Országos második hely a német olimpián

Elek Fanni Mária, a komáromi Selye János Gimnázium II.D osztályos tanulója lett az idei országos német olimpia 2. helyezettje. A minisztériumi kiírású verseny a német, az osztrák és a svájci nagykövetség védnöksége alatt került megrendezésre március 23-án Pozsonyban. A tanulmányi verseny célja, hogy a nyelvtanulásban kiváló teljesítményt nyújtó, különösen tehetséges, jó képességű tanulók számára versenyzési lehetőséget biztosítson és fejlessze az idegen nyelvi kommunikációs képességeiket.

Az országos döntő végső sorrendjének megállapításában kategóriánként egy német anyanyelvi lektorral erősített, háromtagú szakmai zsűri volt kompetens. A verseny első részében írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Ezt követték a szóbeli feladatok: képleírás és aktuális témákról való társalgás német nyelven. Minden kategóriában nyolc diák versenyzett, valamennyien a kerületi német olimpia első helyezettjei voltak.

A verseny legszebb pillanata a pozsonyi Prímás Palota tükörtermében tartott díjkiosztó ünnepség volt. Minden résztvevő diák ajándékok sokaságát kapta a szponzorok jóvoltából. Az első három helyezettnek Gudrun Telge asszony, a DSD program szlovákiai koordinátora és dr. Helena Hanuljaková, a verseny főszervezője adta át az oklevelet és az érmét – többek között az osztrák nagykövet és a pozsonyi Goethe Intézet vezetőjének részvételével. Németország ismét nagyvonalúságáról tett tanúbizonyságot: háromhetes ösztöndíjat adott nyolc „dobogósnak“, köztük Elek Fanninak is. A tanulmányút a Hannover melletti Alfeldben valósul meg június 26-a és július 17-e között, ahol délelőttönként a diákok iskolába fognak járni, délutánonként és hétvégenként pedig a vendéglátó családdal, ill. a csoporttal kirándulásokon vesznek részt.

Fanni igazán nagyon megérdemelte ezt a jutalomutat és a dobogós helyezést: a német nyelv elsajátítására sok időt áldozott már. Már óvodás korában tévénézéssel, szórakozva, nem tudatosan tanulta: meséket, rajzfilmeket nézett, amelyeket aztán németül elmesélt a babáinak. A családban ugyanis senki nem beszélte a nyelvet. Így fejlődött a szókincse, a hallott szöveg értése, miközben sikeresen beépültek beszédébe a bonyolult nyelvtani szerkezetek, és elsajátította a helyes kiejtést is. Nem hittem a fülemnek, amikor édesapja unszolására „meghallgattam“ őt elsős kisdiák korában: Folyékonyan tudott beszélni németül! Azóta kísérem figyelemmel a fejlődését és izgulok érte a versenyeken. Az ilyenfajta nyelvtanuláshoz persze különleges tehetség és intelligencia is kell. Az országos versenyhez pedig még külön felkészülés is. Fanni regényeket olvas németül és kihasználja az SJG nyújtotta lehetőséget: napi szinten kommunikál a német önkéntessel, Annával. Elek Fanninak nem ez volt az első sikere, de az eddigi legnagyobb: a tavalyi iskolaévben megnyerte a Vámbéry Ármin versenyt Dunaszerdahelyen, és azzal is eldicsekedhet, hogy iskolánkban másodikosként ő érte el a legjobb eredményt a C1 fokozatú DSD II nyelvvizsgán.

Fanninak az elért szép eredményekhez őszintén gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Felkészítő tanára: Szénássy Edit


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .