Bagita Judit: Kihívások és lehetőségek (Tervezett változások a földrajz alapiskolai oktatásában)

2013 őszén az Állami Pedagógiai Intézet mellett működő földrajz szakbizottság újdonsült tagjaként nagy lelkesedéssel, munkakedvvel és elvárásokkal fogtam a földrajzoktatás megújításának munkálataihoz. Az első megbeszélésen azonban máris szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, miszerint az itt folyó munka nemcsak a szakmaiságról, hanem a –pedagógiával számomra összeegyeztethetetlen – lobbizásról gyakorlásáról is szól. Megtudtam például, hogy a jelenleg érvényben lévő földrajz tantervek sokat kritizált pontja, Szlovákia földrajzának oktatása azért került a kilencedik évfolyamba, mert a szlovák politikusok ezt szabták feltételül a heti óraszám emelése érdekében. A földrajz iránt elkötelezett szakembereknek csak ezzel a kompromisszummal sikerült elérniük, hogy négy helyett öt órát kapjon a felső tagozatos földrajzoktatás.

Az új állami kerettantervek előkészítésekor, hasonló nyomás alatt dolgozva, a földrajztanítás minőségének emelését tűztük ki célul. Ehhez nélkülözhetetlennek bizonyult az óraszámok emelése, melyet sikerült is 1 órával növelni, így az ötödik évfolyamban 2 óra, a hatodik évfolyamtól pedig heti 1 óra került be az állami kerettantervbe.

A bizottság tagjaiban egységes álláspont alakult ki a tekintetben, hogy a kiharcolt plusz egy órát az ötödik évfolyamban való óraszám növelésére szeretnénk felhasználni. A gyerekek ebben a korban rendkívül fogékonyak az újra, kíváncsiak Földünk rejtelmeire, könnyű lekötni őket a játékos feladatokkal, csoportmunkával, érdekességeket felvonultató földrajzórákkal. A pozitív visszacsatolás kialakítása pedig nélkülözhetetlen a későbbi évfolyamokban elvárt komolyabb eredmények megalapozásához.

 

  Kötelező tanórák száma
 

ISCED 2

2008/09-től

ISCED 2

2015/16-tól

5. évfolyam 1 2
6. évfolyam 1 1
7. évfolyam 1 1
8. évfolyam 1 1
9. évfolyam 1 1

 

A művelődési program összeállítása során az iskolák valós lehetőségeiből indultunk ki. Egyik fő célunk a tananyag mennyiségének óraszámokhoz igazított redukálása volt. Fontosnak tartottuk a pedagógiai célok, kialakítandó készségek pontosítását is oly módon, hogy azok elősegítsék a tanárok individuális tanítási módszereinek fejlesztését, a progresszív, modern tanulási módszerek és digitális technológiák felhasználásával. Míg a jelenleg életben lévő rendszer lehetőséget ad az iskoláknak a témakörök évfolyamok közötti átcsoportosítására, addig a jövőben erre már nem lesz lehetőség, megakadályozva ezzel a gyermekek iskolák közötti átlépésekor fellépő problémákat.

 

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/7. számában olvasható)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .