Bödők Mária: A nagyabonyi kisiskola

A Dunaszerdahelytől kőhajításnyira fekvő Nagyabony község kisiskolájáról először 1781-ben, a Batthyányi vizitációként ismert tanfelügyelői jelentésben esik először említés. Római katolikus felekezeti iskolaként alapították. A két évszázadnál régebben fennálló iskolánkat máig meg tudtuk őrizni: mi tagadás, nagy erőfeszítések árán, mert sajnálatos módon, bizony minket is elért a kisiskoláinkat szorongató idők kísértete.

Vezérlő elvünk szerint: faluközösségünknek és szélesebb közösségünknek addig biztató a jövője, amíg a nemzetünket és az anyanyelvünket őrző hit és tudás forrása, a „templom és az iskola” megmarad, amíg azok falai közé a felnövekvő nemzedékek folyamatosan járni tudnak, akarnak, s lesznek, akik ezt akarják.

Mindennapjaink valósága láttán egyre fontosabbnak bizonyul, hogy a templom és az iskola elengedhetetlen szerepe mellett mily nagy a család szerepe is. A családé, melynek változó intézményében sajnálatos módon ereszt gyökeret a szemlélet, mely szerint a gyermek kedvezőbb érvényesülése nem az anyanyelvi, hanem az államnyelvi iskolán át vezet a szebb jövőbe. Nemkülönben áldatlan az egyre kevesebb gyermeket vállaló léteszme. Küzdeni ellene nehéz, keserves feladat, de feladhatatlan, noha a várakozáshoz képest kevésbe gyümölcsöző. Tudjuk, a családok egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Teszik ezt akár az önzés, akár a szociális sanyarúság okán, igazi felmentés egyikre sincs.

Örülni annak sem lehet, hogy sokan úgy vélik: jobb, ha a gyermek városi iskolába jár. Az élet ezt nem minden esetben igazolja, hiszen a nagyobb iskolák aligha képesek olyan meghitt, szinte családi légkört biztosítani, mint a mi kisiskoláink. A régi, évszázados modell nem ellenkezik a fejlődéssel. Hitem és meggyőződésem szerint ezért is áldásosabb, ha a gyermek a saját falujának iskolájában, a saját közegében járja végig az iskolát. A közösségépítésnek ez szerves része. Íratlan szabály, szokás, ha úgy tetszik, hagyomány kéne maradjon a régi gyakorlat, amikor a gyermek a saját falujának iskolájában tanulja meg a betűvetést. Beleszólni nem lehet, hiszen magánügy, hogy valaki a szomszédos városi iskolába utaztatja-e iskolaköteles gyermekeit, vagy a falusi lakóhely iskolája mellett dönt. Ténynek azonban tény, hogy a kisiskolák ezért is lesznek egyre kisebbek.

Így van ez nálunk, Nagyabonyban is, ahol egy-egy tanteremben folyik az első és harmadik, valamint a második és a negyedik összevont évfolyamok tanulóinak oktatása. A két osztályba összevont négy évfolyamban az iskola igazgatónőjével együtt két pedagógus és egy nevelőnő foglalkozik a – tavalyinál az idén immár több – tizennyolc tanulóval, akik közül két gyermek a szokásosnál nagyobb odafigyelésre szorul.

Nagyabony elöljárói 1934-ben egyhangúan határozták el, hogy iskolát építenek. Egy esztendő múltán már állt is a háromtantermes iskolaépület. Köszönet eleink bölcsességéért, akik tudták: aki iskolát alapít, az a jövőnek dolgozik. A jövő azonban nem igazán hálás, a jelen még kevésbé, mert kevés a gyermek. Mindenütt kevés, így nálunk, Nagyabonyban is. Ennek okai, körülményei országos szinten azonosak, a gondról aligha lehet újat mondani.

Hasonlóképpen nagy felelősséget ró a pedagógusainkra és az önkormányzatunkra is az a körülmény, hogy az iskolánkban tanuló gyermekek többsége roma nemzetiségű gyermek, akik nem minden esetben eszményi, szociálisan stabil családi háttérből érkezvén próbálnak megbirkózni az iskola napi próbáival. Az emlékezet szerint Nagyabony mindenkori iskolájában voltak cigány gyermekek, akiket a közösség – talán az egykor általánosabb szegénység okán – befogadott, s akik jobban integrálódtak a közösséghez. A jelenkori hátrányosság összetevői azonban bonyolultabbak, mint hajdan voltak, amikor az emberek életében nagyobb volt a rend, lassúbb volt a ritmus, erősebb volt a szolidaritás, s a zártabb faluközösség íratlan belső szabályai is megbízhatóbban működtek, mint napjainkban, amikor gyakran az írott törvénnyel sem mindenki azonosul.

 

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/6. számában olvasható)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .