Varga Tamás: Derűs estét kívánok… (Ötletek természetföldrajzi témakör oktatásához)

Földrajztanárként mindig is érdekelt, hogy milyen módon lehet felkelteni a mai kor gyermekének az érdeklődését a földrajz, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó tudományágak iránt úgy, hogy azt a későbbiekben fel is tudják használni a mindennapokban.

 

Az egyetemen az egyik tanárom szinte minden előadásán azt hangoztatta: „Önök azért vannak a pályán, hogy irányt mutassanak és tapasztalatot adjanak a diákoknak…”. Ülvén a tankönyv felett, s olvasván a tananyag szövegét, azon járt az eszem, hogy is tudnám az időjárás témakört megfelelő módon tanítani. Ekkor hallottam az indító szikrát adó elköszönést, mellyel egy ismert bemondó búcsúzott el az egyik kereskedelmi csatorna időjárást előrejelző műsorban a nézőktől. Derűs estét kívánok. Ez a mondat adta az alapját annak a projektnek, melyet pár nappal később sikeresen valósítottunk meg a diákokkal.

Az adott tananyag elsajátításához több oktatási módszert is kipróbáltunk. Ebből az első a projekt, a második a kooperatív, a harmadik pedig a kommunikációs készségekre irányuló módszerek voltak. A várva várt nagy feladat ugyanis több részből állt.

A kezdő lépések egyikeként az atlaszban megtekintettük, hogy milyen nemzetközi jeleket használnak a meteorológiában az egyes légköri frontok, csapadékfajták, illetve az egyéb időjárási elemek jelzésére. A fő feladat, hogy egy héten keresztül kellett az időjárást megfigyelni különböző szempontok alapján. Majd egy táblázatban hét napon keresztül kellett feljegyezni a hőmérséklet folyamatos mozgásából kialakult számadatokat, melyeket a következő időpontokban kellett mérni: reggel hét, délután kettő és este kilenc órakor. Valamint meg kellett állapítani s a megadott jelek szerint feltüntetni a különböző időjárási elemeket. A mérés ideje alatt a tanórákon megismerkedtünk az időjárás szakmai fogalmaival, megtanultuk, hogy mik azok a frontok, hőmérsékleti anomáliák, vagy mi az a csapadékképződés. A későbbiekben pedig összegeztük, hogy a csapadék miben befolyásolja világunk arculatát.

A soron következő feladat egyik pontja a légtömegek és a légköri frontok feltérképezése volt, melyeket négy rajzlapra tüntettünk fel fajtájuk (meleg-, hideg-, okklúziós- és veszteglő front) és nemzetközi jelzésük szerint. A négy fronttípus meghatározását a diákok négy csoportban dolgozták ki.

A harmadik feladat a ciklonok felvázolása, azok jellemzése és térképen való ábrázolása volt. A levegő mozgásának útja, a szelek formájának, típusának és földrajzi elhelyezkedésének megrajzolása épp annyira fontos része volt a projektnek, mint a mérés vagy a megfelelő leírás. Fontosnak tartottam, hogy eközben folyamatosan ügyeljünk arra, miként kell a megfigyeléseket kommunikálni, hogy azt a projekthét végén megfelelően tudják a tanulók előadni a munkájukat.

 

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/2. számában olvasható)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .