A Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfák védelmében

Annak a hívei vagyunk, hogy tanulóink ne csak az iskola falai között tanuljanak, hanem rácsodálkozzanak az élet dolgaira, nyíljon ki a látókörük. A tapasztalás útján szerzett és személyes élménnyel átszőtt ismeretek tartósabbak, fejlesztik a gyermek világnézetét, személyiségét és gondolkodását. Értékálló tudást adnak.

Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony napján, március 25-én a Zsigárdi Alapiskola tizenhat tanulója immár ötödik alkalommal indult egy vadonatúj, fehér Mercedes busszal Pórszombatba, hogy ott ismét őshonos, magyar gyümölcsfákat oltson. Tanulóinkat elkísérte községünk polgármestere Baranyay Alajos, iskolánk igazgatónője Žiaček Adrianna, igazgató helyettese Kovács Mária, valamint Varsányi Zoltán tanító úr.

Mikor megérkeztünk, nagy meglepetésünkre már javában folyt az ünnepség, melyen díszvendégként jelen volt Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere, továbbá V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is. A régi magyar gyümölcsfajták megőrzése országos mozgalommá nőtte ki magát.
A köszöntők után citerazenekar szórakoztatott bennünket, majd népdalok csendültek fel fiatal énekesek előadásában. Közben megkezdődött a faoltás: Kovács Gyula és tapasztalt szakemberek vezetésével oltóágakba nagyszüleink hagyatékából téli és nyári almát, körtét, fehér és ropogós piros cseresznyét oltottak tanulóink.
Délben ínycsiklandozó bográcsgulyással kínáltak, melyhez kemencében sült cipót, kalácsot haraptunk. Közben gyerekeink belehallgathattak az Őrség mondavilágába is.

Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcsész, a Tündérkertek megálmodója az idős emberektől tájékozódott a vidék hagyományos gyümölcstermesztéséről, mely tudomány évszázadokon keresztül apáról fiúra szállt. Éveken át tartó kutatása során felmérte a még fellelhető régi fajtákat, pontos nyilvántartást készített róluk, leszaporította azokat és a Pórszombathoz közeli medesi szőlőhegyen lévő birtokán elültette. Az általa létrehozott gyűjtemény különösen értékes állomány. Olyan fajták, változatok is megtalálhatók benne, melyek máshol nincsenek meg (ilyen az aszalókörte, a csibelábú körte, a karácsonyalma, a piros szentiván alma). Kutatómunkája során nemcsak a gyümölcsfákról gyűjtött be minden információt, hanem az is érdekelte, hogy mire használták fel az egyes fajták gyümölcseit. Miből készítettek ecetet, pálinkát, aszalványt, lekvárt, gyümölcslét vagy különböző süteményeket. Minden községnek megvoltak a leginkább kedvelt fajtái, melyek még elvétve megtalálhatók, megmentésük kötelességünk. Kovács Gyula erőfeszítései elsősorban ezeknek a fajtáknak a megmentésére irányulnak. Ebben segítik a helyi lokálpatrióta közösségek, akik az általuk összegyűjtött anyagot átadják szaporításra Kovács Gyulának. A visszakapott oltványokat közterületen elültetik, gondozzák és minden értékes tulajdonságot feljegyeznek róluk.
Tevékenységének híre eljutott az ország más tájaira, sőt a határokon túlra is. Így érkeztek fajták az ország több helységéből, de Felvidékről és Erdélyből is. Kapott oltóvesszőt Bólyai Farkas sírja mellett álló nagyon idős Pónyik almafajta fájáról. A Medes hegyen tervezi létrehozni a Kárpát- medence ősi fajtáinak gyűjteményét.

Kovács Gyula nemcsak a gyűjteményéről híres. Szenvedélyes hagyományőrző. Az általa alapított lokálpatrióta baráti társaság a vidék történelmi emlékeinek, néprajzi, gasztronómiai hagyományainak megőrzésével foglalkozik. Irodalmi esteket szerveznek, szabadtéri programokat tartanak. A régi fajták megmentéséért, a kistelepülésekért és hagyományaikért végzett tevékenysége és szorgalma példamutató. Több évtizedes munkájának elismeréseként 2009-ben az „Év Zalai Embere díj” kitüntetettje lett, mivel a 10 jelölt közül ő kapta a legtöbb szavazatot. A tájfajták megőrzése érdekében szerzett elévülhetetlen érdemeiért Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcsész kapta 2011-ben a Jánossy Andor-díjat! 2011. augusztus 20-án Dr. Fazekas Sándor miniszter úr az őshonos magyar gyümölcsfajták érdekében végzett értékmentő munkája elismeréseként Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.
Míg a gyerekek a gyümölcsfák alatt a megterített asztaloknál falatoztak, Gyuszi bácsi mesélni kezdett. A Kárpát –medencei őshonos magyar gyümölcsfajtáknak hatalmas életerejük van. Az elmúlt évszázadokban túléltek minden veszedelmet, vihart, de az emberi pusztításokat nem fogják túlélni. Meg kell óvni, összegyűjteni, hogy ez ne következzen be. Kovács Gyulának segítőtársa is akadt, aki az erdész nagyszerű, nemes gondolatait megörökítette. Ambrus Lajos, a zsigárdi gyökerekkel rendelkező magyar író, újságíró könyvében összegyűjtötte az őshonos magyar gyümölcsfajtákat. Kovács Gyula erdész és gyümölcsész, Ambrus Lajos író és Szarvas József színművész közös elhatározással Tündérkerteket hoztak létre Magyarországon és a határon túl is, ahová Kárpát-medencei őshonos magyar gyümölcsfák kerültek. A Tündérkert mozgalomnak a Pro Traditione Zsigárd Hagyományaiért Polgári Társulás is tagja. Rendszeresen meghívnak bennünket a Tündérkert mozgalom rendezvényeire, melynek helyszínei: Viszák, Nova, Oszkó.

A gyümölcsfaoltás után ismét ellátogattunk az óriás fakereszthez, ahol rövid történelmi visszatekintést tettünk a török időkre. Ezen a helyen állt Medes falu temploma, mely a török időkben Kanizsa eleste után a vidék hatvanhat településével együtt elpusztult. A lakosság a gyümölcsészetnek köszönheti a túlélést. A török az állatokat elhajtotta, a vetést fölgyújtotta, de a gyümölcs táplálékul szolgált a magyarnak.
A szomszéd Zalabaksa községben meglátogattuk a Kézművesházat, ahol megtekintettük Horváth Ottó polgármester és felesége kiállított munkáit. A polgármester úr 1992-tõl szarvasagancsból és csontból farag használati és dísztárgyakat, majd következett a tojáshéj megmunkálása, melyet faragással díszít. A tojásokon ősi, szimbolikus motívumokat, bibliai jeleneteket, címereket, életképeket örökít meg. A polgármester úr felesége, Horváthné Császár Erzsébet nagyon szereti a fehér lyukhímzéseket. Munkálkodásában a hímzés mellett ismeri és gyakorolja a batikolást, nemezelést, a szövést és gyöngyfűzést.

Hazafelé tettünk egy kis kitérőt Viszákra. A kétszáznyolcvan lakosú kisközség Zsigárd testvérfaluja, hirdeti a falutábla is. A viszáki polgármester úr szívélyesen megvendégelte kis csoportunkat, majd elkísért bennünket a viszáki Tündérkertbe, ahol őshonos magyar gyümölcsfák nőttek. Tábla hirdette a gondnok nevét és a gyümölcs fajtáját. Megkerestük a három zsigárdi tanuló által ültetett gyümölcsfákat. Megelégedve tapasztaltuk, hogy a fák szépen fejlődnek.

Megpihentünk az építészeti főiskola diákjai által tervezett nem szokványos, sajátos kivitelezésű fapadokon és szemlélődve álldogáltunk a patakon átívelő kecses fahídon. A kitermelt gyümölcsöt a helyi pálinkafőzde dolgozza fel, mely számos falubelinek biztosít munkahelyet és nyújt megélhetési lehetőséget. Ide is beengedtek bennünket és elmagyarázták, hogyan készül a gyümölcsből a pálinka.

Végigjártuk az időközben felépült kultúrház termeit. A gyerekek rácsodálkoztak a kultúrházban működő felvonóra, amely a mozgássérültek számára is biztosítja az emeletre való akadálymentes feljutást. A kultúrház impozáns nagyterme és színpada a színházi előadások bemutatására is lehetőséget nyújt. Viszák büszkélkedhet egy pajtaszínházzal is, melyet Szarvas József színművész alapított. A rendszeresen megrendezett fesztiválokon neves budapesti és vidéki színészek lépnek fel nagy sikerrel.
Az úton hazafelé a győri Árkádban tartottunk pihenőt.

Hazahoztuk a 2013-ban oltott gyümölcsfáinkat is, amiket a Kaszás Attila kertben ültettünk el. Jó volt megtapasztalni, hogy tanulóink milyen örömmel, buzgalommal, szeretettel ültették az apró facsemetéket. Jó látni, hogy azóta is odafigyeléssel gondozzák, öntözik.
Remélhetőleg a gyerekszívekben visszhangra és követőkre talál a sok nemes gondolat és tett, melyekkel Pórszombatban és Viszákon találkoztunk. Bízunk benne, hogy jövőre megismételjük ezt a pórszombati tanulmányi utat. Szeretnénk, ha tanulóink megtapasztalnák az együvé tartozás érzését és hagyományaink ápolásának fontosságát.

Žiaček Adrianna
iskolaigazgató

porszombat 2


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .