Védnökséget vállalt a Jó Szó felett a parlament elnöke

Április végén, a Komáromi Napok keretében nagyszabású rendezvényre került sor a Selye János Gimnáziumban.
A Dobré slovo – Jó Szó verseny kerületi fordulóját április 28-án Ján Kostra versének elszavalása után Andruskó Imre igazgató nyitotta meg az iskola dísztermében. Vendégünk volt a parlament elnöke, Peter Pellegrini, aki ebben az évben vállalta a verseny fővédnökségét. Üdvözölte az egybegyűlteket, elismerésben részesítette Csémy Marianna tanárnőt, a verseny főszervezőjét és iskolánk igazgatóját Andruskó Imrét, és értékes könyvjutalommal köszönte meg többéves munkájukat.
Gimnáziumunk diákjai Fejes Vivien, Szebellai Dániel, Anda Dávid és Hostomská Fanni rövid kultúrműsorral kedveskedtek a vendégeknek és a verseny résztvevőinek. A műsorban szerepelt iskolánk volt diákja, Bertók Tibor is.

Az idei szavalóversenyt is rangos vendégek tisztelték meg: Bastrnák Tibor, Vörös Péter és Vladimír Matejička parlamenti képviselők, a Nyitra Megyei Önkormányzat elnöke Doc. Ing. Milan Belica, PhD., a Komáromi Járási Hivatal elöljárója JUDr. Miroslav Adamik, a Nyitra Megyei Önkormányzat igazgatóságának vezetője Ing. Helena Psotová, kulturális és oktatásügyi osztályvezetője PaedDr. Alžbeta Botorčeová, módszertani osztályának vezetője Ľubica Libová, PhD.

A megmérettetés 19 éves múltra tekint vissza, több éve szerves része a Komáromi Napok rendezvénysorozat programjának. A verseny kezdeményezője és főszervezője Csémy Marianna, gimnáziumunk szlovák szakos tanára. “A verseny alapgondolata abból indult ki, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és irodalom oktatása kulcsszerepet tölt be. A szlovák nyelv tanulása és tanítása azonban elképzelhetetlen az irodalom, a kultúra ismerete nélkül. Ezért a verseny elsődleges célja az volt, hogy fejlesszük diákjaink szókincsét, nyelvi és kommunikációs készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak, akik nem félnek és szívesen szerepelnek nagyközönség előtt” – mondta Csémy Marianna.

Az iskolai fordulót követően fokozatosan 1998-tól járási, majd kerületi szintűvé bővült a verseny. A Nyitrai kerület öt járásában működnek magyar tannyelvű iskolák, így a Komáromi, a Nyitrai, a Lévai, Vágsellyei és az Érsekújvári járás legjobbjai már évek óta a Selye János Gimnáziumban mérik össze tudásuk legjavát. A szavalóversenybe az alapiskolák felső tagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamainak diákjai kapcsolódhatnak be. Az előadott versek és prózai művek szlovák írók alkotásai, de a diákok gyakran a világirodalomból is választanak műveket. Idén inkább a kortárs írók műveiből mazsoláztak a szavalók. A rendezvény akkor vált nemzetközivé, amikor a szervezők a 2001/2002-es tanévtől nemcsak a szlovákiai magyar fiataloknak akartak szereplési lehetőséget adni, hanem megszólítottak olyan nemzetiségi iskolákat is Magyarországon, ahol oktatják a szlovák nyelvet. Az elmúlt 19 év alatt több általános iskola kapcsolódott be a megmérettetésbe, köztük budapesti, békéscsabai, nyíregyházi, pilisszentkereszti, tótkomlósi, dabasi, szarvasi, pitvarosi, nagycserkeszi, nagybánhegyesi, pilisszántói, piliscsévi résztvevőkkel. “A verseny bővítésének célja a kapcsolatteremtés volt a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyar diákok és pedagógusok között, egymás kultúrájának megismerése, egymás elfogadása. Szeretnénk ezzel hangsúlyt fektetni arra, hogy a fiatalok megértsék a kölcsönös tolerancia és megbecsülés fontosságát, hogy ezúton válhasson a költészet egyfajta kapcsolódási ponttá, amely összeköt minket. Az irodalom segítségével talán a Duna mindkét partján élő nemzetek és nemzetiségek is közelebb kerülhetnek egymáshoz” – mondta Csémy Marianna.

Az irodalmi alkotások sikeres előadása után a versenyzők feszülten várták a zsűri döntését. Az eredményhirdetés előtt PaedDr. Rozália Bezáková értékelte a fellépők teljesítményét, figyelembe véve a szövegválasztást, a kiejtést, a hangsúlyozást, valamint az előadás összhatását. A kerületi fordulóban a nyelvtani pontosság és az átéléssel előadott szövegmondás már minden versenyzőnél természetes. Az értékes díjakat gimnáziumunk igazgatója, Andruskó Imre és JUDr. Štefan Kridla, a parlament elnökének tanácsadója adták át a boldog nyerteseknek. Értékes könyvjutalomban részesültek nemcsak a diákok, de a felkészítő tanárok is.

Az eredmények így alakultak:
I. kategória
1. hely: Bangha Roland – Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Antal Adrien – Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Ság
3. hely: Gyürky Mátyás – Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Komárom

II. kategória
1. hely: Bangha Roland – Selye János Gimnázium Komárom
2. hely: Renáta Vargová – Deáki Alapiskola
3. hely: Boglárka Vermesová – II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Gúta

III. kategória
1.hely: Boglárka Csámpai – Gímesi Alapiskola
2. hely: Szekeres Viktor Máté – Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Komárom
3.hely: Komáromi Bence – Juhász Gyula Alapiskola Léva

IV. kategória
1. hely: Morvai Dávid – Farkasdi Alapiskola
2. hely: Píri Viktória – Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Ipolyság
3. hely: Králik Máté – Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Komárom

Április 29-én került megrendezésre a verseny országos fordulója a komáromi Selye János Gimnáziumban. Idén a díjakat Stubendek László, Komárom város polgármestere és Knirs Imre alpolgármester adták át a győzteseknek.

Eredmények: országos forduló

I. kategória
1. Bangha Roland – SJG Komárom
2. Barkai Natália – Tornalja
3. Barkai Adrien – Ipolyság

II. kategória
1. Bangha Roland – SJG Komárom
2. Varga Renáta – Deáki
3. Ostrihoň Dávid – Rimaszombat

III. kategória
1. Szekeres Viktor Máté – Komárom
2. Csámpai Boglárka – Gímes
3. Házik Ildikó – Rimaszombat

IV. kategória
1. Šimoňák Liliana – Rimaszombat
2. Píri Viktória – Ipolyság
3. Burszki Barbara – Rimaszombat

Az országos versenyen az említett képességeken túl a szép szlovák kiejtés volt az, ami helyezést biztosíthatott a versenyzők számára. Gimnáziumunk tanulói, Ambrus Zsuzsanna és Bangha Roland sikeresen vették az akadályokat. Büszke vagyok rájuk! Igazi bravúrként, óriási sikert könyvelhet el Roli, aki az országos döntőben versben és prózában (!) is dobogós helyen, méghozzá a legfelső fokán, első lett! A hab a tortán pedig, hogy bezsebelte a két első hely mellé a megyeelnök díját is. Azt hiszem, a fenti eredmények önmagukért beszélnek! Köszönöm kolléganőim segítségét is!

PaedDr. Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár

dobre2


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .