Varga Tamás: Online játékok a tehetséggondozás szolgálatában

Az Országos Tehetségnapot minden évben a Batók Béla születésnapjához legközelebbre eső szombati napon szervezi meg a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. Ez a nap egyben a tehetség napja is. Az Országos Tehetségnapon rendezett konferencia keretén belül mutatták be idén a csibÉSZtúra.hu weboldalt, mely egy olyan online játékokat tartalmazó feladatbank, ami elősegíti a gyerekek kognitív képességeinek fejlesztését.
A csibÉSZtúra.hu általános és középiskolás diákok számára készült játékos, online fejlesztő és tudásszint emelő feladatbank. A weboldal az államilag élőírt ismeretanyagokkal kapcsolatos feladatsorokat tartalmaz, valamint igyekszik a feladatok összetettségéhez mérten a leghatékonyabban fejleszteni a készségeket és az adott diák képességeit. Fő feladata, hogy a weboldalt használónak bemutassa azt a világot, amely őt körülöleli és életét befolyásolja. Az egyik fő cél az oktatás-nevelés területén időhiány miatt csak felületesen átvett tananyagok begyakorlásához előkészített témakörök. Ezenkívül természetesen feladatai közé tartozik, mint minden játéknak, hogy teret biztosítson a szabadidős tevékenységek hasznos, de ugyanakkor élvezetes eltöltéséhez. A csibÉSZtúra.hu honlapon található játékok és feladatsorok tökéletesen alkalmazkodnak a modern pedagógiai módszerekhez, melyek pszichológiailag is megalapozottak. Alkalmazásukat az oktatásukban a tervezők bátran ajánlják a 9 és 14 éves korosztály részére, míg a kognitív képességeket fejlesztő gyakorlatok bármelyik korcsoport számára hasznosíthatók.

csibesztura_hu

A program használata ingyenes regisztrációhoz kötött. A nyitóoldalon egy világtérkép található, ahol különböző animációs figurák és jelek segítségével lehet keresni a játékok és feladatsorok között. A választott programok korosztály és témakör szerint szabadon választhatóak és használhatóak. Minden feladatsor, játék más és más gondolkodási területet hivatott fejleszteni. A weboldal elnevezésénél és a tartalmak kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy az összeválogatott játékok az érdeklődési kör szerint legyenek csoportosítva, s kalandos formában fejleszthessék a felhasználó képességeit.

(A teljes cikk a Katedra folyóirat XXII/9. számában olvasható)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .