Napsütés, Gaudeamus, könnyek… – Elballagtak diákjaink

2015. május 7-én a komáromi Selye János Gimnázium 117 végzős diákja az utolsó ünnepi osztályfőnöki óra után búcsút vett iskolájától, tanáraitól, középiskolás éveitől:
IV. A osztály, osztályfőnök: Fiala Andrea tanárnő, osztálylétszám: 28
IV. B osztály, osztályfőnök: Dr. Holczhei Árpád tanár úr, osztálylétszám: 29
IV. C osztály, osztályfőnök: Spátay Adriana tanárnő, osztálylétszám: 30
IV. D osztály, osztályfőnök: Dr. Habán László tanár úr, osztálylétszám: 30.
Az Európa Unió himnusza után Melecsky Kristóf, III. B osztályos diák, az idei Tompa Mihály Országos Verseny 1. helyezettje slam poetrys énjét mutatta be. A tehetetlen emberről szóló szövegével kezdetét vette a ballagási ünnepség.
Szeretettel és tisztelettel üdvözöltük megjelent vendégeinket:
Rudolf Péter színművészt, rendezőt Budapestről
Kürti József mérnök urat, Nyitra megye oktatási és művelődési osztályának gazdasági igazgatóját
Ipóth Szilárd doktor urat, aki iskolánk nyugalmazott igazgatójának, a Király Püspök Alapítvány elnökének, az Ipóth-díj létrehozójának fiaként képviselte édesapját, Dr. Ipóth Barnabást
Szabó Árpád mérnök urat, a Király Püspök Alapítvány kuratóriumának tagját
Gergely Istvánt, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót
a szülői munkaközösség elnökét, Patus Sándor mérnök urat.
A hagyományokhoz híven a fiatalabb diáktársak is búcsúztak a ballagóktól. A jövendő negyedikesek nevében Kálosi Zsófia, III. A osztályos diák olvasta fel ünnepi beszédét.
A negyedikesek búcsúbeszédét Hostomská Fanni mondta el, majd Tóth Terézia és Horváth Barbara hívták egy utolsó közös éneklésre negyedikes társaikat.
A Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre ünnepi beszédét – hagyományteremtő szándékkal – a felvidéki magyar himnuszként is számon tartott A csitári hegyek alatt c. dal zárta.
Idén is – mint minden évben – megjutalmaztuk kitűnő tanulmányi előmenetelű diákjainkat, ill. azon tanulókat, akik országos és nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értek el, így példásan képviselték iskolánkat a különböző tantárgyi versenyeken.
Igazgató dicséretben részesültek: Bréda Márton, Koncz Krisztina, Lőrincz Zoltán, Rózsa Tibor, Gábor Zsuzsanna, Anda Dávid, Gyarmati Vince, Hostomská Fanni és Földes Tímea. A kitüntetetteknek Andruskó Imre igazgató úr gratulált.
Az iskolánk mellett működő Király Püspök Alapítvány célja anyagilag támogatni a tehetséges diákokat. Az Alapítvány által létrehozott – végzős diákoknak kiosztandó – ösztöndíjak a továbbtanulást hivatottak segíteni. Az idei tanévben anyagi ösztöndíjban részesültek: Tóth Dominik, Gyarmati Vince, Ott Karin, Žabka Scarlett. A támogatást az Alapítvány kuratóriumi tagja, Szabó Árpád mérnök úr adta át.
Ezt követően az Ipóth-díjak átadására került sor, melyet iskolánk nyugalmazott igazgatója, dr. Ipóth Barnabás hozott létre azzal a céllal, hogy ily módon is támogassa a kimagasló eredményeket elérő tehetségeket, és további kitartó munkára ösztönözze a diákokat. A díjat az alapító nevében fia, Ipóth Szilárd doktor úr és Hevesi Anikó, a gimnázium fizikatanára adták át. Ipóth-díjban részesült:
Bugár Dávid, a matematikaolimpia kerületi versenyének eredményes megoldója, az országos döntő résztvevője, a fizikaolimpia A kategóriája megyei versenyének 1., az országos döntő 2. helyezettje, a verseny győztese, a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián résztvevő szlovák válogatott tagja, amely verseny idén Indiában lesz
Rózsa Tibor, a matematikaolimpia kerületi versenyének eredményes megoldója, az országos döntő résztvevője, a fizikaolimpia A kategória megyei versenyének 2. helyezettje, az országos döntő eredményes megoldója
Lőrincz Zoltán, a fizikaolimpia A kategóriája megyei versenyének 3. helyezettje, az országos döntő eredményes megoldója
Horváth Barbara, a Gimisz színjátszó csoport tagja, Ferenczy Anna-díjas színjátszó, a legígéretesebb színésztehetségnek járó díj tulajdonosa, a Kazinczy-verseny Kárpát-medencei fordulójának döntőse, a Tompa Mihály Országos Verseny 1. helyezettje.
Az iskolánk mellett működő Klapka György Sportklub – mint minden évben – idén is megjutalmazta legjobb negyedikes sportolóinkat. Gyurenka István tanár úr, a sportklub titkára, Gergely István és Bastrnák Kristóf két nagyon tehetséges fiatal sportolónak adták át az elismerő oklevelet: Gábor Zsuzsannának és Mészáros Andrásnak.
Idén 8. alkalommal jutalmaztuk amatőr színjátszóink egyikét a Kaszás Attila-díjjal. A Gimisz színjátszó csoport szalagavatói darabjában nyújtott kimagasló színészi teljesítménye alapján Kaszás Attila-díjban részesült Aranyosi Zsolt.
A Kaszás Attila-díjat alapításától kezdve Rudolf Péter színművész adta át. A mai díjátadón hangsúlyozta: szeretné, ha legjobb barátjának, szinte testvérként szeretett és tisztelt pályatársának, Kaszás Attilának alakja, munkássága ez által a díj által is örökre a köztudatban maradna.
Zárszóként a következő gondolatok hangzottak el:
›Elfogytak a díjak, a dicséretek, lassan elfogynak a szavak is… indulni kell! Nemzeti imánk, a Szózat elhangzása után indulni kell az utolsó közös sétára: lerójuk tiszteletünket Klapka György, Jókai Mór és Szent István szobránál. Utoljára lesz együtt a negyedik évfolyam 117 diákja. Persze, ez nem azt jelenti, hogy többet nem sétáltok Komáromban, hogy soha többé nem találkoztok volt osztálytársaitokkal, barátaitokkal, tanáraitokkal. Sokszor összefutunk még a jövőben, de az már más lesz. Itt és most valami valami véget ér…, de valami új el is kezdődik. S ha az ismeretlen némi félelemmel tölti is el az embert, a változásban, az újban mindig ott rejtőzik a megismerés borzongatóan izgalmas oldala.
Elindítunk hát benneteket az úton. S ha majd elengedjük a kezeteket, emlékezzetek Buddha szavaira: „A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” ‹

Spátay Adriana
magyartanár

fotó: selye.gartproject.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .