Egy város utcáin, Európa utcáin

A Selye János Gimnázium két lelkes némettanárnője az idei évben is sok energiát befektetve kirándulást szervezett az iskola más országok kultúrája, ill. a német nyelv iránt érdeklődő diáksága számára. Precíz és időigényes munkájukat ezúton is szeretném minden résztvevő nevében megköszönni, hatalmas élményanyaggal gazdagodtunk, melynek felhalmozásába szeretnék betekintést nyújtani.
A kirándulás meghirdetésekor elsődleges úti célként Németország (manapság sok helyütt megkockáztatva – Európa) fővárosa, Berlin volt, ám a szervezés folyamán a terv bővült. Berlin ugyan megőrizte kiemelkedő pozícióját a programtervezetben, de a hosszú buszutazás során útba ejtettük a tragikus múltú Drezdát is. Számomra az egész kirándulás alatt e város jelentette a legnagyobb, s egyben legkevésbé várt meglepetéssel ötvözött csodálatot. Anyanyelvünket bájos akcentussal beszélő idegenvezetőnknek lépten-nyomon lehetősége nyílt figyelmünket valamilyen káprázatos újdonságra felhívni.

1

A második világháború végén a város súlyos, mondhatni mindent elsöprő bombázást szenvedett el, ám ma ebből mit sem érzékelni. A festői szépségű tereket, templomokat, emlékhelyeket mesteri pontossággal rekonstruálták. Olyannyira figyelnek az eredetiségre, hogy az ember szinte észre sem veszi, hogy valójában egy 21. századi nagyváros utcáit rója. Drezda terein elfogott valami számomra megmagyarázhatatlan nyugodt kábulat, úgy éreztem magam a sok historikus épület, kopogó konflisok, vidám teraszok között, mintha visszaléptem volna egy idilli békeidőbe. A múlt sötét arcát egyetlen „szocreál” stílusú épület őrzi ridegen állva a főtér sarkán mementóként minden mai embernek, hogy volt ez valaha másként is és ezt sose feledjük!

3

Berlini körutunkat rögtön első nap a Reichstag, azaz a parlament megtekintésével kezdtük. Személy szerint rengeteget merítettem a színvonalas, mélyreható és átfogó ismertető vezetésből, mely révén ismereteket szereztem a parlament felépítéséről, az egyes frakciók ideológiájáról, elhelyezkedéséről a politikai palettán, helyéről a plenáris ülésteremben, valamint a német választási rendszerről. Úgy gondolom, ezen információk nem csak a politika iránt érdeklődő számára bírnak nagy jelentőséggel, hanem a ma embere, Európa polgára számára egyaránt. Napjainkban Németország nehezen definiálható pozíciót lát el mind kontinensünk, mind a világ politikai életében, meghatározó eseményeinek alakulásában. Ezen tényen elmélkedve sétáltam a német törvényhozás épületében, s akaratlanul úrrá lett rajtam a tisztelet és csodálat érzése. Az épület egészét áthatja az erő, a hatalom légköre, mely mégis egy bizonyos megnyugtató jelleggel hat az emberre.

2

A parlament megtekintését egy buszos városnézés követte, mely gyakorlatilag minden fontos és látványos helyre eljuttatott minket, valamint információkat szolgáltatott a város történelméről, mindennapjairól, hangulatáról.
Másnap ismét útnak indultunk, ezúttal csak a közelbe, a potsdami Sanssouci kastélyhoz. Szintén egy izgalmas vezetés résztvevői lehettünk, mely megismertetett a rokokó stílus sajátosságaival, a kastély történetével, a felépítésével, valamint az építtető, Nagy Frigyes életével.
Délután a nagynevű Check Point Charlie Múzeumot kerestük fel. Különösen nagy kíváncsisággal érkeztem a kiállítótermekbe. Mindig is érdeklődve fordultam a múlthoz, kiemelten a 20. század eseményeihez, a kommunizmus éveihez. Türelmetlen izgalom fogott el a múzeum nevének hallatán, s egyfajta gyermeki boldogság, hogy végre eljutok ide. Meggyőződésem, hogy a múzeum feladatának tekinti a szocialista rezsim elviselhetetlen borzalmainak bemutatását, felhívja a figyelmet az ember soha, semmilyen eszközzel el nem nyomható szabadságvágyára, az ehhez való jog elvitathatatlan szükségességére, elénk tárja, hogy mikre is vagyunk képesek, ha egy rendszer megfoszt bennünket szabad akaratunk érvényesítésétől. (Boldog büszkeséggel töltött el, mikor felfedeztem a falat, mely teljes egészében népünk 1956-ban vívott szabadságharcának állított emléket.)
De ami talán a legfontosabb: közelebb hozza e mára már letűnt rezsim abszurditását, megfélemlítő, az ember számára kibírhatatlan jellegét azon emberekhez, a fiatalsághoz, akik sosem éltek e rendszer elnyomó hatalma alatt, így mindeddig nem tudták borzalmait megélni, bűneit megérteni. Őszintén remélem, hogy aki odafigyeléssel járta a múzeum termeit, máshogy tekint e korra, és felméri a töméntelen ártatlan áldozat szenvedéseit, bátorságát, szerepvállalását.
Koraeste ismét Berlin turistalátványosságainak szenteltük figyelmünket egy kellemes hajózás keretében a Spree folyón.
Következő nap tartalmas pár órát tölthettünk el a híres berlini Múzeumsziget Pergamon nevet viselő múzeumában antik kincsek áradatának csodálata közben.
Később felkerestük a Potsdamer Platz egyik felhőkarcolóját, mely tetejére Európa leggyorsabb liftje mindössze 10 másodperc alatt repített fel bennünket. A tetőről káprázatos kilátás tárult elénk a belvárosra. Egészen más jellegű élmény volt a várost, melyet a napokban fedezünk fel, madártávlatból szemlélni.
Innen az ismert NDK-beli találkozóhely, az Alexanderplatz felé vettük az irányt. A tér máig megőrizte funkcióját, ma is kedvelt találkozóhely a fiatal generációk körében. Érdekes volt Berlin modernsége között egy cseppnyi múltat tapasztalni, mert ha az ember figyel, érzékelheti a téren a mára már történelmi nyomokat. Este egy akrobatikus show műsor résztvevői voltunk a Fridrichstadt Palast hatalmas épületében.
Pénteki zárónapunkra a tanárnők meglepetésprogrammal készültek: bebarangolhattuk a berlini állatkertet, melyben a világ legkülönbözőbb pontjairól származó állatfajok várják a látogatókat.
E minden tekintetben gazdag és élményteli programsort végignézve szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehettem az útnak és remélem, hogy ezzel a kirándulással egy hagyomány alakul ki iskolánkban, mert a jövő generációinak is hasznos tapasztalata lehet.

Hunčík Rebeka, III.D


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .