Fekete Farkas Tímea: Minden nyelv alapja, avagy játék a szavakkal

Legyen szó bármelyik nyelvről, köztudott, hogy a szavak és kifejezések ismerete határozza meg a kommunikációt az embertársainkkal, ebből kifolyólag tehát a nyelvek elsajátításakor legfőképpen szavakat, kifejezéseket és egyszerű mondatokat próbálunk megjegyezni, illetve elsajátítatni a tanulóinkkal. Tanárként úgy gondolom, hogy módszereink kiválasztása, illetve azok megfelelő váltogatása nagyban befolyásolják a tanulók ismeret-elsajátításának szintjét. Fontos, hogy ne csak bekarikáztassuk a tanulókkal azt az oldalt vagy azokat az oldalakat, amelyekről az összes szót meg kell tanulni, hanem először játékos módon próbáljuk közelebb hozni a kívánt szavakat, illetve azok jelentését a diákjaink számára. Magyarázzuk el, szemléltessük, beszélgessünk el róluk, illetve hagyjuk megtapasztalni azokat, főleg, ha elvontabb fogalmakról van szó. Hogyan csináljuk?

Előszeretettel hordok be egy-egy kis labdát vagy plüssfigurát a szókincsfejlesztő óráimra, amikor is a tanulókat körbe ültetem vagy állítom, s mindenki kap egy-egy szót, amit meg kell mondania egy másik nyelven, vagy el kell mutogatnia, esetleg a szó egyik szinonimáját kérem tőle a labda dobásával. A gyerekek imádják ezt a játékos módszert, mert felbontja a „megunt” osztályelrendezést, mindenki játszhat a labdával, miközben mindenkit enged szóhoz jutni. Ilyen módon akár ismétlő kérdéseket is „dobhatunk” a tanulóinknak, sőt nem csak mi, tanárok, de a tanulók is kérdezhetnek egymástól egy-egy szót, kifejezést vagy kérdést, ami még érdekesebbé teszi számukra a feladatot.

A másik érdekes módszer a szavak betűinek összekeverése, ami a betűk helyes sorrendjének felállítása mellett nagyszerűen megmozgatja a tanulók fantáziáját, s megfelelő gyakorlás során a tanulók képesek lesznek a szavakat egyre rövidebb és rövidebb idő alatt felismerni.

A következő játékos feladat a keresztrejtvény, aminek előkészítése ma már nem jelent nagy nehézséget, mivel rengeteg online szerkesztőprogram létezik. Ezeket szerintem kár kihasználatlanul hagyni, hiszen ismét gondolkodást, ismétlést és mókázást kínálnak fel a tanulóknak, illetve jobb hangulatot a tanórának. Én konkrétan egy szlovák nyelvű oldalt szoktam használni, ami az egyszerűtől is egyszerűbb, hiszen az ember csak beállítja a kívánt nyelvet, bepötyögi a kívánt szavakat, s a program pillanatok alatt elkészíti a következő óránk bemelegítő feladatát. Az említett weboldal a következő: http://www.kalakay.net/osemsmerovky/

Kedves kollégák, próbáljanak ki minden lehető módszert és játékot annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb tanórát kreáljanak tanulóik számára, hisz megéri.
Játékra fel!

Fekete Farkas Tímea
magyar-angol szakos tanár, Fülek

kép: pixabay.com

(A cikk megjelent a Katedra folyóirat XXII/9. számában)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .