Pázmányosok a parlamentben

Egy parlamenti szavazás megtekintése a látogatói balkonról a házelnök, Peter Pellegrini levezényelésével nem mindennapi eseménynek számít bármely állampolgárunk számára.
Ha ehhez még hozzájön az újvári gimnazisták üdvözlése az ülésteremben, akkor ez igazán felemelő érzés.
Rendhagyó polgári nevelési órának is tekinthetjük azt a napot, amit PFUNDTNER EDIT képviselő asszony meghívására Pozsonyban töltöttünk. Miután a főbejáratnál megtörtént a biztonsági ellenőrzés, a képviselő asszony köszöntött bennünket, majd átkísért az Alkotmányjogi Bizottság üléstermébe. Itt röviden ismertette ennek a bizottságnak a szerepét, ill. általánosan felvázolta a törvényhozás folyamatát a szlovák parlamentben.

2

Ezután körbevezettek a parlament épületében, majd siettünk a 11 órai szavazásra, amit nem a  médiák által közvetítve, hanem élőben láthattunk. A képviselői munkáról egy kötetlen beszélgetés során kaptak betekintést a diákok. Kérdések sora hangzott el a diákok részéről és a képviselő asszony egyenes, őszinte válaszait nagyra értékelték. Néhány vélemény: „Érdekes volt látni testközelből a parlamenti munkát… Meglepett a kedves fogadtatás és a képviselőnő közvetlensége… A kérdéseimre kielégítő válaszokat kaptam… Hasznosnak tartom ezt a napot, mert új információkkal gazdagodtam. Örülök, hogy eljuthattam ide.“

3

A program még itt nem ért véget, hiszen egy városnézést is kaptunk ajándékba.
A rengeteg kérdés miatt csak majdnem egy órás késéssel kezdtük meg Korpás Árpáddal a történelmi Pozsony felfedezését. A tömény egy órában valójában csak a legmarkánsabb emlékekre jutott időnk.
Ezért biztosan újra kell gondolni egy történelmi sétát Pozsonyban. Valamennyi diák nevében köszönet Pfundtner Editnek ezért a napért.

Mojzes Ildikó, matek-kémia szakos tanár, Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .