Pályázati felhívás – 1956-os irodalmi-történelmi pályázat

A Rákóczi Szövetség és a Rákos Mezeje Egyesület

irodalmi/történelmi pályázatot hirdet 1956. október 23. tiszteletére Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint I-II. éves főiskolások/egyetemisták részére az alábbi 3 témában:

I.                     Hősök ideje
Esszé, portré vagy tanulmány forradalmaink, szabadságharcaink vagy a világháborúk egyik kiemelkedő szereplőjéről vagy egy jellemző epizódjáról.

II.                Wass Albert egy regényének elemzése

III.             Fejezetek a családi legendáriumból – Családok a történelem viharaiban
Az összetartozás ereje, a hazaszeretet és felelősségvállalás példái egy család (saját v. egy történelmi család, akár egy irodalmi alkotásban megjelenített család) életében. A szereplők sorsa kapcsolódhat a szabadságharcok, illetve a világháborúk és kitelepítések eseményeihez.

A dolgozatban – személyes beszélgetések, memoárok, monográfiák alapján – a választott főtémát kell feldolgozni pályakép/portré megrajzolásával, ill. tanulmány, történelmi esszé vagy interjú-füzér formájában. Irodalmi alkotás (novella, elbeszélés, vers) elkészítése is lehetséges, amit különdíjban részesítünk.

A pályaművek formai követelménye: 4-10 oldal terjedelem, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt, hivatkozások, felhasznált szakirodalom. A pályaművet a kitöltött jelentkezési lappal együtt nyomtatottan és elektronikusan kell beküldeni az alábbi címekre:

A pályázatra jelentkezni a Rákóczi Szövetség honlapján lehet a pályamunka feltöltésével egy időben:

http://www.rakocziszovetseg.org/jelentkezesi_lap_1956_palyazat_2015

A pályázat díjazása: 1. díj: 30 ezer forint, 2. díj: 20 ezer forint, 3. díj: 10 ezer forint. A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak a Rákóczi Szövetség október 21-23. között Budapesten megvalósuló Gloria Victis 1956 elnevezésű emlékünnepségére és ifjúsági találkozójára.

A pályázat beadási határideje: 2015. október 4. (vasárnap)

További információ a Rákóczi Szövetség központi irodájától kérhető a következő e-mail címen: info@rakocziszovetseg.hu

forrás: www.rakocziszovetseg.org


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .