Petres Csizmadia Gabriella: 55 éve indult Nyitrán a magyar pedagógusképzés

1960-ben, ötvenöt évvel ezelőtt indult a nyitrai egyetemen magyar nyelvű pedagógusképzés, melynek alkalmából a Közép-európai Tanulmányok Kara április 30-án jubileumi ünnepséget szervezett. A rendezvényt a számos prominens közéleti személyiség – Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, Dr. Harmati Zsolt, Magyarország szlovákiai nagykövetségének tanácsosa, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Híd elnöke –, a kar jelenlegi vezetősége – Dr. Komzsík Attila dékán; Dr. Bárczi Zsófia, Dr. Varga Zsuzsanna, Dr. Szekeres László dékánhelyettesek; prof. Zsilka Tibor, Dr. Balla István intézetigazgatók, Dr. Bauko János igazgatóhelyettes; Dr. Sándor Anna, a Tudományos Tanács elnöke, valamint Voda Zsófia, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub elnöke –, prof. László Béla alapító dékán és a kar tanárai, dolgozói, hallgatói mellett az 1963-ban, 1964-ben és 1965-ben végzett egykori diákok is megtisztelték jelenlétükkel.
A jubileumi ceremónia három szakaszból – két ünnepi ülésből és egy bálból – állt. A délelőtti órákban a különleges esemény alkalmából a kar dékánja, Dr. Komzsík Attila és alapító dékánja, prof. László Béla arany dimplomát nyújtott át az első végzős hallgatóknak. A jubilánsok közül többen egészségügyi okok miatt nem tudtak eljönni, néhányan sajnos már csak emlékeinkben jelenhettek meg közöttünk, azonban a többség a kedves diákemlékeket felidézve nagy örömmel és meghatódva látogatott el a rendezvényre. A jubileumi ülést László Béla és Komzsík Attila beszéde mellett két egykori hallgató szavalatával is megtisztelte: László Árpád Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versét adta elő, Trevalecz László pedig saját költeményével emlékezett meg diákéveiről és egykori tanárairól. Az aranydiploma-átadási ceremónia két zoborvidéki népdal felcsendülésével zárult Nagy Denisza és Tóth Katalin előadásában (Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet dolgozói).
A diplomaosztó ünnepséget pazar fogadás koronázta meg, melyre a kar vezetősége minden jelenlévőt meghívott. Ebéd után folytatódott a közös ünneplés: ezúttal a kiemelkedő pedagógusi tevékenységet folytatott első végzősök kitüntetése és a nyitrai magyar pedagógusképzésért kifejtett tanári tevékenység elismerése került a figyelem középpontjába. Az egykori diákok a tehetséggondozásban, a magyar tanítási nyelvű iskolák szakmai fejlesztésében végzett munkásságukért, szakmai-módszertani tudásukért vehették át a dékán úr elismerését. A díjazottak között szerepelt Ádám Zita a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségében végzett sok éves áldozatos munkájáért; Csicsay Alajos a pedagóguspályán való több évtizedes helytállásáért, valamint ismeretterjesztő és pedagógiai szakíróként létrehozott életművéért; Horváth Géza, a pedagóguspályán való több évtizedes helytállásáért és a magyar diákok tehetséggondozásában kifejtett kiemelkedő tevékenységéért; Pénzes István in memoriam az iskolaügyben tanúsított több évtizedes helytállásáért és pedagógiai ismeretterjesztő életművéért; Sidó Zoltán in memoriam a szlovákiai magyarság köz- és kulturális életében való több évtizedes töretlen helytállásáért és kiemelkedő oktatásszervező tevékenységéért; Stirber Lajos a pedagóguspályán való több évtizedes helytállásáért és karnagyi életművéért; Szanyi Mária a pedagóguspályán való több évtizedes helytállásáért és a magyar diákok tehetséggondozásában kifejtett kiemelkedő tevékenységéért; Szarka Gyula a nyitrai Pedagógiai Karról indult Ghymes zenekar alapító tagjának, Kossuth-díjas előadóművésznek zenei életművéért; Szarka Tamás a nyitrai Pedagógiai Karról indult Ghymes zenekar alapító tagjának, Kossuth-díjas előadóművésznek zenei életművéért; a Juhász Gyula Ifjúsági Klub a nyitrai magyar diákok 50 éven át végzett érdekképvieletéért és a magyar diákság kulturális életének szervezéséért.
Dékáni díszérmében részesült továbbá László Béla egyetemi tanár, alapító dékán a nyitrai magyar pedagógusképzésben való több évtizedes helytállásáért, annak intézményesítése érdekében kifejtett rendíthetetlen tevékenységéért; Szeberényi Zoltán egyetemi docens, a magyarszakos tanárképzésben való több évtizedes helytállásáért és irodalomtörténeti életművéért; a 103. életévébe lépett Zsakay Erzsébet, a nyitrai magyar pedagógusképzés legidősebb oktatója részesült kitüntetésben. A díjátadást követően dr. Ľubomír Zelenický rektor úr, dr. Komzsík Attila dékán úr és Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony ünnepi szavait hallgatta meg a közönség.
A jubileumi ünnepséget a Nyitra Diákotthonban szervezett bál koronázta meg, ahol a Royal zenekar szórakoztatásában egykori és jelenlegi hallgatók, tanárok közösen szórakoztak.

Petres Csizmadia Gabriella

Adjunktus a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben (Közép-európai Tanulmányok Kara), a Katedra vezető szerkesztője, Hidaskürtön él

fotó: www.ukf.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .