Az iskolai alkalmazottak hétszázalékos fizetésemelését szeretné elérni a szakszervezet

Újra terítéken a pedagógusbérek emeléséért évente ismlétlődő küzdelem. A szakszervezet ezúttal nemcsak az oktatási miniszterrel tárgyal a kérdésről, hanem más szakmai szervezetekkel együtt a kormányhivatalban is megbeszéléseket folytatnak. Az eredményekkel egyelőre nincsenek megelégedve – tájékoztatott az Aktuálne.sk hírportál.

A szakszervezet igyekszik hét – vagy legalább öt – százalékos béremelést elérni a következő évben. A javaslattal, mely szerint minden állami- és közigazgatásban dolgozó alkalmazott fizetését hét százalékkal emeljék fel, a pedagógus szakszervezetet is magába foglaló Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ) állt elő. A kormány azonban elutasította a javaslatot, helyette 1,3 százalékos béremelést irányzott elő, ami viszont a szakszervezetnek nem felel meg.
„Továbbra is ragaszkodunk a bérek konföderáció által javasolt hétszázalékos emeléséhez. Az 1,3 százalékos valorizációt nagyon alacsonynak tartjuk. Most arra várunk, mi lesz a tárgyalások második körének kimenetele” – nyilatkozta az Aktuálne.sk-nak Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki a tárgyalások során a pedagógus szakszervezetet képviselte. A szakszervezet elnökségének rendkívüli ülésére, melyen értékelik a kialakult helyzetet, augusztus második felében kerül sor.

A Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja kiszámította, ha a kormány elfogadná valamennyi, állami- és közigazgatásban dolgozó alkalmazott hétszázalékos fizetésemelését, ez a járulékok és adók levonása után – melyek visszakerülnek a közfinanszírozásba – több mint 136 millió eurójába kerülne az államnak.

Míg a konföderáció igyekszik a hétszázalékos emelést kiharcolni, a pedagógus szakszervezet képviselői a miniszterrel való tárgyalásokon legalább ötszázalékos béremelést kérnek – mégpedig minden iskolai alkalmazott számára. Ezt azonban Juraj Draxler, akivel július elején tárgyaltak, nem fogadta el. Hajlandó az ötszázalékos emelésre, de csak a regionális oktatásügy keretében, ami az elnök elmondása szerint a szektorban dolgozó kb. 148 ezer alkalmazottból csak 86 ezerre vonatkozna. A szakszervezet azonban ezzel nem ért egyet, és egyenlő emelést kérnek az iskolaügyben dolgozó többi dolgozónak is, tanítóknak és nem pedagógiai alkalmazottaknak, az alap-, középiskolákban és az egyetemeken egyaránt. Egyúttal szorgalmazzák az oktatásügybe jutó fejlesztések növelését is.

Az oktatásügyi minisztérium megerősítette, hogy a 2016-os évben ötszázalékos fizetésemelést irányzott elő a pedagógiai alkalmazottak részére, amiről most a pénzügyi tárcával tárgyalnak.
A pedagógiai és szakmai alkalmazottak fizetése idén is öt százalékkal emelkedett, a nem pedagógiai alkalmazottaké (gondnokok, könyvelők, szakácsnők, takarítónők stb.) viszont kevesebbel, januárban 1,5, júliusban pedig további egy százalékkal. Ezáltal 2015 első negyedévében a regionális iskolaügyben – tehát az alap- és középiskolákban – dolgozó tanító átlagfizetése a minisztérium szerint elérte a 952 eurót.

Az oktatási tárca azt is kijelentette, hogy bár a pénzügyminisztérium a jövő évi állami költségvetési javaslatában az ideihez képest több mint 274 millióval kurtította meg az iskolaügyet, ennek nem kellene befolyásolnia a bértárgyalásokat. Az említett összeg magában foglalja az Európai Uniós pénzalapok és a társfinanszírozás összegét is, ezért azt állítják, hogy ezeket leszámítva 2016-ban az iskolaügy még több pénzzel gazdálkodik majd.

– forrás: aktuálne.sk, kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .