Jóval több középiskolás elsős hely van, mint ahány végzős alapiskolás diák

Az alapiskolák végzős tanulóinak száma jónéhány ezerrel alulmúlja a középiskolák által kínált helyek számát. Az oktatásügyi tárca ezért egy képletet készített, amely alapján az önkormányzatok meghatározzák majd, hogy hány első osztályt nyithatnak a középiskolákban – tájékoztatott a bumm.sk hírportál a TASR alapján.

“Idén első alkalommal tett közzé képletet az oktatásügyi minisztérium a megyei önkormányzatok számára a középiskolák első évfolyamaiban nyitható első osztályok számának meghatározására. A tárca azért folyamodott ehhez a lépéshez, hogy megelőzze a középiskolák első évfolyamai létszámának túlbecslését az alapiskolák végzős tanulóinak valós létszámához képest” – közölte a minisztérium. A képlet tartalmazza az alapiskolák végzős évfolyamai feltételezett létszámának szorzatát a középiskolák első évfolyamában nappali tagozaton tanuló diákok létszámának meghatározásához. Az intézkedés a jövő évi felvételi eljárásra fog vonatkozni.

Az oktatási tárca becslése szerint a középiskolák az idei felvételik során még több mint 25 ezer diákot tudtak volna felvenni az első évfolyamaikba. “Az iskolák idén 73.733 diákot terveztek felvenni a most kezdődő 2015-2016-os iskolaévre, miközben az alapiskolák végzős tanulóinak létszáma – azokat is beleértve, akik nem akarnak továbbtanulni – összesen 48.137 fő. Ez a különbség a hozzávetőlegesen be nem töltött diáklétszámot jelenti” – írta a bumm.sk.

– forrás: bumm.sk, kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .