Többek között a nyitrainak is veszélyben az egyetemi besorolása

Öt egyetem veszélyeztetett, köztük a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem. A miniszter szigorúan akar fellépni a gyengébb egyetemekkel szemben. A publikációs tevékenység okozta a legnagyobb gondot – írta ma a Sme nyomán a bumm.sk hírportál.

A veszélyeztetett egyetemek a következők: kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a Trencséni Alexander Dubček Egyetem, a rózsahegyi Katolikus Egyetem és a trencséni Menedzsment Főiskola. A kritériumokat éppen hogy csak  teljesítette a pozsonyi Közgazdasági Egyetem.

Mindez a felsőoktatási egyetemek komplex akkreditációjának eredményeiből derült ki, amelyeket Juraj Draxler oktatási miniszter és Ľubor Fišera, az Akkreditációs Bizottság elnöke közösen mutatott be.

Az akkreditáció során az intézmények hatéves munkáját értékelték tudomány, kutatás és nemzetközi kimenetek területén.

„Ha ezeknél az egyetemeknél az eredmények kézbesítésétől számított egy éven belül nem javítanak, fennáll a veszélye, hogy az oktatási miniszternek javaslatot kell tennie az egyetemi cím visszavonására“ – tette hozzá Draxler.

„Több felsőoktatási intézmény nem ütötte meg a mércét, a hallgatók képzése nem elég igényes“ – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy soknak közülük nem a hallgató a fontos, hanem az érte kapott pénzügyi támogatás.

Az akkreditáció szigorúbb kritériumai csökkenthetik az egyetemek számát, de kérdés, hogy a választások előtti időszakban lesz-e rá politikai akarat. Bár Draxler múlt héten még azt mondta, hogy bírja Fico miniszterlenök teljes bizalmát a felsőoktatási környezet megtisztítására, de a kezeit a törvény is köti.

A veszélyeztetett felsőoktatási intézmények egy évet kapnak a javításra. Draxler a SME-nek elmondta, hogy járt a szintén veszélyeztetett rózsahegyi Katolikus Egyetemen, de a vezetésnek elképzelése sem volt, hogy mit kellene tenniük tudomány és kutatás címén.

Ivan Ostrovský, a felsőoktatási intézményeket évente rangsoroló ARRA (Akademická rankingová a ratingová agentúra) képviselője szerint nem lesznek nagy különbségek az Akkreditációs Bizottság és az ARRA megállapításai között. „Az utóbbi 15 évben ugyanolyan a felsőoktatás képe, mintha nem szeretnénk levonni a tanulságokat az értékelésből“ – mondta Ostrovský.

Ostrovský abban látja a kiutat, hogy Draxler vagy esetleges utódja egy év után nem fogja elfogadni az akkreditációs kritériumokat nem teljesítő intézmények „úttörő becsületszóra“ tett ígéreteit. „Ha egy éven belül tudnának is tudományos teljesítményt nyújtani, azt már a következő akkreditációs időszakra kellene beszámítani“ – vélte Ostrovský.

A legjobb eredményeket a pozsonyi Komenský Egyetem, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem, a kassai Műszaki Egyetem érte el, őket követi a Zsolnai Egyetem, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem és a zólyomi Műszaki Egyetem.

Fišera szerint a komplex akkreditáció legnagyobb pozitívuma, hogy a kihelyezett képzések száma 110-ről 20-ra csökkent. Negatívumként az ún. utazó professzorokat jelölte meg – tájékoztatott a bumm.sk.

A felsőoktatási intézményeknek problémát jelentett az elégtelen publikációs tevékenység, sok monográfia csak szlovák nyelven született. „A legnagyobb gyengeségük mégis a doktoranduszok gyenge publikációs tevékenysége volt“ – tette hozzá Fišera.

Az Akkreditációs Bizottság összesen 4 881 szakot és 438 habilitációs és inaugurációs eljárási kérelmet bírált el. Ebben az évben kezdődik öt további felsőoktatási intézmény komplex akkreditációja, további kettőre 2016-ban kerül sor.

– forrás: bumm.sk, illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .