Tizenhétezernél is több egyetemista részesült szociális ösztöndíjban

Az állami egyetemek 2014 folyamán 16 400 diákot részesítettek szociális ösztöndíjban, melynek összege közel 24 millió eurót tett ki. A magánegyetemeken további 780 diákot támogattak, 850 000 euró értékben. Az egy főre jutó maximális támogatási összeg 275 eurót foglalt magába.
A legtöbb támogatott diák a pozsonyi Comenius Egyetemre jár (1 835 diák), őket követik a Kassai Műszaki Egyetem hallgatói (1 772). A harmadik legtöbb támogatott a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemet látogatja (1 653), majd a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (1 354) és az Eperjesi Egyetem (1 347) következik. A legkevesebb ösztöndíjigénylés a Művészeti Főiskoláról (75 fő), a Besztercebányai Művészeti Akadémiáról és a Pozsonyi Zeneakadémiáról érkezett (112 fő).
Szociális ösztöndíjban azok a hallgatók részesülhetnek, akik Szlovákia területén élnek, és nappali tagozatos hallgatói valamelyik felsőoktatási intézménynek. Csak az a diák részesülhet támogatásban, aki nem ismétel évfolyamot és a családi bevétel nem haladja meg a létminimumot. Az ösztöndíjigénylést az egyetemen belül, a tanulmányi osztályoknak nyújthatják be a hallgatók, amely során egy kérvény kitöltésén túl hivatalos dokumentumokkal igazolni kell a család bevételét. Ha a kérvényező teljesíti az összes kritériumot, az egyetem megítéli számára az ösztöndíjat, és a kérvényezést követő következő hónaptól kezdődően jogosulttá válik az igénylő a támogatásra.

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .