V. Legere Irodalmi Verseny – felhívás

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, valamint az Arany A. László Polgári Társulás a 2015/2016-os tanévben irodalmi versenyt hirdet középiskolás diákok számára.

A verseny témája:
JÓZSEF ATTILA ÉLETMŰVE

A verseny célja:
A téma apropója, hogy 2015-ben emlékezünk meg József Attila születésének 110. évfordulójáról. Az életmű jelentősége indokolja, hogy kitüntetett figyelmet szenteljünk a pályakép minél rétegzettebb megismertetésének. A versenyfeladatok József Attila művein keresztül a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását eredményezik. A témakör megfelel az Oktatási, Tudományügyi, Kulturális és Sportminisztérium javasolta sztenderdeknek. A Legere Irodalmi Verseny az érettségire való, négy éven át zajló felkészítést és felkészülést szolgálja.

A verseny célcsoportja:
3 fős középiskolás (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) csoportok vehetnek részt a versenyen, az egyes tagok különböző évfolyamok diákjai is lehetnek.
FIGYELEM!
Az előző évek gyakorlatának megfelelően minden szaktanár kategóriánként csupán egy csoporttal nevezhet be a versenybe. Több csoport érdeklődése esetén házi forduló szervezésére biztatjuk az iskolákat.

A verseny helyszíne:
Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem
Közép-európai Tanulmányok Kara
Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
Drážovská 4, 949 74 Nitra

A verseny menete és időpontjai:
A verseny 3 feladatlap kitöltéséből, illetve 1 prezentáció készítéséből áll. A felkészülést József Attila életművével kapcsolatos tanári előadások segítik; a követelményrendszerbe ezenkívül József Attila-versek és az életművel kapcsolatos szövegek elolvasása tartozik.

A háromfordulós vetélkedő három találkozást igényel:

2015. október 20. (kedd), 9.00 – 13.00: Az első fordulón rövid házi olvasmányokra épülő szövegértő feladatlapot töltenek ki a versenyzők. Az 1. feladatlap kitöltését követően az első előadás meghallgatására kerül sor.

2015. november 12. (csütörtök), 9.00 – 13.00: A 2. feladatlap kitöltése után a tanulók meghallgatják a második előadást.

2015. december 11. (péntek), 9.00 – 14.00: A 3. forduló feladatlapjainak kitöltése után a tanulók prezentációt mutatnak be József Attila életművével kapcsolatos, szabadon választott témáról, végül eredményhirdetés következik.

Az előadások szövegét és az olvasmánylistát a csoportok elektronikus formában is megkapják.

Az egyes találkozók során a kísérő pedagógusok számára ingyenes szakmai továbbképzést biztosítunk.

Jelentkezés:
Elektronikusan, e-mailben kérjük minden jelentkező iskolából a mellékelt táblázat visszaküldését 2015. szeptember 30-ig a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet címére: legere.irodalomverseny@gmail.com. A sikeres regisztrációról e-mailben értesítünk mindenkit. A versenyen és szakmai továbbképzésen való részvétel díjtalan.

A verseny lebonyolításáért a Nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet és az Arany A. László Polgári Társulás a felelős.
Kapcsolattartó személy:
Petres Csizmadia Gabriella – 0907/212393

Díjazás:
A legeredményesebb résztvevők elismerő oklevélben, könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesülnek.

Jelentkezési lap itt érhető el: jel lap legere

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .