Selyés beszámoló a győri anyanyelvi táborról

Az anyanyelvhasználat régóta a szenvedélyem, mondhatni, amióta csak az eszemet tudom, különböző, a magyar nyelvvel és az irodalommal szorosan összefonódó versenyek résztvevője vagyok. Eddig jobbára csak helyesírási és szavalóversenyeken szerepeltem, ám az elmúlt tanévben lehetőségem nyílt megméretni magam a hagyományosan Győrött megrendezett Szép magyar beszéd versenyen, ahol a győztes diákok Kazinczy-éremben részesülnek. Ez – tudomásom szerint – az egyik legrangosabb anyanyelvi verseny a Kárpát-medencében.

A tavalyi szereplésem alapján meghívást kaptam az évente augusztus utolsó napjaiban megrendezett anyanyelvi táborba, melyet a verseny főszervezői, illetve az Akadémia neves nyelvészei hívtak életre, hogy az anyanyelvüket szerető, azt csiszolni, javítani akaró diákok ebben az „edzőtáborban” fejleszthessék nyelvi készségüket.

Bár mindössze néhány napos ez a tábor, mégis jó néhány tanulságos előadásnak, értékes foglalkozásnak és felejthetetlen percnek lettem részese. Neves nyelvészek és egyetemi tanárok előadásait, szakmai okításait hallhattam, többek közt a tábor előadója volt Kerekes Barnabás, Wacha Imre, illetve Balázs Géza is.

A kialakuló barátságok, ismeretségek mellett némi tapasztalatra és gyakorlatra is sikerült szert tennem e néhány nap alatt. Sokat tanultam, csiszolódtam – ennek köszönhető, hogy a táborzáró anyanyelvi verseny győztese lettem. Remélem, ezt a tudást sikeresen tudom majd felhasználni az idei tanévben, és április végén már jómagam is büszkélkedhetem az anyanyelvet legszebben művelő diákoknak járó elismeréssel, a Kazinczy-éremmel.

Kálosi Zsófia, a komáromi Selye János Gimnázium diákja

 fotó: anyanyelvapolo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .