Művészpalánták a rimakokovai hegyek között

Festői környezet, vadregényes erdők, hegyek, völgyek, friss levegő, a természet lágy öle és néhány szúnyog. Ezzel a pár szóval jellemezhetnénk a legegyszerűbben a rimakokovai üdülőközpontot, amely idén július 3-7. között otthont adott a Minorma polgári társulás által immár harmadik éve megszervezett Mentortábornak. A tábor célja a Felvidéken élő tehetséges magyar fiatal diákok összegyűjtése, támogatása és inspirálása.
A résztvevők – akiket pályamunkáik alapján választott ki a Minorma kuratóriuma és a mentorok – idén tizennyolcan voltak. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem nyílt sem táncművészeti, sem zenei, sem színművészeti szekció, a hangsúly a képzőművészeten, a fotózáson és a kreatív íráson volt. A csoportokon belül a fiatalok mentorokkal dolgozhattak, akik különböző feladatokkal, tanácsokkal látták el őket a jelenre és a jövőre nézve egyaránt.
A képzőművészek mentora Gyenes Gábor festő és grafikusművész volt, aki elmondása szerint nagyon meg volt elégedve a résztvevők teljesítményével. A foglalkozások során minden fiatal képzőművész saját, önálló művön dolgozott, sőt még a technikát is maguk választhatták meg, így az elkészült művek között egyaránt volt festmény, grafitrajz és karikatúra is. A fotósok szekcióját Martin Kápostáš fotós vezette. A csoport tagjai szinte állandóan mozgásban voltak, járták a környéket, lencsevégre kapták a természet szépségeit, portrékat, állatokat vagy éppen naplementét fotóztak, mindemellett megismerkedtek a képszerkesztés alapjaival is. A kreatív írók csoportjának két mentora volt: Bőd Titanilla, az Új Szó sportújságírója és Szalay Zoltán író, az Irodalmi Szemle főszerkesztője. Az író- és újságíró-palánták a foglalkozások során számos stílusgyakorlatot oldottak meg, verseket, fogalmazásokat, cikkeket írtak. A csoport fő célja egy tábori újság kiadása volt. Ezt a célt sikeresen megvalósították, így a tábor utolsó estéjén minden táborlakó kezében ott virított a Zsa.ku. legújabb száma.
A Rimakokován töltött mindennapokhoz a szorgos csoportmunkán kívül hozzátartozott a strandolás és az esti filmnézés is, emellett sor került egy beszélgetésre Szászi Zoltán költővel és Molnár Norberttel, az Új Szó főszerkesztőjével. Az utolsó este jó hangulatáról az ENCORE zenekar gondoskodott, melynek tagjai között ott volt a tavalyi Mentortábor két résztvevője. A koncertet a fotósok és képzőművészek kiállítása és az írópalánták rövid felolvasóestje előzte meg.
Ivanics Júlia főszervező elmondta, hogy a tábor híre kezd egyre jobban elterjedni, hiszen évről évre az ország egyre több részéről érkeznek pályamunkák és résztvevők. A szervezők fő célja a jövőben a résztvevők számának és a tábor időtartamának  növelése lesz. Ez mindenképpen pozitívum, hiszen a táborban eltöltött idő alatt a fiatalok rengeteg tapasztalatot szerezhetnek, valamint olyan velük egykorúakkal ismerkedhetnek meg, akiknek hasonló az érdeklődési körük, értékrendjük, világnézetük. Mindemellett jelentős szerepet kap az elfogadás is, hiszen a művészet, az alkotás öröme még a legkülönbözőbb stílusú és véleményű embereket is közelebb hozza egymáshoz. Bár sokaknak furcsa lehet, hogy egy csapat tizenéves fiatal a nyári szünidő egy egész hetét rajzlapok, jegyzettömbök vagy épp fényképezőgépek társaságában tölti, de igazából ebben semmi különös nincs, hiszen mindannyian azt csinálják, amit szeretnek és amiben örömüket lelik.

Šesták Krisztina
A rimaszombati Ivan Krasko Gimnázium III. osztályos diákja, Simonyin él

illusztrációs kép: pixabay.com

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .