A Tolerancia napja

A tavalyi tanév folyamán lapunk, a Katedra folyóira meghirdette “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című versenyt, amire húsz pályázat érkezett be. A pályázattal egyrészt egyfajta „felvidéki ötletbörzét” szerettünk volna létrehozni, másrészt keresztmetszetet kínálunk iskoláink belső életéből, érdeklődési irányvonalairól. A pályaműveket a nyomtatott Katedra folyóiratban és itt, a honlapon is megjelentetjük új, “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című rovatunkban. A pályázatok kiértékelésére a 2015-ös Katedra Napok keretén belül kerül sor.

pályázó: Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár

 

A Tolerancia napja (november 16.)

Helyszín: az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola
Célcsoport: az 1-9.évfolyam tanulói
Cél: A fogyatékkal élő emberek, a más kultúrában élő emberek elfogadása, a „másság“ elfogadása, az emberi sokféleség iránti tisztelet elmélyítése a tanulókban. Az iskolai integráció elfogadása, az integrált tanulók helyzetének elfogadtatása.

6A Tolerancia napját 1996 óta ünneplik szerte a világon. Az ünnep napja november 16-án van. Ez egy nemzetközileg megtartott ünnepnap, melyet az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezdeményezésére ünnepelnek minden évben. Az esemény legfontosabb célja a figyelem felhívása az intolerancia veszélyeire. Egy toleráns társadalom alapja az egymás iránti kölcsönös tisztelet. Az iskola, a pedagógusok feladata pedig az, hogy olyan szemléletet alakítson ki, amely lehetővé teszi az emberek sokszínűségének az elfogadását.

Iskolánk – az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola – már több alkalommal csatlakozott ehhez a gondolathoz. Az idei tanévben november 16-a vasárnapra esett, így november 14-én, pénteken tartottuk a foglalkozásokat. A napot osztályfőnöki órával kezdtük, ahol a témáról beszélgettünk. Az 5-9. évfolyam tanulói részt vettek a tornateremben tartott foglalkozásokon. Saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen a fogyatékkal élők élete. Ami nekünk egyszerű, hétköznapi dolog, nekik nagy problémát jelenthet. Ilyen pl. a bevásárlás, közlekedés, tájékozódás. A helyi szociális otthonból kaptunk kölcsön kerekesszéket, mankókat. A tanulók kipróbálták, milyen kerekesszékkel közlekedni, bekötött szemmel végigmenni egy adott útvonalon egyedül és segítséggel, bevásárolni, hogy csak a tapintásukra hagyatkozhattak. Kipróbálták a mankót, mellyel kisebb akadályokon kellett átjutniuk, s néhány tanuló a nemhallók világát „próbálta“ – majd elmesélték élményeiket, mi okozta a legnagyobb problémát. Volt még szájjal és lábbal festés is, ez bizonyult a legnehezebbnek. A foglalkozások végén egy „nemlátó“ focitornát is tartottunk, ahol bekötött szemmel fociztak a csapatok, az osztálytársak irányították őket a pálya széléről. Rájöttek, nem is egyszerű dolog utasításokat adni, hiszen a focisták nem látták a pályát, egymást, s így nagyon bizonytalanul mozogtak. Arra is rá kellett jönnünk, milyen nehéz rábízni magunkat a másikra, elfogadni a segítséget.

2

Készítettünk egy toleranciatáblázatot is, ahova minden tanuló bejelölte, hogy a felsorolt csoportok (hajléktalanok, testi fogyatékkal élők, szellemi fogyatékkal élők, bevándorlók, kábítószeresek, alkoholisták, romák, más bőrszínűek, homoszexuálisok) közül kit fogadnak el leginkább és kik azok, akiket a legkevésbé tolerálnak. Az eredmény: iskolánk diákjai legtoleránsabbak a fogyatékokkal élők iránt. Legkevésbé a kábítószerfogyasztókat tolerálják.

Ezenkívül még két kiegészítő program is zajlott ezen a napon. A 7-8. évfolyam tanulói megtekintették Nick Vujicic Miért keseregsz? című filmjét. Nick Vujicic nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki a karok és lábak nélkül született emberként vált híressé. Vujicic saját elmondása szerint sokáig nem látta értelmét életének. Végül megértette, hogy nincs egyedül, akinek ilyen nehéz sors jutott. Életének értelme végül az lett, hogy meséljen embertársainak Isten szeretetéről, és megerősítse őket abban, hogy valósítsák meg álmaikat. Két lábujjának segítségével megtanult írni, gépelni, a számítógépet használni, fésülködni, fogat mosni és borotválkozni. Felesége van és gyermekük. A filmet közös beszélgetés követett.

A 9. évfolyam tanulói a Martin Šulík rendezte Cigáň című cseh-szlovák filmdrámát nézték meg, mely a nálunk élő cigány kisebbség életét mutatja be. A film megrázó és tanulságos is egyben.

7Az 1-4. évfolyam tanulói osztályfőnöki órákon beszélgettek a toleranciáról, egymás elfogadásáról. Megbeszélték tapasztalataikat ebben a témában, hiszen városunkban is élnek más bőrszínűek, fogyatékkal élők. Iskolánkban is tanulnak fogyatékkal élő gyerekek, akik mégis sikereket érnek el, így pl. Takács Balázs – Down szindrómás, aki többszörös országos úszóbajnok. Balázs nyitott, barátságos fiú, már kilencedikes, de örömmel fog kezet kisebb iskolatársaival is.

A tanulók jól érezték magukat ezen az idei rendezvényen is, s reméljük megértőbbek, elfogadóbbak lettek ezáltal is.

 

Reményik Sándor: Ne ítélj
Istenem, add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

Istenem, add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriási összhangnak lássak-
A dolgok oly bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak és kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.
Mi olyan együgyűn ítélünk.

Forgatókönyv
1. Óra. Osztályfőnöki órák
2. Foglalkozások a tornateremben
3. Foglalkozások a tornateremben, „ nemlátó“ focimeccs
4. Filmvetítés – Nick Vujicic Miért keseregsz? című film
5. Filmvetítés – Cigáň című film

Programok:

1. Rendhagyó osztályfőnöki óra az alsó és felső tagozatban

Az osztályfőnöki órák témája: a tolerancia és a másság fogalmának tisztázása.
/az emberi akadályázottság: testi, értelmi fogyaték fajtái, a bőrszín, a nemzetiség kérdése, az integráció fogalma/
Élő példa a közkedvelt iskolatárs: Takács Balázs, ki a Down-szindrómája ellenére többszörös országos úszóbajnok.
Az alsó tagozatban a beszélgetésre Móra Ferenc Három Matyi írásának felolvasása után kerül sor. A történet dramatizálására is lehetőség adódik.

3

2. Foglalkozások, gyakorlati tapasztalatszerzés

Célcsoport: az 5-9.évfolyam tanulói
Időtartam: évfolyamonként 1 tanítási óra
Helyszín: az iskola tornaterme
Állomáshelyek:

  • Járókerettel, járóbottal, mankóval való közlekedés

Az említett eszközök segítségével történő helyváltoztatás kipróbálása.
Akadályok kikerülése a járást segítő eszközökkel. Segítségnyújtás a tanulótársaknak szükség esetén.

  • Kerekesszékkel való közlekedés

Akadálypályán, küszöbön való átkelés kerekesszékkel. Tárgyak felemelése a földről.
Az akadálymentesítés fontosságának felismerése.

  • Festés, írás lábbal

Kiterített papírlapon rajzolás, festés, írás. Az írószer lábujjal történő rögzítése és irányítása.

  • Festés, írás szájjal

Falra rögzített papírlapra saját név felírása, kép festése a fogakkal szorított ecset segítségével.

  • Tárgyak felismerése tapintás alapján

Vásárlás: a tárgyak felismerése bekötött szemmel, tapintás segítségével a látás érzékszervének kiiktatásával.

  • Evés, ivás vakon

Bekötött szemmel az asztalnál helyfoglalás, italt töltése a pohárba és elfogyasztása, étkezés evőeszközzel /joghurt kanállal/.

5

  • Vakfoci

Az évfolyam 2 párhuzamos osztálya közötti futballmérkőzés közben a játékosok szemét bekötjük, osztálytársaik pedig utasításokkal próbálják őket irányítani és nyerésre ösztönözni.
A játék időtartama 10 perc.

  • Tolerancia táblázat

A következő csoportok közül kit tolerál a tanuló és kit nem: hajléktalan, testi fogyatékkal élő, szellemi fogyatékkal élő, bevándorló, kábítószeres, alkoholista, roma, más bőrszín, homoszexuális. Véleményét minden tanuló egy függőleges vonallal jelölheti a táblázatban megadott keretbe.
A nap végén statisztikát készíteni az iskola tanulóinak toleranciaküszöbéről s azt látható helyen kifüggeszteni.

3. Filmvetítés

Tartalom: Nick Vujicic Miért keseregsz? című filmje, a látottak megvitatása
Célcsoport: 7-8.évfolyam tanulói
Helyszín: IKT 1 terem

Tartalom: Martin Šulík által rendezett Cigáň című cseh-szlovák filmdráma, a látottak megvitatása
Célcsoport: 9.évfolyam tanulói
Helyszín: IKT 2 terem

4A foglalkozások helyszínére az osztályfőnök kíséri osztályának tanulóit. A csoportok a programokon az előzetes egyeztetés sorrendjében vesznek részt. Szétírás az osztályfőnököknél.

4. A Tolerancia napjának feldolgozása

Képzőművészeti nevelés: különféle technikával alkotások készítése a fogyatékkal élők életéről.
Magyar és szlovák irodalom: szemelvények keresése, csemegézés az irodalmi művekben a témában.
Testnevelés: a paraolimpia története.
Biológia: a testi és értelmi akadályozottság okai, előzményei.
Média szakkör: tudósítás a Krétapor diáklap következő számában, fényképek közzététele az iskola honlapján.

A program felelősei és koordinátorai:
Pethes Emese, iskolapszichológus
Földy Judit, etikai nevelést oktató pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .