Zolczer Péter: Angol tanórák kiegészítése ismeretterjesztő kisvideókkal

Hogy mely tényező játszik legfontosabb szerepet egy tanóra sikerességében? A motiváció. A kérdés persze nem válaszolható meg ilyen egyszerűen, de a motiváció kiindulási pontnak megfelel. Ha azt látjuk a diákokon, hogy élveztek egy tanórát, és megkérdezzük tőlük, hogy miért tetszett az óra, a leggyakoribb válasz az lesz, hogy „azért tetszett, mert érdekes volt”. De mit is jelent az, hogy érdekes volt? Leginkább azt, hogy az óra töltete lekötötte a diákok figyelmét. Más szóval, arra motiválta őket, hogy figyeljenek. Így érkezünk el (egészen gyorsan) a motivációhoz, mint meghatározó tényezőhöz. Amikor tehát a tanár az óratervet készítve azt a kérdést teszi fel magának, hogy „Vajon hogyan tudnám motiválni a diákokat?”, valójában részben azt is kérdezi magától, hogy „Vajon mi érdekelné őket annyira, hogy az hosszabb ideig lekötné a figyelmüket?”. Ezekre a kérdésekre azonban konkrét és univerzális válasz nem létezik, leginkább azért, mert az a töltet, ami ma még érdekes, lehet, hogy pár hét múlva már nem lesz az. Gyakorta olvashatjuk módszertani szakkönyvekben, hogy a multimédia, különösképpen a videó, kiváló motivációs eszköz a tanórák érdekesebbé tételéhez. Ez igaz, ugyanakkor ma már hiába is próbálnánk meg levetíteni egy a 80-as években készült dokumentumfilmet, a diákok valószínűleg az első pár perc után panaszkodnának a mozgókép elavultsága miatt. Fontos, hogy itt nem feltétlenül a dokumentumfilm tartalmának elavultságáról, hanem inkább a videó minőségéről, illetve a vizuális és hangi effektusok elavultságáról van szó. Egy videó érdekességéhez tehát leginkább annak naprakészsége járul hozzá (mind tartalmi, mind cinemtográfiai szempontból).
A TED-Ed (Technology, Entertainment, Design – Education [Technológia, szórakoztatás, kivitelezés – Oktatás]) nevű weboldal kiváló forrása lehet olyan ismeretterjesztő, angol nyelvű kisvideóknak, melyek több szempontból is effektíven alkalmazhatók egy angol tanórán. A videók legnagyobb előnye hosszuk, mely átlagosan 5 perc. Ez az idő éppen elég rövid ahhoz, hogy fenntartsa a diákok figyelmét. A kisvideók további nagy előnye, hogy a modern animációs technikák legkülönbözőbb típusaival készültek, ami tovább növeli érdekességüket. Az angol nyelv oktatásának szempontjából a kisvideók további tényezők miatt is rendkívül hasznosak. Ilyen például a különböző nyelvű feliratok elérhetősége, vagy a kisvideók tartalma alapján előkészített feleletválasztós tesztek, melyek könnyedén használhatók szövegértési feladatokként. Ami a videók tartalmát illeti, válogathatunk az olyan kategóriák között, mint az egészség, művészetek, filozófia, pszichológia, tudomány és technológia, stb. A kategóriákon belül a legkülönbözőbb témákról találhatunk animációs kisvideókat, melyek gyakran egy konkrét kérdés megválaszolását tűzik ki célul, pl. Hogyan működik a vérnyomás?, Mi az a kalória?, Honnan származnak Földünk vizei?, Hogyan keletkeznek a tornádók?. A kisvideók tartalmi töltetük miatt kiválóan alkalmazhatók különböző témák bevezetéséhez, ismeretek elmélyítéséhez, hiteles nyelvi minta bemutatásához, az érdeklődés felkeltéséhez, és természetesen egy óraterv létrehozásához is. Akár egy egész óratervet, akár csak egy-egy feladatot szeretnénk előkészíteni kisvideó alapján, elsősorban azt kell megfontolnunk, hogy milyen nyelvi szinten van az osztály, ahol a videót alkalmazni szeretnénk. Amennyiben középhaladó szinten lévő osztályról van szó, érdemesebb olyan gyakorlatokat létrehozni, amelyekben a diákok csoportosan elemzik a videó(k) tartalmát. Ezen a szinten a teljes megértéshez szükséges a videó többszöri megnézése, időnkénti leállítása, illetve felirat használata, ezért számolni kell azzal, hogy a feladatok időigényesek lesznek. A tartalmi elemzésen kívül a videók ezen a szinten (is) könnyedén alkalmazhatók különböző nyelvi szerkezetek szemléltetésére és begyakoroltatására. Olyan feladatokat is létrehozhatunk, melyekben a diákoknak meg kell tudni magyarázni, hogy egy adott nyelvi szerkezetet miért éppen abban a formában alkalmazzuk, amelyben az megjelenik a videó kontextusában. A haladóbb osztályoknál viszont érdemesebb a videókat párbeszédek kiindulópontjaként, illetve a videókhoz tartozó teszteket szövegértési feladatként használni. A kisvideók mindamellett, hogy fejlesztik az angolnyelv-tudást, hasznos ismereteket is átadnak, melyeket a diákok az angol tanórákon kívül is kamatoztathatnak.

Honlap: http://ed.ted.com/

Zolczer Péter
Selye János Egyetem, Modern Filológiai Tanszék

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .