Varga Tamás: Tanítók legyünk és tanítványok

Augusztus 29-én városunkban, Gútán tartotta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét. Beszédet mondott Jókai Tibor, a szövetség elnöke, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Madarász Róbert, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója, Gálfi Mária nyugalmazott pedagógus, valamint Kalácska József, gimnáziumi tanár.

Az ünnepség hivatalos része a Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban került megrendezésre, ahol ökumenikus istentisztelet keretében adott áldást Elek László esperes-plébános és Fazekas László református püspök.

A megnyitóban Fekete Irén, az SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke köszöntötte a rendezvényt megtisztelő vendégeket, pedagógusokat és természetesen a főszereplőket, a gútai diákokat. A választmányi elnök beszédében elhangzott, hogy városunk méltó helyet biztosított az országos tanévnyitó megrendezéséhez, hiszen az oktatási intézményei magas színvonalon képzik és nevelik a környék apraját-nagyját.

Madarász Róbert Birokra kelni a zúgó áradattal című beszédében felhívta a figyelmet a szlovákiai magyar iskolák jelenére és jövőjére, mely vihart és özönvizet hozhat. Előadásában kitért arra is, hogy folyamatosan csökken az újszülöttek száma, s ezzel ellentétben rohamosan nő a szülőföldet elhagyók tömege, akik gyakran nemcsak a családjukat, hanem őseik kultúráját is elhagyják. Intő szavakat intézett a tanárkollégákon kívül a pályájukat szeptembertől kezdő pedagógusokhoz is, akiknek útravalóul a következőt mondta: „A pedagógus nevel, növel, biztat, s megmutatja a láthatót s megsejteti a láthatatlant. Megtanítja, hogy embernek lenni nem adottság, hanem feladat. Megtanítja, hogy a szülőföld megtart, s néha azt is, hogy a szülőföldet meg kell tartani. A régi iskolamesterek még úgy vélték, hogy a jó tanár önvérébe mártott tollal írja az ember- és hazaszeretet nagy himnuszát. Kedves jövendő kollégák: ilyenek legyetek!”

Jókai Tibor, a SZMPSZ elnöke kiemelte, hogy a következő tanév még inkább rendhagyó év lesz az eddig sem nyugodt és kiszámíthatónak kicsit sem nevezhető oktatási rendszerben. Szembesítette az egybegyűlteket a különböző problémákkal, melyek megoldásra várnak a közeljövőben. Az új tanévtől bevezetett változások egyik legnagyobb gócpontja az anyanyelv elsajátítására előírt csökkentett óraszám, melynek következményeként gyengülhet az alapok elsajátítása. Ez pedig anyanyelvünk sorvadásához, valamint a mindennapokból való kiszorulásához is vezethet, s ezzel változhat az iskoláink eddig kialakított arculata is. A szabad óraszámok ilyen jelentős mértékű csökkentésével oktatási intézményeink versenyképessége a többségi nemzet iskoláival szemben eltűnik.  Az új törvény által előírt változások, melyek az iskolatanácsok hatásköreinek megnyirbálását érintik, az oktatásügyben jelen lévő demokrácia tereinek szűkítését jelentik – sorolta a problémákat Jókai, aki eme viharfelhőkkel tűzdelt időszakban is kitartásra és bizonyításra buzdította a pedagógustársadalmat.

Az 16. országos tanévnyitó záró részében Fekete Irén a szövetség nevében köszönetet mondott a város vezetőségének, a helyi oktatási intézmények igazgatóinak és tanárainak a szervezésért, valamint Paszmár Jánosnak a Művészeti Alapiskola igazgatójának, Nagy István orgonaművésznek, Józsa Mónika karnagynak és a galántai Kodály Zoltán Daloskörnek, hogy emelték a rendezvény színvonalát.

kép: pixabay.com

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/2. (októberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .