Hunčík Péter: Igazságosztóból tudásszervező

2014 októberében a Katedra Társaság felkérésére előadást tartottam Dunaszerdahelyen. Előadásomban a kritikai gondolkozásról beszéltem, és megemlítettem, hogy milyen fontos lenne, hogy diákjaink elsajátítsák ezt a gondolkozásmódot.
Néhány nappal később a szlovák rádió déli műsorában egy interjút hallottam, melyben az iskolaügyi miniszter arról beszélt, hogy iskoláinkban rövidesen elkezdik a kritikai gondolkozás oktatását.
Lám, dünnyögtem magamban, vannak még csodák! Hiszen én egy pénteki napon beszéltem, ők meg már hétfőn közölték, hogy vették az adást, és egyetértenek velem.
De félre a tréfát, a dolgok ilyetén egybeesése természetesen a véletlen műve volt, ám így is jó érzéssel vettem tudomásul, hogy a kritikai gondolkodás fontosságát mások is felismerték.

Mert éppen most, az informatikai robbanás időszakában van egyre nagyobb szükség erre a logikus, világos és pontos gondolkodásmódra. Hisz napjaink egyik fő gondja az, hogy az embert szinte elárasztják az információk és ilyenkor nagy szüksége van arra, hogy tudjon szelektálni. Meg kell tanulnia a sok hír közül kiválogatni azt a néhányat, mely valóban megbízható, releváns információkra támaszkodik.
Az internetes újságok tele vannak lebilincselő történetekkel, álhírekkel és összeesküvés elméletekkel, és ha az olvasó nem képes arra, hogy jól értelmezze és értékelje az információkat, akkor beszippantja őt a „manipulációs örvény”.
Ne feledjük, hogy ezeknek a fantasztikusnak tűnő híreknek sokszor épp az a „feladata”, hogy manipulálják az olvasót. Az ilyen történetek „mögött” sokszor jól képzett manipulátorok vannak, akik álhíreikkel képesek egész társadalmi csoportokat manipulálni.
Ilyenkor a kritikai gondolkodás nyújt számunkra védelmet. Jó döntést csak úgy hozhatunk, ha először minden információt alaposan végiggondolunk, összehasonlítjuk az érveket és ellenérveket, és nem az érzelmeink vagy az előítéleteink vezérelnek minket, hanem az a törekvés, hogy megoldjuk az előttünk álló problémát.

Persze a kritikai gondolkodásnak van egy másik „hozadéka” is, mely épp a pedagógusokat is érinti. A kritikai gondolkodásmódnak „köszönhetően” veszélybe kerül a „biztos” tudás és a megdönthetetlennek látszó igazság. Sőt, még az is kiderülhet, hogy nemcsak egyetlen igazság létezik!
És ezzel változik a pedagógus munkája is. Igazságosztóból tudás-szervezővé válik, aki bölcs mosollyal veszi tudomásul, hogy diákjai az ő „történeteit” is kritikusan szemlélik.

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .