Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Magnificat Gyermekkara

Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ugyan nem tekinthet vissza több évtizedes múltra, hiszen 1992-ben alakult, ennek ellenére azonban már jó hírnévre tett szert az évek során: a 2014/15-ös tanévben alapiskolája a tanulmányi versenyek összesített járási ranglistáján az előkelő 7. helyet foglalta el, sporteredmények terén ugyancsak a Lévai járás 3. legjobb helyezését elért iskolájaként tartják számon. Három tagintézményét (óvoda, alapiskola és gimnázium) jelenleg összesen 314 fiatal látogatja.

A színvonalas oktató-nevelő munka mellett az iskola vezetősége, valamint tanári kara nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a rájuk bízott diákokat megerősítse keresztény hitében és magyarságában, illetve, hogy fejlessze a diákok szerteágazó készségeit és képességeit, legyen szó akár sportról, természettudományos érdeklődésről vagy épp művészetekről.

Iskolánk büszkesége az idén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Magnificat Gyermekkar. A Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola énekkara 1995-ben alakult Kiss Ferenc tanító úr vezetésével, aki így nyilatkozott a kezdetekről: „Az első évben felmerülő akadályok és nehézségek ellenére megkezdődtek a szereplések, az énekkar 25 tagból állt. Kezdetben egyszólamú énekeket és kánonokat tanultunk, majd később két- és háromszólamú műveket is énekeltünk.” A lelkes, énekelni szerető kis csapat hamarosan nemcsak az iskolai szentmiséken dicsőítette Istent, hanem rendszeresen szerepelt az iskolai ünnepségeken, és időről időre fellépett a környező falvakban is. 1996-ban Wollent Andrea vette át a kórus vezetését, s kis megszakításokkal a gyermekkar máig az ő irányítása alatt működik. A Magnificat elnevezést a tízéves jubileum alkalmából vették fel. Fő feladatuk a szentmisei szolgálat, valamint anyanyelvünk és kulturális értékeink ápolása. Emellett ki kell emelni az énekkar közösségépítő szerepét is, hisz a próbák és fellépések alatt életre szóló barátságok is szövődtek. A gyermekkar tagjai évente a palásti Ivánka-kúriában kezdik a felkészülést fellépéseikre, az itt eltöltött két nap alatt nemcsak az előadandó darabokat tanulják meg, hanem közös játékkal, szórakoztató feladatokkal töltik el az estéket.

4

A Magnificat Gyermekkar rendszeres résztvevője a Csengő Énekszó Országos Kórusfesztiválnak, ahonnan eddig még minden alkalommal aranykoszorús minősítéssel tért haza. Többször képviselték már városunkat és iskolánkat magyarországi fellépéseken is, például a Magyarság Házában Budapesten. Néhány évvel ezelőtt egy Székesfehérváron megrendezett nemzetközi kórusfesztivál különdíját is sikerült elnyerniük. Ezen kívül rendszeres fellépői a város adventi koncertjének és egyéb rendezvényeinek, számos alkalommal működtek közre a környék templomaiban celebrált ünnepi szentmiséken.

Fontos megemlíteni, hogy a kórus egykori tagjai közül sokan zenei pályára léptek, s jelenleg zenetanárként, muzikológusként vagy épp operaénekesként tevékenykednek. Elmondhatjuk tehát, hogy az énekkari tevékenységnek személyiségfejlesztő hatása is van, hisz sokan, bevallásuk szerint épp kórustagként döbbentek rá arra, merre is vezet útjuk. Az énekkar megalakulásának 20. évfordulója alkalmából kiadott évkönyvben megható vallomásokat olvashatunk arról, mennyi élménnyel gazdagodtak a fiatalok az énekkarban töltött évek alatt.
Balga Gabriella, a Magyar Állami Operaház magánénekese szintén a Magnificatban kezdte „pályafutását“. Így emlékszik vissza ezekre az évekre: „Fontosnak tartom megemlíteni a Magnificat Gyermekkart, amelynek szintén tagja lehettem. A jó hangulatú próbákon sokat tanulhattunk az együtt éneklésről, különféle kórusműveket ismerhettünk meg, és nem utolsó sorban fejlődött a hallásunk is. Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám, ránk, amikor az egyik országos kórusverseny – ahol ellenfeleink rettegve vártak minket, és ahol nem utolsó sorban aranyérmet nyertünk – zárókoncertjén milyen sokan álltunk a színpadon. Fantasztikus volt, addigi életem egyik legmeghatározóbb, legszebb, leghatásosabb zenei élménye, amit míg élek, nem felejtek el.“

3

Baltazár Aranka muzikológus is az énekkarnak köszönheti, hogy zenei pályára lépett: „ Egy életre szóló ajándék – így jellemezhetném röviden azt, amit az énekkarnak köszönhetek. A zene, az éneklés életem részévé vált. Az énekkarnak köszönhetően sok barátra leltem, rengeteg élménnyel gazdagodtam, és ami a legfőbb, sok tapasztalatot szereztem. A kórusnak köszönhetően tanultam meg azt, hogyan lehet az Istent a legszebben dicsérni. A zene szeretetét a Magnificat Gyermekkarnak köszönhetem, mely meghatározta pályaválasztásomat is, ma már hivatalosan is a zene lett az életem.“

Kanta Róbert informatika-zene tagozatos tanár így fogalmazta meg élményeit: “A karének nemcsak zenei, de lelki téren is képes az embert jobbá és boldogabbá tenni, és ezt volt alkalmam tapasztalni a Magnificat Gyermekkarban is. Nagyon örülök, hogy tagja lehettem.“
A teljesség igénye nélkül még néhány egykori Magnificatos: Köpöncei Dániel, a Kőbányai Zenei Stúdió diákja, aki az idei Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj győztese a legjobb fiatal énekes, hangszeres muzsikus kategóriában, Kanta Gábor, az ipolysági Művészeti Alapiskola zenetanára, Koterík Tamás, a Zólyomi Zeneművészeti Szakközépiskola zenetanára, Klukon Krisztián, a pozsonyi konzervatórium hallgatója, Zsilka Alan, a Zeneakadémia orgona tanszakos hallgatója, stb.

2

2015. május 15-én hálát adni és ünnepelni jöttek össze a jelenlegi és volt kórustagok, valamint a meghívott vendégek az ipolysági katolikus templomba. A jubileumi koncertet megtisztelte jelenlétével Ipolyság polgármestere, Gregor István mérnök úr és Gerhard Glaser-Opitz ipolysági plébános is. A felemelő koncert első részében azok a kórustagok szerepeltek, akik azóta zenei pályára léptek. Nagy szaktudással és átéléssel előadott műsorszámaik arról adtak tanúbizonyságot, hogy a gyermekkar megvalósította küldetését, s valódi zenei tehetségek bontakoztak ki szárnyai alatt.
A gálaműsor vendége magyarországi baráti iskolánk, az Aszódi Evangélikus Gimnázium énekkara volt – különleges repertoárjuk üde színfoltként hatott a koncerten.
Az ünnepi műsor felemelő és egyben legmeghatóbb pillanatai közé sorolhatjuk azt, amikor a jelenlegi gyermekkarhoz néhány dal erejéig csatlakoztak az egykori kórustagok és hangszeres kísérők is. A dal szárnyán szállt a dicséret az Úr felé, megköszönve az elmúlt húsz év minden közös pillanatát.

Az énekkar tagjai a jubileumi év végeztével sem henyélnek, az új iskolai év kezdetével megkezdték szorgos felkészülésüket idei fellépéseikre. A kórusvezető és a tagok lelkes munkája biztosan nem marad elismerés nélkül: fellépéseik alkalmával tisztán szárnyal a dal ajkukról, élvezetes lelki táplálékot nyújtva ezzel nem csak a hallgatóságnak, de önmaguknak is. Ennek megtapasztalását és mély átélését kívánjuk a jubiláló Magnificat Gyermekkar minden jelenlegi, egykori és eljövendő tagjának.

Bolgár Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .