Horváth Molnár Andrea: A szülők és a tanárok viszonya

A Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ munkatársaként aktív kapcsolatot tartok fent a járás iskoláival, szoros együttműködést ápolok. Munkakörömhöz hozzátartozik iskolapszichológusi feladatok ellátása, többek között az iskolán belül felmerülő tanulási, nevelési problémák oldása, rendezése.
A majdnem 10 éves munkatapasztalatom során arra a következtetésre jutottam, hogy bármilyen, az iskolás gyermeket érintő nehézség merül fel, a legtöbb esetben lehetetlen vagy legalábbis kevésbé hatékony a pedagógus és szülők bevonása nélkül megoldást találni.

Az iskola és a családok, a pedagógusok és szülők kapcsolata az utóbbi időben nagyon sokat lazult. Pedig a megfelelő együttműködés elengedhetetlen a hatékony és szeretetteljes neveléshez – elejét veheti a napjainkban sajnálatos módon megszaporodott iskolai botrányoknak, és napjaink rohanó világában nagyobb biztonságot élhet meg a gyermek, ha a pedagógus és a szülő az őt megtartó összefogását érzékeli. Az együttműködés elengedhetetlen feltétele a hatékony oktatásnak, ám manapság ezt mintha igyekeznénk figyelmen kívül hagyni. Különös ellentmondás tapasztalható e téren, hogy a legtöbb szülő nagy gondot fordít a megfelelő oktatási intézmény kiválasztására, ám arra már kevesebben gondolnak, hogy a jó közösség kialakításában később maguk is szerepet vállaljanak, aktívan részt vegyenek az iskola mindennapjaiban. Ugyan ennek legtöbbször az időhiány az oka, ám szülőként fontos lenne tudatosítanunk, hogy az óvoda és az iskola nem önműködő gyerekmegőrzőként és töltőállomásként funkcionál, másik oldalról nézve pedig a gyermek családi háttere sem elhanyagolható a tanítás szempontjából.

A múlt században a pedagógus maximális tekintélynek és elismerésnek örvendett, így a szülők feltétel nélkül bíztak a döntésében. Sajnos napjainkban az örökös feszített tempó a pedagógusok és a szülők életét egyaránt nehezíti, pedig a múlt adta lehetőségekhez képest immáron jogokban és lehetőségekben nincs hiány, ráadásul az egymást támogató nevelés még hatékonyabban fejthetné ki hatását. Ezért fontos tudatosítani a szülőkben, hogy az iskolában történtek kihatnak a család életére is, s a szülői értekezletet unalmas kötelesség, letudandó nyűg helyett a konstruktív együttműködés színtereként is felfoghatjuk.
Ma a szülők és a diákok is sokkal tudatosabbak, magasabbak az elvárásaik a tanárokkal szemben. Részben a felelősséget is áthárítják a tanárokra. Gyakran találkozom panaszkodó tanárokkal, akik úgy érzik, a szülők időnként jogtalanul számon kérők, a gyermek oktatása mellett a nevelési problémák megoldását is a tanároktól várják, miközben ők a munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva hárítják saját felelősségüket.

Mindkét fél részéről fontos, hogy belássák és elfogadják, egymással szembefordulva, egymás hibáztatása, felelősséghárítás helyett egymást meghallgatva, együttműködve, rendszeres találkozások biztosításával tudnak a gyermekeknek segíteni. Pszichológusként rendszeresen kerülök közvetítő szerepbe. Gyakran a tanítók, tanárok keresnek fel, mert a gyermekkel az iskolában van probléma. Arra panaszkodnak, hogy a szülők nem hajlandók szembenézni a problémákkal, a gyerek nehézségeivel, szégyellnek segítséget kérni.
Ezen a ponton fontos a pedagógus meggyőző személyisége és elfogadó hozzáállása, hogy a szülő érezze, elsősorban segíteni szeretne, nem megbélyegezni a gyermeket, hanem az ő, az osztályközösség és a család érdekeit szolgálja. A megfelelő szülő-tanár kapcsolat kialakításában aktív szerepe van a tanárnak, különösen az osztályfőnöknek. Fontos, hogy a tanár szakmailag felkészült, nyitott, figyelmes és jóindulatú legyen a szülők és diákok esetlegesen eltérő nézetei felé. Nagy szerepe van abban, hogy a problémákat konstruktívan kezelhessék és hozzájárul, hogy az esetleges félreértések, súrlódások elkerülhetők, megelőzhetők legyenek.(…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/2. (októberi) számában olvasható

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .