Talpas Kamarás Eszter: „Úszunk vagy elsüllyedünk – de együtt”

,,Az anyanyelvi nevelés alapvető feladata az értelmes, kifejező beszéd, az olvasás és írás igényes használatának, az ehhez szükséges képességeknek a fejlesztése. Ápolja és hagyományozza az anyanyelvi örökséget, felkészít a kommunikációs helyzetekben való aktív részvételre, fejleszti az önálló tanulás és önművelés képességét.” (Zimányi)

Ahhoz, hogy a mai kor gyermeke boldogulni tudjon az információk gazdag világában, szüksége van arra, hogy a legmagasabb szinten sajátítsa el az anyanyelvét. A megfelelő anyanyelvi alapok biztosítják számukra e világban való helytállást, mivel ez egy összetett folyamat, mely magába foglalja az írást, olvasást és a beszédet.
„Úszunk vagy elsüllyedünk – de együtt” – vezérel a mindennapi munkám során. Értelmezésem szerint a kitűzött célt akkor érem el, ha a diákjaim teljesítik a saját, rájuk kimért feladataikat. Ezt az elvet követtem akkor is, amikor a négy helyesírási alapelv gyakorlására készítettem óravázlatokat. Az elkövetkezőkben a kooperatív módszerek felhasználásával írtam le néhány példát, melyeket már sikeresen alkalmaztam az anyanyelvi órákon. Az adott gyakorlatok, ötletek segítségével változatosabbá tudtam tenni a tanítási óráimat. Bízom benne, hogy mások számára is hasznosíthatókká válik ez az ötletbörze.

A kiejtés elve gyakorlása (5. osztály)

Az óra oktatási-nevelési célja:
– a kiejtés és az írás szoros összefüggésének megismertetése a tanulókkal
– a tanulók helyesírási készségének fejlesztése
– az együttműködési készség fejlesztése kooperatív technikák alkalmazásával

I. Ráhangolódás
Az órát egy rövid légzőgyakorlattal kezdjük. A kivetítőn látható mondatpiramist először némán elolvassák a tanulók, majd követik az utasításomat.
Utasítás: Kifújás után szívjátok be a levegőt, tartsátok bent, majd egy levegőre próbáljátok meg felolvasni az egész piramist.

jelképezi.
hatalmat jelképezi.
fölötti hatalmat jelképezi.
az ország fölötti hatalmat jelképezi.

Az országalma az ország fölötti hatalmat jelképezi.

A gyakorlat nemcsak felkelti a tanulók érdeklődését, hanem kellően el is lazulnak tőle, így kezdetét veheti a munka. A légzőgyakorlatok fontosak, mivel növelik a tanulóknál a koncentrációképességet, a mozgékonyabb tanulókat egy kicsit megnyugtatják és mindenkinek sikerélményt nyújtanak.

II. A tananyag feldolgozása
Az osztály tanulói csoportban dolgoznak az óra során. A csoportalakítást kártyák segítségével alakítom ki. A tanulók kártyákat húznak. Nem irányított csoportalakításról van szó, hanem véletlenszerűen alakulnak ki a kiscsoportok, ahogy a kártyákat húzzák a tanulók. A kártyákon az Értelmező szótár, Magyar szinonima szótár, Régi szavak szótára, Idegen szavak szótára megnevezések találhatók úgy, hogy minden szó első betűje kimarad. Igyekeztem a tanulókat arra ösztönözni, hogy ne a kifejezések jelentésén gondolkodjanak, hanem a megfejtéseket követően mihamarabb csoportokba rendeződjenek.
Például: _agyar _elyesírási _ótár

Miután mindenki elolvassa a kártyácskáját és megtalálja a helyét, kialakulnak a csoportok. Az osztály tanulói négyes csoportban dolgoznak.
A feladat célja nem csupán a csoportba rendeződés játékos levezetése, hanem a szótárnevek átismétlése is. A kezdőbetűk pótlása a szótárnév helyesírására hívja fel a figyelmet. A csoportok a következő feladatokat oldják meg:

1. Igaz vagy hamis?
A tanulóknak az igaz vagy hamis gyakorlat segítségével kell megoldaniuk a feladatot. A táblán látható szavakkal kapcsolatos állításokról kell eldönteniük, hogy igazak vagy hamisak. Az állításukat az I és a H betűvel jelölték.
Kivetített szavak: fogoly, Kossuth Lajos, egészség, újdonság
a, A kivetített szavak hibásan vannak leírva.
b, Ha nem tudom helyesen leírni a kivetített szavakat, akkor az Idegen szavak szótárában keresem ki.
c, A Magyar helyesírási kéziszótár segítségével ellenőrizhetem a szavak helyesírását.
d, A helyesírás egy szabályrendszer.
A feladat ellenőrzése: A feladatot közösen ellenőrizzük a kivetítő segítségével. A tanulók a kivetítőn már a helyes megoldást látják, így könnyen kijavítják az elkészített feladatukat.

2. Játsszunk az igazsággal!
Az általam felolvasott szavak: vízpart, tüzet, újdonság, kéz, hidat, kezet, rugalmas, gyűjtemény
A tanulók a feladatot a kerekasztal módszerrel oldják meg. A feladat megértése után a csoportban az óramutató járásának megfelelően egy lap megy körbe, amire a tanulók sorban írják a megoldásaikat. A csoporton belül mindenkinek egy szót kellett megjegyeznie, amit aztán leírt.
A feladat ellenőrzése: önellenőrzéssel történik. A tanulók az eszközpadnál megtalálják a feladat helyes megoldását. Az eszközpadhoz minden csoportból az előre kijelölt személy mehet, aki elviszi a csoportjának az ellenőrzéshez szükséges kulcsot, majd azt visszateszi. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/2. (októberi) számában olvasható

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .