Brutovszky Gabriella: Csapatépítő és szabadidős játékok (nemcsak) osztályfőnöki órákra

„Gondoltad volna?”

A következőkben néhány hasznos játékot szeretnék megosztani, amiket különböző táborokban sajátítottam el, de remekül alkalmazhatók az iskola falain belül is, csak meg kell rá találni az alkalmat, és az adott csoporthoz adaptálni. A játékok célja a gyerekek egymásra épülése, a felszabadult közös játék. Alkalmazható osztályfőnöki órákon, de akár szabadidős programokon, valamint diáknapon is. Jó szórakozást!

Dominóeffektus
Ezt a játékot új emberekkel ismerkedő játékként lehet alkalmazni, azonban egy jól összeszokott csapat közös csapatépítésének lezáró akkordjaként is megállja a helyét. A játék lényege, hogy feláll valaki és elkezdi a kört: „Pista vagyok, és a kedvenc ételem a palacsinta.” Az elhangzott kijelentés valakire szintén igaz, így ő is felpattan, és az előzőbe karolva kapcsolódik. Majd elkezdi újra: „Kata vagyok, és a nyarat külföldön töltöttem.” Ez a sor folytatódik, míg végül egy közös láncot nem alkotnak a gyerekek. Mikor már csak egy ember marad, ő „igyekszik” olyat mondani, amitől az első és az utolsó ember is kapcsolódni tud egymáshoz, ezzel a dominólánc körré zárul. Ilyenkor érdemes megemlíteni, hogy bármennyire sokfélék vagyunk, mégis van bennünk valami közös, ami mentén tudunk egymáshoz kapcsolódni.

A mi Őserőnk
A játékot lezárásként lehet alkalmazni egy csapatépítő játékban. Nagyon látványos, a gyerekeket el lehet vele bűvölni. Szükségünk van hozzá egy üres tetején levágott palackra, piros/kék ételfestékre, étolajra és pezsgőtablettára. Elővarázsoljuk a mi kis erőforrásunkat, amiből pl. az iskolai évben bármikor meríthetünk. Megkérjük a gyerekeket, hogy töltsenek vizet a palackba (3/4-ig), ez a friss forrásvíz, ehhez kell néhány varázscsepp (ételfesték), majd erre jöhet mágikus erő (olaj – kb. 3-4cm magasságig a vízre), amit viszont óvatosan kell a forrásra önteni (a palack falán), hogy egy kis darab mágikus erőt se veszítsünk el. Ezután jöhet a varázspor! Mindenki kap egy kis darab varázsport (pezsgőtabletta negyede), és elgondolkozik azon, hogy ő milyen varázserővel rendelkezik, ami jól jöhet mások számára is az év során (pl. Józsi: az én „varázserőm” az, hogy mindenkit felvidítok, ha rosszkedvű), majd mindenki sorban elmondja a saját kis erősségét, és beledobja a varázslatos forrásvízbe. Fokozatosan vulkánszerű látványban lesz részünk. A végén szinte „forrni” fog a közös erőforrás. Érdemes megjegyezni a gyerekeknek, hogy mennyi sok energia került ebbe a közös forrásvízbe, és milyen különböző varázserő, ebből biztosan mindenki tud majd a tanév során meríteni (esetleg kis üvegcsében mindenki vihet magának belőle jelképesen). A játékot élmények feldolgozására is lehet alkalmazni, amikor is a közös forrásba a gyerekek az élményeiket dobják be.

Gondoltad volna?
A játék lényege, hogy mennyire ismeri egymást a közösség. Mindenki kap egy cetlit, majd megkérjük a gyerekeket, hogy írjanak rá egy állítást, ami rájuk igaz (névtelenül). Az izgalom kedvéért vicces állítások is felkerülhetnek a lapra. Az osztályfőnök/tanár összeszedi a cetliket, majd minden (osztályfőnöki) órán felolvas belőle 3-4-et. A többieknek kell kitalálni, kiről van szó. A játék során szép lassan észlelni lehet, hogy egyre jobban megismeri egymást a csapat. Erre érdemes visszacsatolni. A játékot többször, különböző állításokkal is el lehet játszani. A játék egyik változata, amikor nem névtelen cetliket írnak a gyerekek, hanem közölnek két állítást, amelyikből az egyik igaz, a másik hamis, a többieknek kell eldöntenie, melyik-melyik.
A játék másik változata, amikor a tanárok maguk között készítenek egy listát (pl. 2-3 tanár), amit felírnak egy lapra, a diákok találják ki, hogy melyik tanárra lehet jellemző az adott állítás. Pl. Éva tanító néni felírja a lapra, hogy viselt már golyóálló mellényt. Pista bá pedig kiskorában balettozott. Ki gondolta volna?

(…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/2. (októberi) számában olvasható

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .