Hrbácsek Noszek Magdaléna: Beszélgetés László Bélával

IN MEDIAS RES… 1965-ben néhány kollégájával leszállnak a vonatról Nyitrán. Elkezdődik a magyar pedagógusképzés Nyitrán. Meséljen a kezdetekről.
– Tudvalevő, hogy a múlt század ötvenes éveiben Pozsonyban működött egy magyar tanítóképző gimnázium és a kétéves pedagógiai főiskolán a magyar tagozat, amely felső tagozatos tanárokat képzett. Ezek megszüntetése után magyar nyelven oktató tanárainak nagy része vállalta a magyar nyelvű oktatást a Nyitrán induló Pedagógiai Intézetben, ahol már az alsó tagozatos tanítóképzést is főiskolai szintre emelték. Ezek a tanárok 1960. szeptember elsejével, leszállva a Pozsonyból érkező vonatról, szimbolikusan elfoglalták helyüket a tanszékek magyar tagozatain, és ezzel elkezdődött Nyitrán a magyar nyelvű tanító- és tanárképzés. Ekkor én még utolsó éves egyetemista voltam Pozsonyban, és e változást azzal érzékeltük, hogy Pozsonyból sok ismert diáktársunk Nyitrára költözött. A kezdet nagyon biztató volt, mivel a Jozef Pastier által vezetett intézetben az eredeti elképzelések szerint két egyenrangú, szlovák és magyar tagozatot igyekeztek kiépíteni. A magyar tagozat kiépítése, fejlesztése szinte akadálymentesen folyt. Néhány éven belül az intézetben a szlovákiai magyarság teljesen feltöltötte a hallgatói és tanári helyeket. Ezekben az években Nyitra közvetlen közelségében még több magyar alapiskola működött. Emlékszem, hogy ekkor a Gerencséri Alapiskolában, ahová a hallgatók pedagógiai gyakorlatra jártak, annyi magyar gyerek volt az osztályban, hogy nekünk állva kellett végighallgatni a tanítási órát.
A magyar tagozaton csaknem minden tantárgy oktatása magyar nyelven folyt. A hatvanas évek közepére kiépült magyar tagozat teljes egészben készen volt ellátni az igényeknek megfelelően tanítókkal és tanárokkal a szlovákiai magyar tannyelvű alapiskolákat. Kevés szó esik ebben az időben és később is arról, hogy a pedagógusképzések eme átszervezései közben valahogyan megfeledkeztek az illetékesek a magyar nyelvű középiskolai tanárképzésről, többek között a magyar nyelvű szakközépiskolai képzésről is.

Szinte nincs is olyan magyar iskola Szlovákiában, ahol ne találnánk Nyitrán végzett kollégát. Az út hosszú volt és gyümölcsöző. 55 év távlatából mire emlékszik szívesen? Melyek voltak a praxis meghatározó pillanatai? Vannak ilyenek?

– Az ígéretes nyitrai kezdés gyakorlatilag tíz évig tartott. E tíz év alatt mindig volt elég megfelelő szintű hallgatói utánpótlás, úgyhogy a hetvenes évek elejére már a magyar nyelvű alapiskolák szakképzett pedagógusokkal jobban el voltak látva, mint a szlovák iskolák. Ezzel a nyitrai magyar pedagógusképzés megalapozta a magyar alapiskolák jövőjét. Ez küldetés volt számunkra, amely tejesítése megnyugtatóan hatott a hallgatókra és tanárokra egyaránt. 1974-re azonban véget ért a problémamentes időszak. Ettől kezdve gyakorlatilag a mai napig, habár különböző indítékok miatt, a nyitrai magyar nyelvű felsőoktatás megmaradásáért folyik a küzdelem. A rendszerváltásig a párthatalommal álltunk szemben, amelynek nem titkolt szándéka volt a nyitrai magyar pedagógusképzés felszámolása. Az ún. helsinki folyamat, a „glasznoszty” már olyan jelzés volt, amely a pártdiktatúra véglegességét megkérdőjelezték. Ez sugallta az akaratot, hogy minden áron meg kell Nyitrán tartani a magyar pedagógusképzést, legalább alapjaiban átmenteni egy esedékes, jobb kor számára. E küzdelemben nagy segítségünkre volt a Duray Miklós által irányított Szlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága, Sidó Zoltán és a Csemadok vezetése, Gyönyör József, Végh László a kormányhivatalokban, Fodor Zoltán és Fibi Sándor az Iskolaügyi Minisztérium Nemzetiségi Osztályán és sokan mások. Mindez azonban nem biztos, hogy elég lett volna a magyar tagozat megtartásához a tanárok, de főleg a hallgatók helytállása nélkül.

(…)

A teljes beszélgetés a Katedra folyóirat XXIII/3. (novemberi) számában olvasható


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .