Jótékonykodtak a Pázmány Péter Gimnázium diákjai

Intézményünk II. osztályos tanulói már biztosan tudják, mennyit ér a jótékonykodás, az emberek és az állatok megsegítése. Egy idős bácsi remegő hangú “köszönöm”-je, egy csillogó gyermeki szempár, egy cica hálás dorombolása a jutalma annak, aki támogat, aki szeretetet ajándékoz ingyen és bérmentve. Tanulóink pontosan ezt tették, mivel iskolánk ötödik alkalommal szervezte meg a decemberi szeretetszolgálatot, ahol önzetlenül segíthettünk a rászorulóknak.
A jótékonysági nap során minden évben másodikos diákjaink látogatnak el Érsekújvár szociális intézményeibe. A szolgálat hagyományosan decemberben, karácsony előtt valósult meg. Tanulóink a Csodaország bölcsődébe, az autista gyermekek magániskolájába, a “Vek nádeje” (A reménység kora) szociális otthonba és idén első alkalommal a “Občianske združenie Mačací raj” elnevezésű macskamenhelyre látogattak el. Mind a négy intézményben nyílt szívvel segédkeztek az ott dolgozók munkájában, részesei lehettek a szociális munkának. Sokan diákjaink közül már most segítséget kaptak pályaválasztásuk kérdésének megválaszolásában.

Az első látogatás a nyugdíjas otthonba vezetett, ahol citera- és zongorajátékban, énekszóban, versekben gazdag kultúrműsorral készültünk az időseknek. A műsorba az idősek is bekapcsolódtak, vidáman dúdolták a fülbemászó karácsonyi dallamokat. A fellépés végén diákjaink szétosztották a saját kezűleg készített karácsonyi ajándékokat, képeslapokat is. A műsor annyira sikeres lett, hogy a dolgozók és az idősek meghívtak minket jövőre is.

A bölcsődében diáklányaink egész délelőtt kicsi gyerekekkel foglalkoztak, játszottak velük, etették, babusgatták őket. Haris Erika II.A osztályos tanuló a következőképpen nyilatkozott élményeiről: “Nagyon élveztem a velük eltöltött időt. Teljesen beleéltem magam a gyerekekkel való játékba, megpróbáltam nekik megfelelő játékokat kitalálni. Elmondhatom, hogy ámbár nem volt az olyan rég, mikor én még kisgyerek voltam, de egy parányit mégis visszacsöppentem gyerekkoromba.”

A fogyatékos és autista gyerekek iskolájában, akárcsak a nyugdíjasotthonban, kultúrműsorral készültünk, amelyet a szülők is megtekintettek. A fellépésen ének, hangszeres játék örvendeztette meg a gyerekeket. Az egyik közülük közvetlenül műsorunk után zongorajátékkal viszonozta a kedvességet. A fellépés után következett a diákjaink által irányított csoportfoglalkozás, amely során közösen karácsonyi díszeket készítettek. A látogatás nem csak nekik, de a mi tanulóinknak is sokat jelentett. Álljon itt ennek alátámasztására egy idézet diákunktól: “Bár eredetileg mi készültünk programokkal, ajándékokkal a gyerekek számára, mégis úgy gondolom, hogy ők voltak azok, akik megajándékoztak, megleptek bennünket. Kezdve egy kisfiú spontán zongorajátékával, melytől elállt a szavunk, a mosolyokon át, melyek megmelengették szívünket, a csillogó-ragyogó szempárokig, melyek erőt adtak nekünk” (Mészáros Tímea, II.A osztály)

Idén első alkalommal látogattunk el a helyi macskamenhelyre, ahol körülbelül 110 cica várja jövendőbeli gazdáját. A diákok tudatosíthatták, milyen körülmények között kell az elhagyatott macskáknak élnie. Érkezésünkkor éppen a reggeli időszaka következett, így a tanulók első feladata a cicák megetetése volt. Megdöbbentő volt látni, hogy milyen hálás szemekkel néztek ránk a kis jószágok. A nap folyamán meglátogattuk a karantént is, ahol a legutóbb befogott macskák élnek két hétig elkülönítve. Ha egészségesek, bekerülnek egészséges társaik közé.
Összegezve kijelenthetem, hogy idén is sokatmondó és hasznos volt a szeretetszolgálat. Fejlesztettük a diákok toleranciáját, erkölcsösségét és a másság elfogadásának képességét. ”Örülök, hogy lehetőségünk volt segíteni, megtapasztalhattuk, hogy másokról gondoskodni jobb érzés, mint önzően csak magunkra gondolni. Mindenki szép emlékekkel távozott és jó érzés volt tudni, hogy valaki hálás nekünk” (Furuglás Csilla, II.A osztály).

Soóky Zoltán, Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .