Jurík Tünde, Viczay Ildikó: Egészséghét az óvodában

Az egészséges életmódra nevelés napjaink egyik legfontosabb egészségpedagógiai feladata. Ahhoz, hogy az egészségünket és fizikai erőnlétünket meg tudjuk tartani, egészségvédő ismeretekre van szükségünk. Ennek elérésén fáradozunk a nyitrai óvó- és tanítóképzős hallgatóink oktatása során is, melynek egyik állomását az Egészséghét projekt megvalósítása képezte.

A projekt célja, hogy különböző kreatív aktivitások segítségével mutassa be a jövendő, de a gyakorló óvópedagógusoknak is az egészségtudatos életmódra nevelés lehetőségeit óvodai keretek között. A projekt megvalósításának helye a nyitrai Ľ. Okánika óvoda volt, ahol jelenleg 6 csoportban több mint 150 gyermeket nevelnek. Az óvoda Nyitra központjában, nyugodt, csendes környezetben található, nagy udvarral rendelkezik, így minden tevékenységhez biztosítottak a feltételek. A megvalósítás időkerete nyolc hónap volt.

A foglalkozásokat három kiemelt témakörbe csoportosítottuk: 1. Ez vagyok én. A modul célja az emberi test megismerése. 2. Az egészséges táplálkozás mint az egészség egyik alappillére. 3. A mozgás és a sport jelentősége az óvodás gyermek életében.
A témák sokrétűségének köszönhetően az egyes modulok tartalma nem csupán a helyes életmódszokások megalapozására, hanem a személyiségfejlesztés egyéb területeire is kiterjedt. Köztudott, hogy az egészségmegtartó készségek, szokások legnagyobb hatásfokkal a korai gyermekkorban alapozhatók meg, ezért arra törekedtünk, hogy a gyermekek a differenciált tevékenységeken keresztül minél több élményszerű tapasztalatot szerezzenek. Nagyon fontos volt, hogy minden gyermeknek legyen feladata, mindenki kivegye a részét a finomságok készítéséből. Az egyes programokba a szülőket is bevontuk, hiszen a pedagógusokkal együtt ők tehetnek a legtöbbet azért, hogy az egészséges táplálkozás iránti igény már korai gyermekkorban megszilárduljon. Az egyes tevékenységek által a szülők is új ismereteket szerezhettek a problémakörben, és megismerkedhettek az óvoda által vásárolt innovatív segédeszközökkel is.

Említettük, hogy az egészséges táplálkozás az óvodás korú gyermek megfelelő fejlődésének egyik kiemelt jelentőségű alapfeltétele. Ennek alapjait ebben a korban kell megteremteni. A gyermekeknek naponta olyan alapélelmiszereket kellene fogyasztaniuk, melyek összetevői biztosítják az egészséges fejlődést: kenyér és péksütemények, gyümölcs, zöldség, hal, hús, tojás, tejtermékek és növényi zsiradékok. Ezek fogyasztása biztosítja a napi szükséges B2, B6, B12 vitamin, valamint a magnézium-, kalcium- és a cinkmennyiségét.

A 2. modul foglalkozásainak célja ezért az egészséges táplálkozás megkedveltetése volt. A foglalkozásokon a tapintás, szaglás, ízlelés útján szerezhettek tapasztalatot a gyümölcsökről és a zöldségfélékről. Az aktivitásokba a szülőket is bevontuk. Velük közösen gyümölcs- és zöldségnapokat szerveztünk, ahol a gyermekek ismeretlen gyümölcs- és zöldségfajtákkal is találkozhattal, és ezekből „egészségtányért” készíthettek. A feladatok között zöldség- és gyümölcsszobor készítése is szerepelt, melyeket a kiállítást követően közösen meg is kóstolhatták.

(…)

kép: pixabay.com

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/5. (januári) számában olvasható


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .