A német nyelvoktatás sikerei a komáromi Selye János Gimnáziumban

Decemberben zajlott le iskolánkban a DSD II, a német nyelvi diploma megszerzését célzó C1-es szintű nyelvvizsga, amelynek sikeres letétele után német és osztrák egyetemeken, főiskolákon lehet továbbtanulni, illetve a magyarországi felvételi eljárásban ez plusz pontokat jelent.
Az írásbeli vizsga négy részből áll: írásbeli kommunikáció, olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése és szóbeli kommunikáció. Minden vizsgarész 25 %-ot ér, és a négy rész együtt teszi ki a 100 %-ot. A vizsga akkor sikeres, ha a jelölt mindegyik vizsgarésznél a megszerezhető pontszám legalább 60 %-át teljesítette, de az egyes részek között nem lehetséges a kompenzáció.
Idén nyolc diák áldozta szabadidejét és energiáját a DSD II nyelvvizsgára való felkészülésre: Ölveczky Judit, Végh Viktória, Szabó Kinga, Hunčík Rebeka, Fazekas Bianka, Uzsák Eszter (valamennyien a IV.D-ből), Elek Máté (III.A), Szebellai Dániel (III.D). Szorgalmuknak, folyamatos nyelvtanulásuknak és nem utolsó sorban tehetségüknek köszönhetően valamennyien sikeres szóbeli vizsgát tettek. De mivel az egész írásbeli rész javítása a németországi /Köln/ központban történik, a komplex eredményre még néhány hónapot várnunk kell.
A 2013/14-es tanévben indult iskolánkban – Szlovákiában elsők között – a DSD I, amely B1-es vizsgaszintet jelent. Erre a vizsgára az idei tanévben márciusban kerül sor, és mivel nemzetközileg is elismert vizsga, egyre növekszik az általa érdeklődő diákok létszáma a Selye Gimnáziumban.

nemet1

A másik fontos, a diákokkal közös sikerünk, hogy a februárban megrendezésre kerülő német nyelvű olimpia megyei fordulójára 5 diákot viszünk, akik valamennyien a járási verseny győztesei: Kovarčík Beáta (I.N, príma), Kovarčík Sára (IV.N, kvarta), Bartalos Angelika (II.C), Elek Fanni Mária (III.D), Fábián Rita (IV.D).
A lehető legjobb eredményt kívánjuk mindnyájuknak!

Felkészítő tanáraik: Szénássy Edit és Fekete Judit

Képaláírások:
I. Ölveczky Judit, Szabó Kinga, Végh Viktória, Elek Máté, Fazekas Bianka, Hunčík Rebeka, Uzsák Eszter (DSD-sek)
II. Fábián Rita, Kovarčík Sára, Kovarčík Beáta, Elek Fanni Mária, Bartalos Angelika, a kerületi német nyelvi olimpia résztvevői


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .