Csicsay Éva: A magyar mondavilág témakörének feldolgozása (2. rész)

3. óra
Tankönyv: Ádám Borbála: Irodalom a magyar tanítási nyelvű alapiskola 5. osztálya számára. TERRA, Bratislava 2009118-119. old.
Tananyag: Móra Ferenc: Az Isten kardja

Az óra tantárgyi céljai, nevelési-oktatási feladatai:
– a tanulók olvasási készségének fejlesztése
– a szöveg ok-okozati összefüggéseinek kiemelése
– ösztönözni a tanulókat az előzetes ismereteik felelevenítésére, rendszerezésére
– szóbeli szövegalkotás fejlesztése történetmondással
– kérdések megfogalmaztatása a mondával kapcsolatban

1. Ráhangolás
Villanásnyi jóérzés – óraindító
Kört alkotunk, minden tanuló mond egy szót, amely kifejezi az óra előtti érzelmeit. Figyelünk egymásra, meghallgatjuk egymást. (önkifejezés, egymásra való odafigyelés, önfegyelem fejlesztése)
● Példa a tanári utasításra: Kedves gyerekek! Egy olyan szót kérek tőletek, amely kifejezi a mai óra előtti hangulatotokat. Igyekezzetek csak egyetlen szót mondani, figyeljétek egymást, ne szóljatok közbe!

2. Új ismeret
Olvasás párban
Kijelöljük a tanulópárokat. A páros tagjai egymás közt felosztják Móra Ferenc elolvasandó mondáját. A páros mindkét tagja a számára kijelölt részletet olvassa el, csendben értelmezi, majd ki-ki a sajátját szakaszát ismerteti a párjával, megbeszéli, összefoglalja a mondában olvasottakat. A tanulók olvasás közben megjelölik az ismeretlen szavakat, majd kikeresik a Magyar értelmező kéziszótárban. (olvasási készség, lényeg megfogalmazása, szövegértés, szövegalkotás, beszédkészség, stílus, kommunikáció, szótárhasználat)
Azok a párok, akik a rendelkezésre álló időnél hamarabb elvégzik a feladatot, időkitöltő feladatot kaptak.
● Példa a tanári utasításra: Most párban fogtok dolgozni. A tankönyvre lesz szükségetek, a 118. oldalon nyissátok ki! Beszéljétek meg a párotokkal, ki melyik részletet fogja elolvasni. Ha idegen, ismeretlen szót találtok, jelöljétek meg, és keressétek ki a Magyar értelmező kéziszótárban. Csendben, figyelmesen olvassatok! Ha mindketten elolvastátok, beszéljétek meg az olvasottakat.

Ablak
Egy nagyméretű papírra felrajzoljuk az „ablakot”. Az egyes részeit a következőképpen jelöljük ki:
1. szereplők
2. az álom
3. a kard
4. a fiú tulajdonságai
A tanulók összegyűjtik a kért szavakat, szókapcsolatokat. A csoportok kölcsönösen megtekintik egymás ablakait, véleményezik, esetleg kiegészítik azt.

● Példa a tanári utasításra: Gyerekek, az eszközfelelős rajzolja meg az ablakot a tanult módon, számozza is meg, a kért szavak listáját a táblán találjátok. Ne felejtsétek el, mindenki a saját részéért felelős! (lényegkiemelés, szövegértés, fogalmazási készség, önkifejezés, véleménynyilvánítás fejlesztése)

3. Gyakorlás
Kerekasztal dobókockával
A kerekasztal módszerét alkalmazzuk dobókockával, melynek lényege, hogy a dobókocka oldalain kérdések vannak, pl.: hol?, ki?, kivel?, hogyan?, mikor?, kinek? Ezekkel a kérdőszavakkal kikérdezik egymást a tanulók a mondával kapcsolatban.
● Példa a tanári utasításra: Döntsétek el, ki fogja kezdeni a játékot! Az első játékos dob, és kérdezi a mellette ülőt az adott kérdőszóval a mondából. Válaszol, majd ő dob, és így haladunk előre. Háromszor menjetek körbe! (lényegkiemelés, stílus, kommunikáció, kérdések megfogalmazása, ok-okozati összefüggések felismerésének gyakorlása)
Összefoglalás – kiértékeljük az órán tapasztaltakat, felhívjuk a tanulók figyelmét az esetleges hibákra, melyeket munkájuk során vétettek, kijelöljük a házi feladatot.

4. Értékelés
Befejezetlen mondat
Kört alkotunk, és egy befejezetlen mondat segítségével kifejezzük érzéseinket az órával kapcsolatban.
Nekem ma az tetszett, hogy…
● Példa a tanári utasításra: Gyerekek, vége az órának. Szeretném tudni, hogy éreztétek magatokat. Kérlek benneteket, mondjátok el a mondat első felét, a másikat pedig helyettesítsétek be! (önkifejezés, beszédkészség, stílus gyakorlása)

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/3. (novemberi) számában

A téma 1. része itt olvasható


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .