Hajduné László Zita: A nordic walking kialakulásának történeti háttere

A nordic walking

A nordic walking vagy ski walking (a szó jelentése magyarul: északi gyaloglás, síjárás) a gyaloglás és a sífutás ötvözeteként írható le, ami szabad levegőn végezhető. A nordic walking jelentősége, hogy egy pár speciális karbon alapanyagú bot és egy különleges gyalogló technika által rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat, amely során megmozgatjuk egész testünket, miközben nem terheljük ízületeinket és izmainkat.

A nordic walking kialakulásának történeti háttere

Az 1930-as évek elején a finn profi sífutók a téli időszak után is gyakorolni kezdték a sífutótechnikát úgy, hogy sétáltak és futottak síbottal a kezükben. Ez a módszer fontos szezonon kívüli edzésrésszé vált a sífutást versenyszerűen űzők számára. Az edzés a nordic walking diagonál technikával hegynek fel való, hosszú edzésblokkokkal segítette elő különböző ugrásokkal a gyorsaságot és az erőnlét fejlesztését. Ez a forma azonban nem terjedt el szélesebb körben, aminek az fő oka az volt, hogy a sífutásban használt botok hosszúsága speciális, kifinomult bothasználati technikát követel meg, illetve a sífutó bot anyagának a tulajdonságai következtében közvetlenül továbbítja a rezgéseket, és ezáltal túlzottan megterheli a sportoló karízületeit.
A kilencvenes évek elejére kifejlesztették a megfelelő markolatrendszert és botot, így már ez sem szabhatott gátat a nordic walking további terjedésének. A kiegészítő edzésből egy külön sportág alakult, amit elsőként 1997-ben Finnországban ismertettek meg a közönséggel. Ebben az évben alkották meg a nordic walking elnevezést, amely akkor már tömegsportot jelentett. Öt évvel később már több mint egy millióan űzték ezt a sportágat. Skandinávia után ez az egész év folyamán szabadban űzhető sport elérte Amerika és Japán mellett Nyugat- és Közép-Európát is, és jó úton haladt ahhoz, hogy az egyik legnépszerűbb tömegsporttá váljon. A sífutó- és a fitnessedzők, az orvosok és a gyógytornászok együttes munkája révén a profi sportolók edzésének közkedvelt és immár elismert teljesen önálló sportjává vált. Az aktivitás közben kifejtett energialeadás 22%-kal több a hagyományos gyaloglásnál, miközben a mozgásba az izomzat szinte 90%-a bekapcsolódik [1].
A nordic walking 2000-ben az év sportja lett Finnországban. A sportág nemzetközi összefogására ugyanebben az évben került sor, amikor hivatalosan is megalakult a Nemzetközi Nordic Walking Sportszövetség (International Nordic Walking Association, INWA) Finnországban, ami 2009 áprilisától az „International Nordic Walking Federation” névre változott. A névváltoztatást azzal indokolták, hogy az új elnevezés jobban kifejezi az INWA nemzetközi szerepét és jelentőségét [2,3].
A Nemzetközi Szövetség (22 ország, köztük Magyarország nemzeti szövetsége) jelenleg is gondoskodik a sportággal kapcsolatos folytonos kutatások elvégzésének támogatásáról, az elfogadott edzésmódszerek terjesztéséről, a sportággal foglalkozók képzéséről. Az INWA döntő fontosságúnak tartja, hogy az egész világon a helyes nordic walking technikát ismerjék meg az érdeklődők, és ennek segítségével sajátítsák el a sportág alapjait.

Felhasznált irodalom:
[1] Jurík, T. – Viczay, I. 2014. Nové trendy vo výžive a zdravom životnom štýle človeka. In: Nové smery vo výžive a v životnom štýle ľudí – New trends in healthy lifestyle of people. FSŠ UKF v Nitre. ISBN 978-80-558-0629-7, P. 7-33.
[2] http://www.gyaloglas.hu/v_sztori_20091201.htm
[3] Almádi Kathrin-László Zita (2010): Nordic walking az egészség megőrzésében. LÉTÜNK
Társadalom, Tudomány, Kultúra. XXXIX. évfolyam, 2010/4. 99-116.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/3. (novemberi) számában

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .