BACK TO SCHOOL – VISSZA AZ ISKOLÁBA – Európa kulináris élvezetei

A gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola egy rendhagyó eseménnyel köszöntötte a karácsonyt és egyben búcsúztatta a 2015-ös évet. Az Európai Unió Tanácsa munkatársának, Vadkerti Éva Back to School – Vissza az iskolába című projektjének köszönhetően egy, ez idáig egyedülálló kezdeményezést hozott Szlovákiába, s ezzel együtt a mi kis városunkba is, mely felkérésnek nagy örömmel tettünk eleget.

2

Az „Európa kulináris élvezetei” címet viselő nagy főzőshow a különböző korosztályú gyerekekből összeállított csapatok mérkőzése volt, ahol a következő feladatokat kellett végrehajtani: a kézhez kapott különböző európai nemzetek ételeinek receptjét kellett elkészíteni, ezen felül ügyelni az ízléses tálalásra, valamint a terítésre és annak dizájnjára.

3

Persze a feladatok nem merültek ki csak a főzésben. A diákok egy előadássorozatot hallgathattak végi Vadkerti Évától az EU népeinek nemzeti eledeleiről és az ételekkel kapcsolatos mondáiról. Majd a csapatok elkezdtek főzni, míg a kisebb korosztály képviselete szintén csapatokba tömörült és egy kvízjátékban vettek részt, mely kérdéssorozat a hallott előadásokból volt összeállítva.

4

A csapatoknak az elkészítés mellett egy prezentációt is kellett készíteni és bemutatni az adott nemzet ételét.
Minden csapat négy receptet kapott, melyből kettőt otthon, kettőt pedig a helyszínen kellett elkészíteni. Majd a feladat tovább folytatódott, ugyanis az adott nemzethez hűnek kellett lennie az asztal díszítésének is. A találást és kivitelezést szintén pontozta a zsűri, mely összetételében épp oly sokszínű volt, mint maga Európa.

5

Otthon elkészítendő receptek:
1. csapat – Gibanica (SL) és Dán vajas pulla (DA)
2. csapat – Sacher torta (AT) és Csokoládés pöffeteg (GB)
3. csapat – Bécsi csokitorta (AT) és Pasta de Belem (PT)
4. csapat – Francia fordított almatorta (FR) és Észt kringel (ET)
5. csapat – Svéd gyömbéres keksz (SV) és Holland meggyes – almás torta (NL)

6

A csapatoknak a következő nemzetek receptjeit kellett élesben elkészíteni:
1. csapat – Guacamole, Liege-i gofri
2. csapat – Padlizsánkrém, Liege-i gofri
3. csapat – Kőrözött, Liege-i gofri
4. csapat – Hummusz, Liege-i gofri
5. csapat – Görög saláta, Liege-gofri

7

Köszönet az ötletgazdáknak Mgr. Vadkerti Évnakt és PaedDr. Bagita Juditnak, valamint a szervezőknek, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre: Mgr. Kiss Katalin tanárnő, Mgr. Ferenczi Balázs tanár úr és Mgr. Varga Tamás tanár úr.

89101112

Galéria:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1070422242981675.1073741995.149515181739057&type=3

II. Rákóczi Ferenc Alapiskola


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .