Karnyújtásnyira a digitális tananyag

Karnyújtásnyira a digitális tananyag – ez a megnevezése az Oktatásügyi, Tudományos, Kulturális és Sportminisztérium és a szlovák kormány közös projektjének, melyben a minisztérium fő partnerként és megrendelőként szerepel.
A projekt a Társadalom informatizálása elnevezésű operációs program költségvetéséből kerül finanszírozásra, 29,4 millió eurós nagyságrendben. Elsődleges célja az eGov szolgáltatások kifejlesztése, mely lehetővé teszi minden, a projektbe bekapcsolódott iskola számára a digitális oktatáshoz való gyors és minőségi hozzáférést, valamint a biztonságos internethasználatot.
A projekt alatt 5 járáson belül optikai hálózatot alakítanak ki, melyre minimálisan 200 iskola kapcsolódik majd. Ezek az iskolák WiFi hozzáférést kapnak, melyeket az egész iskola területén lehet majd használni, és az iskolai táblagépeken és számítógépeken kívül a diákok saját eszközeik használatára is alkalmazhatják. A rendszer kényelmesebb online hozzáférést biztosít a tanulóknak és tanároknak egyaránt, továbbá 5 éves ingyenes szervizt és tanácsadást is garantál.
Elsősorban arról van szó, hogy az iskolák hozzáférhessenek ahhoz a digitális tananyaghoz, amely a minisztérium adatbázis-központjában található. Az effektív internethasználat továbbá segít az egyes online működő projektek alkalmazásánál előfordulható esetleges problémák megelőzésében, a tesztelések és egyéb projektek, valamint szimultán kapcsolódások sikeres megoldásában.
A projekt további fontos célkitűzése az iskolák kibernetikai és fizikális biztonságának erősítése. Az internet-hozzáférést bizonyos biztonsági beállításokhoz köti a rendszer, melyet a tanulók életkorához viszonyítanak. Lehetőség nyílik biztonsági kamerák bekötésére is, melyekkel az iskola egyes termeit tudják figyelemmel követni. A projekt ezenfelül az oktatási rendszer minőségét is hivatott fejleszteni, megvalósítva ezzel az OPIS elnevezésű program küldetését.
A minisztérium és a kormányhivatal megfelelő hangsúlyt fektet a projekt előkészítésére és a legalább 5 évig tartó közös együttműködésre, melynek kiértékelése és monitorizálása folyamatos történik, és egy országos rendszer kiépítésének alapjául szolgál majd. Részletes információk a www.edu-centrum.sk oldalon olvashatók.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/6. (februári) számának Házunk tája rovatában

kép: www.minedu.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .