Egy csodálatos nap a budapesti Parlamentben

2016. február 12-én Budapesten, az Országházban jártunk. A sóki, vágsellyei, deáki, peredi, zsigárdi, farkasdi, negyedi, királyrévi és nádszegi iskolából vittünk iskolánként 12 tanulót és kísérő pedagógusokat. Velünk voltak a vágsellyei és peredi Mága koncerten kisorsoltak: Tóth Pál, Vágkirályfa nyugdíjas polgármestere és Kőrösi Piroska Peredről. A budapesti kirándulást a Via Nova ICS és az MKP képviselőjelöltjei szervezték: Agócs Gergely, Kőrösi Ildikó és Žiaček Adrianna. Elkísért bennünket a Vágsellyei MKP járási elnöke, Baranyay Alajos is.

2

A Parlament impozáns épületét idegenvezető segítségével tekintettük meg. Bámulattal csodáltuk a Kupolacsarnok lenyűgöző műalkotásait, a Magyar Királyság nagyjait, az épület mennyezeti freskóit és díszlépcsőjét. Megilletődve álltuk körül a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Megfigyelhettük az őrségváltást nemzeti ereklyénk mellett. Bebocsátást kaptunk a Magyar Országgyűlés üléstermébe. Az Országház-maketten közelről is szemügyre vehettük a gyönyörű Parlament építészeti különlegességeit és kupolájának szerkezetét.
Kirándulásunk a Tropicariumban folytatódott, s egy felejthetetlen délutánt töltöttünk a színpompás halak, játékos majmok, teknősök, aligátorok és cápák között. A gyerekek felszabadultan, boldogan ismerkedtek a tengerek állatvilágával, a rájasimogató medencében simogathatták a rájákat.
A nap végén Kőrösi Ildikó és Agócs Gergely a Via Nova ICS ajándékcsomagjaival kedveskedett a kiránduló gyerekeknek, ami még sokáig emlékeztetni fogja őket az együtt töltött csodálatos napra.

3

Kirándulásunk célja, hogy a fiatal magyar nemzedék ismerje meg gazdag múltját, történelmét, nyerje vissza nemzeti öntudatát és önmagába vetett hitét. Ragaszkodjon elődeitől örökölt nyelvéhez, kultúrájához, hagyományaihoz. Azt ápolja, csiszolja, gyakorolja, majd örökítse tovább gyermekeinek, unokáinak, hiszen ezáltal is gazdagítja a világot, s az egész emberiséget. Ez mindannyiunk erkölcsi kötelessége.
Remélem, ezzel a cselekedetünkkel is hozzájárultunk magyar iskoláink megmaradásához és a kisiskolák megőrzéséhez.

Žiaček Adrianna
a Zsigárdi Alapiskola igazgatónője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .