„Tetejetlen fa” avagy az anyanyelv hete a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában

Iskolánk, a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola a 2014/2015-ös tanévben hatodik alkalommal rendezte meg az „anyanyelv hetét“ április 27-30. között. Mint minden évben, idén is egy héten át foglalkoztunk játékos feladatok formájában a magyar irodalom és nyelvtan számos területével.
Rendezvényünk a magyar mondavilág mesefájáról a „Tetejetlen fa“ nevet kapta, mely, mint az anyanyelvünk, a múltban gyökerezik, és csak az emberek képzelete, törődése képes növelni, életben tartani. Célunk az, hogy diákjaink játékos formában, észrevétlenül sajátítsanak el új ismereteket a magyar nyelvvel, irodalommal kapcsolatban. A hét során a felső tagozatos osztályok versenyeznek több napon át egymással. Úgy tűnik, az ötlet bevált, sok tanulónk kérdezte a hét végén, mikor „játszunk“ újra.

A rendezvény forgatókönyve:
1. nap – IRODALOM–BIRODALOM: Az osztályoknak irodalmi kvízkérdésekre kellett válaszolniuk egy-egy feladatlapon, mellyel csak a szünetekben foglalkozhattak. Ezután közös meseírás következett, melyeket az osztálytársaknak együtt kellett elkészíteniük 10 megadott, de össze nem illő kifejezés felhasználásával. Erre a napra esett a szabadon választott Jókai-mű alapján készített makettek leleplezése is. A tanulók az előző hetekben áttanulmányozták a kiválasztott műveket, majd az osztályfőnöki órákon közösen elkészítették. Hat ügyes, ötletes alkotás született: az 5.-esek a Melyiket a kilenc közül c. elbeszélést, a 6. A-sok Jókai balatonfüredi házának bemutatását, a 6. B-sek A kőszívű ember fiai c. regény farkasüldözéses jelenetét, a 7. osztályosok A nagyenyedi két fűzfát, a 8.-osok Az arany ember komáromi házát, míg a 9. osztályosok a Senki szigetét jelenítették meg.

2. nap – VETÉLKEDŐ: A felső tagozatosok nyelvtani kérdéseken törték a fejüket a már megszokott feladatlapok formájában. A szünetekben bőszen zajlott az állatos közmondások, szólások keresése, amelyeket másnap reggelig kellett állattípusok szerint csoportosítva benyújtani. Ennek eredménye: 9. o. – 213 db., 5.o. – 190 db., 7.o. – 173 db., 8.o. – 168 db., 6.B – 123 db., 6. A – 80 db. különböző „állati” közmondás és szólás.
Ugyanezen a napon az iskola tornatermében zajlott regionális Jókai-emlékversenyünk, melynek apropója Jókai Mór születésének 190. évfordulója volt. Baráti iskoláink: Egyházkarcsa, Bős, Csilizradvány és Csallóközaranyos háromfős csapatai jöttek el felkészítőikkel, hogy összemérjék tudásukat A nagyenyedi két fűzfa és Az arany ember c. művek ismeretéből. A mieinkkel együtt hét csapat szorgoskodott a változatos, mindent átfogó, érdekes kérdések megoldásán. Háromórai komoly munka után végre megszületett a végeredmény. Nagy örömünkre iskolánk tanulói vitték el a pálmát, bár egész kis pontkülönbséggel.

3. nap – IRODALMI PÁROK: A szerdai napunk nagy sürgés-forgással kezdődött, hisz irodalmi párkeresőt játszottunk nemcsak az iskola folyosóin, hanem az udvaron is. Ebben a játékban minden osztály egyenlő számú kitűzőt kap 1-1 irodalmi szereplő nevével. A szünetekben a tanulóknak meg kell találniuk a párjukat, majd az ellenőrzőponton jelentkezniük. Azok kapnak pontot, akik meg tudják mondani, kinek melyik művében szerepelnek. Ehhez segítségképpen a folyosón több helyen elhelyeztünk egy listát, amelyen megadtuk a szereplőket, a szerzőt és a mű címét. Az ötlet bevált, az előrelátóbb diákok már egy-két nappal előtte tanulmányozták a lapokat.
Egy kis kiállítást is nyitottunk az iskola folyosóján: a felsősök nevezhettek legszebbnek tartott füzetükkel a „felső tagozat legszebb füzete” versenybe, melyeket az alsó tagozatosok értékeltek szavazócéduláikon a kiállított makettekkel egyetemben.

4. nap – KIÉRTÉKELÉS: Anyanyelvi hetünk eseményeibe minden évben igyekszünk bevonni valamilyen módon a község lakosságát is. Idén felhívást intéztünk a nyékvárkonyiakhoz, hogy támogassák felajánlásaikkal egy mozgatható könyvtár létrehozását az iskola folyosóján. Két forgatható könyvállványt állítottunk fel, ezekre helyeztük a lakosok által felajánlott köteteket. Nagy örömünkre több mint 100 kötet érkezett ajándékba, melyeket a kiértékelés napján bocsátottunk a diákok rendelkezésére. A könyvek őrizetlenül állnak a folyosón, a gyerekeknek csak jelezniük kell, melyiket szeretnék hazavinni, elolvasni. Egyetlen szabály, hogy év végéig vissza kell hozniuk.
Második programpontunk az előző héten meghirdetett egyéni mese- és versíró pályázat értékelése volt. Vers kategóriában egy győztest díjaztunk, míg mese kategóriában külön értékeltük az alsó és felső tagozatosok alkotásait. A kis írópalánták maguk olvasták fel írásaikat az összegyűlt diáksereg előtt.
Kiosztottuk még a legromantikusabb történet, a legszebb füzet, a legjobb makett díját, majd az osztályversenyek értékelése következett. A vándorkupát a legnagyobbak, a kilencedikesek szerezték meg idén, de a többiek sem búslakodtak, hisz nekik még több évük van, hogy a győzelmet megszerezzék, és ott álljanak a „Tetejetlen fa” legtetején.
Reméljük, anyanyelvi hetünk által egy lépéssel közelebb kerültünk a célhoz: ha diákjaink gyermekként megszeretik, talán felnőttként ápolni is fogják közös kincsünket, anyanyelvünket.

Fodor Anikó

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/5. (januári) számában

A tavalyi tanév folyamán lapunk, a Katedra folyóirat meghirdette “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című versenyt, amire húsz pályázat érkezett be. A pályázattal egyrészt egyfajta „felvidéki ötletbörzét” szerettünk volna létrehozni, másrészt keresztmetszetet kínálunk iskoláink belső életéből, érdeklődési irányvonalairól. A pályaműveket a nyomtatott Katedra folyóiratban és itt, a honlapon is megjelentetjük új, “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című rovatunkban.

A verseny kiértékeléséről itt írtunk: A legkreatívabb iskolai rendezvény pályázatainak értékelése


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .