Január helyett tavasszal kezdődik az elsősök beíratása

A gyerekek alapiskolába való beíratása az eddigiekkel ellentétben nem január folyamán zajlott, hanem áprilisban történik. Ezt az iskolai törvény tavaly júniusban hozott módosítása teszi lehetővé.
A leendő elsősök szülei vagy törvényes képviselői április 1. és 30. között írathatják be a gyerekeket az iskolába. A beíratás két és fél hónappal történő eltolása az iskolaérettség pontosabb körülhatárolása érdekében történt, hiszen ez alatt az idő alatt nagy változások történhetnek egy hat év körüli gyermek testi-lelki fejlődésében. Az iskola látogatása ugyanis komoly pszichikai, fizikai és szociális képességek kialakulását feltételezi, melyek nélkül a jövendőbeli iskolások nem tudják teljesíteni az alapvető követelményeket. A beíratás elhalasztásával a minisztérium azt reméli, hogy csökkenni fog azoknak a gyerekeknek a száma, akik egy évvel elhalasztják az iskolakezdést.
A későbbi időpontban történő beíratás következtében változnak a beiratkozáshoz kapcsolódó egyéb teendők időpontjai is. Az iskolák igazgatói június 15-ig döntenek a gyerekek felvételéről, és június 30-ig kötelesek elküldeni a felvett gyerekek névsorát abba a községi hivatalba, ahol a gyermek lakhelye van.

Megjelent  a Katedra folyóirat XXIII/7. (márciusi) számában

– katedra, fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .