Brutovszky Gabriella: Házi olvasmányok feldolgozása állomások formájában

Gatsby & Szilveszter

Korábban már foglalkoztam a nem kötelező házi olvasmányok jelentőségével. Ezek között elsősorban olyan könyvek, szövegek kerültek terítékre, amelyeket a diákok maguk javasoltak. Én ezeknek a kéréseknek a tanításom során igyekszem eleget tenni, és próbálom a diákok által javasolt könyveket a tanmenet által kínált témakörökkel összeegyeztetni. Így került nyári olvasmányként a Rómeó és Júlia mellé Az éhezők viadala című könyv is. A tavalyi iskolaév végén egy újabb kéréssel fordultak hozzám: nagyon érdekesnek találták a „Di capriós” A nagy Gatsby című filmet, sokan szavaztak arra, hogy ezt a könyvet a nyár során szívesen elolvasnák a „kötelező” olvasmány mellett. Elgondolkodtam azon, hogy milyen éppen aktuális témakörrel hozható párhuzamba a könyv. A választásom Petőfi: Az apostol című elbeszélő költeményére esett. A két főhősünk sorstörténete bár más nézőpontból, mégis egy közös síkra helyezhető.

apostol

A következő állomásokat a gyerekek csoportokban látogatták. 5-6 csoportot érdemes alakítani, és kb. 7-8 állomást, így szabadon választhatják meg az állomások sorrendjét a diákok. Az izgalmat fokozni lehet színes borítékokkal vagy sokat sejtető feliratokkal is. Egy lapra dolgoznak, amit utólag értékelünk. A feladatokat 2 tanítási órára terveztem. A 3. órán megbeszéljük a lehetséges válaszokat, ezt már mindenki a saját füzetébe jegyzeteli.

1. állomás (10):
a, Melyik műben hangzott el a következő idézet, és minek kapcsán?
„Az ember nemcsak polgár, /egyszersmind ember is;
Mindig másoknak éljen-e / És sohase magáért?”
b, 6-7 mondatban (konkrét példákkal élve) fejtsétek ki a csoport véleményét az adott témával kapcsolatban: összeegyeztethető-e az ember életében az önmegvalósítás, az önérdek és a közösség iránt érzett felelősség?

2. állomás (10):
Tudtad-e? Anarchia, anarchisztikus: a 19. század második felében kialakult mozgalom, mely a társadalom átalakítását a legfőbb vezető eltávolításával képzelte el.
Az utókor más kontextusban is használja ezeket a kifejezéseket. Kik a huszadik, huszonegyedik század anarchistái? Mi az anarchizmus elsődleges célja? Mi a szimbóluma (rajzoljátok le)? Ismertek-e anarchista közösségeket? Egyetértetek-e velük?

3. állomás (10 perc):
a, Szilveszter már nem a népet vezető látnok-próféta, hanem a szabadság küldetéses apostola. Gyűjtsétek össze Szilveszter szerepbetöltésének fontosabb állomásait! Milyen cselekedetekben, hogyan nyilvánul meg Szilveszter apostol volta?
b, „Egy utazás szembesíti az embert önmagával…” A szabadság egyik 20. század végi „apostola” egy reklámfotón. Felismeritek őt, és azt is, hogy mi látható a háttérben? Vajon mit reklámozhat a kép? Elemezzétek a kép jelrendszerét (pl. az autó méretének funkciója stb.). Miért éppen „ő” lett a reklámarc?

hazi olv

c, Nézzetek utána a „két szatyros férfi” történetének. Hogyan köthető a mi témánkhoz?

4. állomás (10):
a, Gyűjtsetek példákat az alábbi elbeszélési módokra Az apostol c. műből:
Az elbeszélő úgy szólal meg, mintha olvasó lenne, aki nem tudja, mi következik, de kíváncsi a történetre, és olvasás közben kérdéseket tesz fel magának:
Azt a benyomást kelti, hogy az elbeszélő egyben szereplője is a történetnek:
Egy külső elbeszélő jelenléte:
b, A mű műfaja:
c, A megírás és a megjelenés éve, Petőfi életében melyik korszaka:
d, A hármas szám szimbóluma, fény és sötétségszimbólumok: (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/4. (decemberi) számában jelent meg


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .