Csehi Ágota: A zene és a zenei nevelés jótékony hatása a képességek fejlődésére (2. rész)

A zenei képességek fejlődésének vizsgálata a hangszeroktatás segítségével
Egy hazai kutatás eredményeiről

Az előző részben bemutatott zenepedagógiai koncepciók és képességfejlesztő vizsgálatok indokolttá tették megvizsgálni a hangszeroktatás képességfejlesztő hatását is és feltárni a feltételezhető összefüggéseket. Ez azért (is) szükségszerű, mert ilyen megközelítés még nem képezte zenepedagógiai, illetve neveléstudományi képességvizsgálat tárgyát. Ez a felismerés ösztönözte neveléstudományi képességvizsgálatunk megvalósítását.
A vizsgálat célja: felmérni mindenekelőtt a népdalokat és a népdalfeldolgozásokat alkalmazó kreatív hangszeroktatás hatékonyságát, és azon belül megvizsgálni az akusztikus hangszeroktatás előnyeit, a vokális és az instrumentális tevékenységek egységes alkalmazásának hatását a zenei képességek és készségek szempontjából.

A vizsgálat eredményei, konklúzió
Képességvizsgálatunkban a zenei fejlődés folyamatát nyomon követtük, és vizsgáltuk az egyes képességek és készségek alakulását a hangszeroktatás folyamatában. Az eredmények alapján olyan következtetéseket vonhattunk le, amelyek a képességfejlődés pozitív eredményeiről tanúskodnak.
A „hagyományos” zene- és hangszeroktatás először a hangokat és a hangok rendszerét tanítja, csak ezt követően tér át a dallamokra és a dallamok egységére. A döntő többségében népzenére épülő módszertani megközelítés a szöveget, illetve a zenei szöveget veszi alapul. A dallam az első szerkezeti egység, mely hasonlóan a beszédben és az írott szövegben használt mondatokhoz, szavakhoz, szótagokhoz, zenei mondatokká és motívumokká bontható. A nyelvtanban a szótag a mikrostruktúra, a mondat az egység, a zenében a motívum képviseli a mikrostruktúrát, a dallam pedig az egységet. A tanulók a mikrostruktúrák és az egység együttes használatával végezték az énekes, az írás–olvasás, a hangszeres zenei tevékenységeket. Így a zenei nyelv és annak szerkezete, felépítése változatos, gyakran rögtönzéses tevékenységformákat alkalmazó modell-építkezéssé válik számukra. Az ilyen tanulási folyamatban a tanult zenei nyelv oly mértékben válik sajátjukká, hogy azt szabad improvizációban is alkalmazzák (…) és más tanulási tevékenységbe is transzferálódik, átvivődik.
Képességvizsgálatunk eredményei arra mutatnak, hogy a zenei képességek szisztematikus, következetes fejlesztése intenzív fejlődést eredményez a tanulók zenei képességeiben és készségeiben. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/5. (januári) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .