Katedra Alsó Tagozatos Verseny döntőjének értékelése

A Katedra Alapítvány által szervezett versenyek sorában a tavalyi tanévhez hasonlóan, idén is helyet kapott az alsó tagozatosok számára meghirdetett levelezős verseny. Harmadik és negyedik osztályos tanulókból álló 3 tagú kis csapatok hónapokon keresztül lelkesen oldották a feladatokat, és küldték a szebbnél szebb, kreatív kivitelezésű megoldásokat, melyek Berg Judit: Mesék a tejúton túlról című meseregényéhez kapcsolódtak. A levelezős versenybe közel ötven csapat nevezett be, és közülük a tizenöt legsikeresebb meghívást kapott a május elején megrendezett döntőre, Dunaszerdahelyre.

1

A mindent eldöntő megmérettetés színhelye a Magyar Tannyelvű Építészeti Szakközépiskola tornaterme volt. A résztvevők a következő helyszínekről érkeztek: Tallós, Ajnácskő, Deáki, Nádszeg, Ipolybalog, Pozsony, Hetény, Kisudvarnok, Rozsnyó, Tany, Nyékvárkony, Nemesócsa, Érsekújvár. Sajnálatos módon a dunamocsi alapiskola csapata nem tudott eljönni.

520

A délelőtt folyamán nyolc különböző összetett feladatsort oldottak meg a gyerekek, pl. titkosírást fejtettek, szókeresőt játszottak és térképészkedtek. A többségében szövegértési készségeket és képességeket fejlesztő feladatokat ügyesen megoldották, ennek bizonyítéka, hogy a verseny első felének kiértékelésekor nagyon szoros sorrend mutatkozott. A második blokkban matematikai-logikai gondolkodást igénylő feladatok is megjelentek, illetve a szöveggel való munka: a gyerekek összefüggéseket kerestek az egyes szövegrészekben, felidézték a pontos tartalmat és időrendet állítottak fel. Ezt követően a pontszámok kicsit ugyan átrendeződtek, a szoros különbségek azonban alig oldódtak fel. Mindez annak a bizonyítéka, hogy kellőképpen felkészülve érkezett az országos döntőre 599mindenki, és komolyan, lelkiismeretesen versenyeztek, megadva így a rendezvénynek járó tiszteletet.

Köszönet és hála illeti a felkészítő pedagógusokat, akik áldozatkész munkával irányították a kis csapatok felkészülését. Ugyanakkor a döntő zökkenőmentes lebonyolításában is sokat segédkeztek, hiszen a verseny folyamán, egy külön helyiségben ők javították a számkódokkal ellátott feladatlapokat. Nagy öröm számomra, hogy a lelkiismeretes munkájuknak köszönhetően valóban az igazság győzedelmeskedett, és a részrehajlás legkisebb gyanúja sem merülhet fel a kialakult végeredményeket illetően.

773

A csapatok által elért pontszámokat a mellékelt táblázatban közöljük. A képzeletbeli dobogóra négy csapat állhatott fel, mivel a harmadik helyen holtverseny alakult ki.

768

Gratulálok a csapatoknak az elért eredményekhez s ahogy a verseny zárásakor elhangzott, most is dicséretet érdemel minden egyes résztvevő, hiszen mindnyájan nyertesei voltak a napnak. Izgalmas kalandokban volt részük, értékes tapasztalatokat gyűjtöttek és jó hangulatú délelőttöt töltöttek el együtt.

766

A jövő tanévben újra várok minden érdeklődőt az alsó tagozatosok levelezős versenyébe, hiszen együtt olvasva és játszva különleges élményekkel gazdagodunk!

Mgr. Radványi Adél

 Helyezés  Csapatnév A versenyzők nevei Az iskola neve
 1. A három muskétás Cibuľa Dominika, Balázs Réka Mária, Bodzsár Mária Ipolyi Arnold Alapiskola Ipolybalog
 2. Gyémánt Csapat Dusa Zsófia, Kalina Krisztina, Kironský Lili Móra Ferenc Alapiskola Nyékvárkony
 3. Permonyíkok Tisza Mária, Tóth Bence, Radványi István Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája
 3. Mesemolyok Kósa Eszter, Hájos Boglárka, Mózes Zsóka MT Alapiskola Kisudvarnok
 4. Okos egerek Laky Zsófia, Szabó Viktória, Baros Dániel Deáki MTNYA
 5. M. Á. D. Lajos Ábel, Kocsis Dóra, Pákozdi Máté Tarczy Lajos MTNYA Hetény
 5. Hajnalkák Farkaš Adrienn, Chovan Lilla, Danyi Andrea Alapiskola és óvoda Ajnácskő
6. Okos Baglyok Császár Karolína, Csík Zsolt András, Patócs Dóra MT Alapiskola Tany
7. Rózsaszín párducok Puss Veronika, Sukola Bence, Fazekas Dávid Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
8. Eszes csapat Karnay Ábel ,Holénia Mihály, Jacenko Zoja MT Alapiskola és Gimnázium Pozsony
9. Mosolykák Balogh Boglárka, Vavrečán Emma, Bognár Zsófia Móra Ferenc AI Nemesócsa
10. “Hárman párban” Tóth Lilla, Timár Zoltán Botond, Molnár Bálint Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája
11. Vadmacskák Juhos Réka, Tóth Lilla, Tóth Noémi Alapiskola és Óvoda Nádszeg
12. Három muskétás Szüllő Barbara, Varga Zselyke, Csóka Lilla MT Alapiskola és Óvoda Tallós

 

[gallery ids="6952,6953,6954,6958,6956,6959,6960,6964"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .