Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének értékelése

Kedves olvasók, a Vámbéry Polgári Társulás és a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola közös szervezésében 2016. április 1-én sikeresen lezajlott a XVI. Vámbéry Napok keretén belül a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntője, melyre a levelező verseny első tíz helyezettje kapott meghívást. A döntőt nagy izgalommal várta minden csapat és felkészítő tanár, melyre, az arra legméltóbb helyen, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola falai közt került sor.

12919168_1286958738000861_156207025_n

Az országos döntő megnyitójára kilenc órakor került sor, ahol Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója és Masszi János, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója üdvözölte a versenyzőket és tanáraikat. A rövid köszöntő után a csapatok elfoglalták helyüket és Török Benedek vezetésével megkezdődött a várva-várt megmérettetés. A küzdelmet a zsűri másik két tagja, Sárközy Miklós, Közel-Kelet szakértő, a zsűri elnöke és Fibi Sándor, a Vámbéry Polgári Társulás választmányi tagja felügyelte. Ezalatt jómagam a felkészítő tanárokkal a levelező forduló és a döntő feladatait elemeztük, értékeltük, láttuk el egymást jó tanáccsal, ötletekkel a következő évad feladataival kapcsolatban.

12921161_1286958678000867_864894036_n

Az idei döntő kérdései és feladatai a levelező verseny feladatsorának válogatásából álltak össze, melyek alább tekinthetők meg. Elsőként Vámbéry Ármin életével, utazásaival, munkásságával, valamint a keleti világgal kapcsolatos állításokról kellett eldönteniük a versenyző csapatoknak, hogy igazak-e vagy sem. Második feladatként Erdélyhez és Perzsiához tartozó meghatározások alapján kellett a vaktérképeket helyesen kitölteni. Az utolsónak tervezett fordulóban egy Vámbéry Ármin életével kapcsolatos teszt várt a csapatokra, valamint egy képet kellett mozaikokra szétvágott részeiből összeállítani. Az első és utolsó feladatot szinte minden csapat tökéletesen oldotta meg, ami kicsit szétszórta a mezőnyt, az a vaktérképek kitöltése volt.

12966093_1286958928000842_789899000_n

Mialatt a csapatok a feladatokkal küzdöttek, a zsűri már a javítással foglalta el magát, és mint utóbb kiderült, nehéz dolga akadt. A rengeteg jó válasz és megoldás sok javítani valót, de még több számolni valót biztosított. A csapatok kimagasló felkészültségéről tett tanúbizonyságot, hogy rendkívül szoros lett a három forduló eredménye, ugyanis több helyen született holtverseny, valamint az első és utolsó helyezett között minimális volt a pontkülönbség. Mivel a harmadik, tehát dobogós helyen, hármas holtverseny alakult ki, a végső sorrend kialakításában egy plusz feladatot, egy keresztrejtvényt hívtunk segítségül. Ennek eredményeként a következő sorrend alakult ki:

helyezés csapatnév csapattagok felkészítő tanár iskola pontszám
1. Copus Abaházi Balázs, Hajduk Robin, Kondás Dávid Rezes Etelka Erdélyi János MTNY Alapiskola – Nagykapos 88
2. Bartókosok Ábrahám Ágnes, Bugár Anna, Barta Viktória Ing. Fábri Annamária Bartók Béla MTNY Alapiskola – Nagymegyer 83
3. Okosokk Ferenczi Bálint, Veszprémi Alfréd, Balogh Szilvia Mgr. Simonics Katalin Eötvös Utcai MTNY Alapiskola – Komárom 81+4
4. Gekkósok Szabó Bence, Hoffmann Andor, Dékány Csaba Szolár Géhry Mónika Czuczor Gergely Alapiskola – Érsekújvár 81+3
5. Világutazók Marczibál Bence, Menyhárt Márton, Lukács Réka Ing. Szabó Ferenc Nádszegi MTNY Alapiskola és Óvoda 81+2
6. Álomfejtők Mészáros Andrea, Davidovská Edina, Zsákovics Sára Erika Mgr. Kitanovics Beáta Vámbéry Ármin Alapiskola – Dunaszerdahely 77
6. Gútai dervisek Kalmár Annabella, Mahor Márk Mihály, Szulcsányi Viktor Mgr. Varga Tamás II. Rákóczi Ferenc Alapiskola – Gúta 77
8. Vikingek Mikle Viktória, Száraz Viktória, Dienes Viktória Mgr. Bartos Boglárka Nagycétény 76
9. Madari Sasok Tóth Gergely, Édes Krisztián, Ficza Csaba Zahorcsek Mária Édes Gergely MTNY Alapiskola – Madar 73
9. Aranycsapat Baka Olivér, Hajtman Márk, Molnár Ferenc Pallér Péter Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda – Ógyalla 73
[gallery ids="6985,6986,6982"]

A feladatokkal szemben tanúsított hősies küzdelem után finom ebéddel vendégeltek meg az iskola éttermében. Ezt követően közkívánatra kötetlen városnézésre nyílt lehetőség, melyre Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzási ünnepsége tette fel a koronát, ahol Fibi Sándor szívhez szóló ünnepi beszédet tartott, majd a versenyzők is koszorúikkal tisztelegtek Vámbéry emléke előtt. A koszorúzás után már csak a verseny hivatalos kiértékelése és az ünnepélyes eredményhirdetés váratott magára. Az alapiskolába való visszaérkezés után Sárközy Miklós kiértékelte a döntő eseményeit, megköszönte a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak a felkészülést, a sok energiát és erőfeszítést, majd Fibi Sándorral kihirdették a végeredményt. Minden csapat és felkészítő tanáruk elismerő oklevélben részesült, értékes ajándékcsomaggal, valamint könyvjutalommal és nem kevés élménnyel gazdagodva térhettek haza.

12939412_1286957548000980_628143354_n

Tóth Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .