A selyések és a fokozódó nemzetközi helyzet

Nyolcvan csapatból a harmadik helyen végeztek a Selye János Gimnázium diákjai

Az épületen belül lábdobogás, fel-felvillanó alakok suhannak végig, miközben CIA- és FBI-ügynökök várják az összekötőket, hogy információkkal lássák el őket. Eközben kívül rendőrautók, mentősök és tűzoltók foglalják el az épület bejáratát. Esetünk nem a kitaláció műve, nem egy amerikai akciófilm sablon-forgatókönyve, hanem egy történelmi vetélkedő, amelynek témája az 1956-os forradalom. A rendőrök és társaik sem beépített emberek, véletlenül ekkor tartanak bemutatókat az egyetem épülete előtt.
Az egri Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete hatodik alkalommal hirdetett versenyt, ebben az iskolai évben 80 csapat vett részt a három levelezős fordulóban. Az anyaországi iskolák mellett a Selye János Gimnázium egyik csapata, a Men of the year (Fiala Tamás, Nagy Bence Attila, Tarics Árpád), sikeresen beküzdötte magát a szóbeli döntőbe, amelyre április 23-án került sor a főiskola dísztermében. Itt a tíz legjobb helyezést elért csapatot újabb megpróbáltatások várták, a megszokott írásbeli feladatok mellett fel kellett szólalni az ENSZ Közgyűlésén, a nyugati vagy a szocialista országokat képviselve. Öt csapatnak az volt a dolga, hogy felszólalásával elítélje a szovjet csapatok magyarországi beavatkozását, ötnek viszont a Vörös Hadsereg fellépésének jogosságát kellett megindokolnia. A Men of the year csapat stílusosan az első csoportban kapott helyet és védte a kis népek önrendelkezési jogát. Ez olyannyira sikerült a fiúknak, hogy a nyugati államok politikusai is helyeslően bólogattak volna, nem csak a zsűri. Ám a habot a tortán az a feladat jelentette, amelyre a cikk elején tettem utalást. A csapatok egy könyv segítségével megfejtettek egy kódot, amit a nyugati titkos ügynöknek kellett elmondani, így juthatott hozzá a teljesítendő feladathoz. De vigyázat! Nem szabadott a KGB emberébe belebotlani. A nyugati kapcsolat segítségével meg lehetett menteni a nemzetközi helyzetet, amelyről mindnyájan tudjuk Virág elvtárs óta, hogy egyre fokozódik. Különben ezt a küldetést legjobban a selyés diákok oldották meg, meg is látszott a pontszámokon.

nemz h 2

A végelszámolás a Men of the year szempontjából szépen alakult, mivel csak két anyaországi csapat tudta megelőzni, a szolnoki és a miskolci. A szép eredmény azt is bizonyítja, hogy egy olyan témában is sikeresen versenyezhet egy felvidéki csapat, amely nem tartozik hivatalosan a tantervbe, s ha mégis sikerül valamit becsempészni 1956-ról a tanórákra, az még mindig kevés ahhoz, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc eszmeiségét meg tudjuk értetni a diákokkal. Mivel idén több vetélkedő is foglalkozik ezzel a témával, az egri Eszterházy Károly Főiskola versenye egyúttal felkészítőnek is beillik a következő iskolai év rendezvényeihez is.

Elek József


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .