Író-olvasó találkozó N. Tóth Anikóval

Pályázó: Kodály Zoltán Alapiskola, Dunaszerdahely
Zöld Ágnes

Hol volt, hol nem volt, Dunaszerdahely szívében létezik egy iskola, amelyet mindenki csak Kodály Zoltán Alapiskolának nevez. Az alapiskola falai közt a 2014/2015-ös tanévben csodálatos dolgok történtek, hiszen április 14-én N. Tóth Anikó Az eszemet tudom című könyvének köszönhetően mesebeli világot varázsolt a 2. A osztályba, amelynek tizenhat gyermek lehetett részese.
Sok író-olvasó találkozó hátránya (és ez nemcsak az iskolai rendezvényekre, hanem általánosságban az író-olvasó találkozókra értendő), hogy a jelenlevők sokszor nem is ismerik a meghívott író vagy költő munkásságát, műveit, amelyek az együtt töltött egy-másfél óra vázát alkotják. Sokkal élvezetesebb egy író-olvasó találkozón úgy jelen lenni, ha ismerjük az adott alkotást, esetleg meg tudjuk osztani saját interpretációnkat a többi jelenlevővel.
A 2. A osztály diákjairól tudni kell, hogy nagyon szeretnek olvasni, és számos könyvet már maguk mögött tudnak, ezért az egyik szülői értekezleten felmerült a szülők és a tanító nénik felől az igény egy író-olvasó találkozó megszervezésére. Ami ezt az iskolai rendezvényt illeti, a találkozást N. Tóth Anikóval komoly felkészülés előzte meg. Mivel olyan gyerekekről van szó, akik falják a könyveket, nagyon örültek, hogy egy újabb világ nyílik meg a szemeik előtt. Természetesen minden szülő lehetővé tette, hogy a kisdiákoknak saját könyvük lehessen, amely megkönnyítette a felkészülést. A felkészülés különlegessége az volt, hogy nemcsak egy bizonyos tanítási óra keretén belül, hanem délelőtt és délután, valamint három különböző tanító néni segítségével interpretálták a gyerekek N. Tóth Anikó könyvét.
Az eszemet tudom című alkotásról tudni kell, hogy lazán összefüggő történetek alkotják a könyv vázát, melyeknek segítségével bepillanthatunk egy átlagos kislány hétköznapjaiba, családi életébe, örömébe és bánatába egyaránt. Miért megfelelő olvasmány ez az alkotás a mai gyermekek számára? Olyan események, “problémák” jelennek meg a könyvben, amelyekkel a mai gyerekek is találkozhatnak (például a mindennapi találkozás anyuval és a hajkefével stb.), ezáltal jobban át tudják magukat adni a könyvnek. A 2. A osztály diákjai megismerték az összes történetet, és nemcsak elolvasták, hanem a tanító néniknek köszönhetően meg is beszélték az olvasottakat. A gyermekek minden egyes történetről elmondhatták véleményüket, saját tapasztalatukat. A felkészülés különlegessége volt, hogy az iskolában működő rajz szakkör keretén belül a diákok egy-egy, a számukra legkedvesebb történetet papíron elevenítették meg.

35 író-olvasó tal

A tartalmas felkészülés után elérkezett az író-olvasó találkozó napja. A gyermekek, kezükben a könyvet és az alkotásaikat szorongatva, kíváncsian várták az író néni megérkezését. Miután N. Tóth Anikó betoppant az osztályterembe, azonnal megtalálta a közös hangot a gyerekekkel. Az író-olvasó találkozó elején az iskola igazgatója köszöntötte a vendéget, majd a gyerekek egy közös énekes produkcióval lepték meg N. Tóth Anikót, valamint az osztály egyik tehetséges tanulója, Csehy Flóra olvasta fel saját költeményeit, mely megadta az író-olvasó találkozó kellemes hangulatát. A találkozó különlegessége abban is rejlett, hogy az osztály nem a megszokott formájában volt elrendezve, hanem a gyerekek egy szőnyegen, körben ülve beszélgettek az író nénivel. A hagyományos (“felnőttes”) író-olvasó találkozók jellemzője, hogy az írónak vagy költőnek van egy beszélgetőtársa, aki moderálja az egész beszélgetést. Ebben az esetben N. Tóth Anikó töltötte be mindkét szerepet, valamint a gyermekek is aktív szereplőként vettek részt. Az írónő játékosan és közvetlen hangon beszélgetett a gyerekekkel, hagyta, hogy kifejtsék saját véleményüket. Egy-egy történetet interpretálásához különböző játékokat és feladatokat jelenítettek meg. Miután a kisdiákok elmondták véleményeiket, saját tapasztalataikat a történetekről, kérdezhettek N. Tóth Anikótól, aki szívesen válaszolt minden feltett kérdésre. Miután a kérdések elfogytak, és a bő másfél órás találkozó a végéhez közeledett, az írónő minden gyerek könyvén otthagyta a kézjegyét.
Miért számít egy író-olvasó találkozó kreatív iskolai rendezvénynek? A mai világban, ahol a gyerekek többsége a számítógép és az internet világában éli napjai döntő részét, példaértékű lehet egy olyan osztály, ahol a diákok szeretnek olvasni, falják a könyveket. Sokan mondják, hogy az olvasás és a könyvek kimennek a divatból, viszont a felelősség legfőképp a szülők és tanítók vállán van, hiszen az ő dolguk megszerettetni a következő generációval az olvasást, a könyveket, melyeknek köszönhetően nemcsak a számítógép, hanem egy sokkal érdekesebb világ, a könyvek világa is helyet kaphat az életükben, melyet egy író-olvasó találkozó még színesebbé tehet.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .