Pozsonyi tanulmányút

A komáromi Selye János Gimnázium IV.D osztálya áprilisban a fővárosba látogatott utolsó közös kirándulásunk keretében.
Programunk első részeként az ország nyugati kapuja, Dévény felé vettük az irányt. Megtekintettük a római emlékeket, illetve a várat, valamint közelről láthattuk az Apácatornyot, a Duna és a Morva összefolyását, csakúgy, mint az egykori határőrvidék történelmi emlékeit, így például a hajdani drótkerítésből készült szívet. Azt hiszem, mindenkit lenyűgözött az elénk táruló nyugodt, festői környezet.
Utunk további részében elsőként a várba látogattunk el, ahol idegenvezetőnknek köszönhetően rengeteg érdekes információt hallhattunk, aki további állomásainknál is figyelemfelkeltő tudnivalókkal bővítette ismereteinket. Az Óvárosban tett séta során megszámlálhatatlan látványosságban, nevezetességben gyönyörködhettünk. Csak hogy néhányat említsünk, szép látványt nyújtott a Szent Márton- dóm, tetején az aranyozott Szent Koronával; a klarisszák temploma, csakúgy, mint a Prímás palota, a Zichy- és Pálffy-palota. Végzősökként természetesen nem hagytuk ki a Comenius Egyetemet sem. A Főtéren való pihenő után a néhány órás szabad program során további lehetőségünk nyílt felfedezni a várost. Szerencsére ragyogó napsütésben volt részünk, így legtöbben a Duna partján időztünk; vagy éppen a főváros utcáin számos ismert emlékműre és szoborra bukkantunk.
Lezárásképpen a Szlovák Nemzeti Színház új épületében a Fanny és Alexander című színdarabot néztük meg, Emília Vášáryovával, Petra Vajdovával és Daniel Fischerrel a főszerepben. Biztos vagyok benne, hogy az Ingmar Bergman filmjéből adaptált darab mindnyájunk tetszését elnyerte.
A nap végén kimerülten, de fantasztikus élményekkel gazdagodva tértünk haza, akárcsak az összes közös kirándulásunk során.

Csóka Nikolett, IV. D


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .