Jurík Tünde – Nagy Kitti: Gyakorlatok biológiaórára

Virágtalan növények
Vannak olyan növények, amelyek szárazföldön élnek és spórákkal szaporodnak. A spórák olyan szaporítósejtek, amelyeket erős fal vesz körül. Ha egy páfrányspóra megfelelő helyre hullik, új növény fejlődik belőle, azonban az egy kis zöld korong lesz, amelyet előtelepnek nevezünk. Ennek a kis növénynek nedves talajra van szüksége, hogy növekedhessen, hiszen a feladata az ivaros szaporodás – női- és hím ivarsejtek képzése. Ezután a petesejteket megtermékenyítik a hímivarsejtek. Ezekből a megtermékenyített petesejtekből fejlődik aztán a spórákat termelő páfrány. Megfigyelhető, hogy a virágtalan (egyes irodalmak szerint alacsonyabb rendű) növényeknél – zuzmók, mohák, páfrányok, zsurlók stb., gyakori ez az ún. nemzedékváltakozás.

Kísérlet: Páfrányspórákat keltetünk
Feladat: A nemzedékváltozás megfigyelése akkor a legkönnyebb, ha mi magunk nevelünk páfrányt. Ezt célszerű tavasz végén, esetleg nyáron elvégeznünk. Nedves erdőkben, árnyas falakon, sziklákon vagy bozótosokban, sőt akár otthon is könnyedén találhatunk páfrányokat. Fontos, hogy megvizsgáljuk, érettek-e a spórák, amelyek a levél fonákján találhatóak. Ha megrázzuk a levelet és a spórák lehullanak róla, akkor azok már érettek, így egy műanyag zacskóban haza is vihetjük a leveleket.
Eszközök: Petri-csésze, tetszőleges páfránylevél érett spórákkal (mi erdei hölgypáfrányt használtunk), virágföld, esetleg tőzeges homok
Munkamenet:
1. Összegyűjtjük a szükséges érett spórákat, amelyek barnák és könnyedén lehullanak a levélről. Az, hogy milyen fajhoz tartozik, nem számít. Azért, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a spórák biztosan érettek, néhány órára hagyjuk őket meleg, száraz helyen.
2. Egy Petri-csészét megtöltünk virágfölddel és meg is nedvesítjük. Ezután a fonákjával lefelé tartunk egy páfránylevelet és megütögetjük, hogy a spórák a virágföldre hulljanak. Ne takarjuk be őket földdel!
3. Ezután a Petri-csészét nedves, meleg helyre helyezzük és várunk, amíg a spórákból kifejlődnek az előtelepek. Ha ez megtörtént, az edényt világosabb helyre tehetjük.
Kiértékelés: Miután kialakult az előtelep, szépen megfigyelhető az új páfránynövények fejlődése. Ekkor az összetett levelek és azok felépítése is jól látható.

A kalaposgombák szaporodása
Minél több spórát termel a gomba termőteste, annál nagyobb esélye van a fennmaradásra. Egy ehető gomba képes egy óra alatt akár 30 millió spórát is szétszórni. Ha letörünk egy gombát és megnézzük a kalap alját, akkor megfigyelhetjük a spórákat termelő képződményeket – lemezeket vagy csöveket.
A gombák szaporodásának egyik látványos módja a boszorkánygyűrűk létrejötte. Miután egy spóra a földre hull, létrehozza a föld alatt a gombafonalak hálózatát. Ennek segítségével táplálkoznak a gombák, és a talaj felett létrejönnek a termőtestek, amelyek azonban hamar elpusztulnak, ám a gombafonalak ezután is folyamatosan tovább nőnek. A fonalak egyre kijjebb húzódnak a tápanyagok után, a régi fonalak elpusztulnak, a fiatalabbak pedig gyűrű alakot képeznek. Így, ha termőtesteket hajtanak, akkor láthatóvá válik a boszorkánygyűrű.

Kísérlet: Készítsünk spóralenyomatot
Feladat: A különböző gombafajok spóráinak színei is különbözőek lehetnek: sárgák, fehérek, feketék, stb. Ha elkészítjük a kalap lenyomatát, könnyedén megvizsgálhatjuk a spórák színeit.
Eszközök: színes kartonpapír, gombafejek, rögzítőpermet, műanyag tál
Munkamenet:
1. Helyezzük egy érett gomba kalapját egy kartonlapra és fedjük le a műanyag tállal.
2. Egy nap elteltével óvatosan felemelhetjük a tálat és a gombafejet is. Láthatóvá vált a spórák lenyomata, de ne érintsük meg, mivel könnyen tönkretehetjük, szétmaszatolhatjuk azt.
3. Olyan helyiségben, amely jól szellőzik, rögzítőpermettel befújjuk a lenyomatot, hogy ne maszatolódjon el és ne menjen tönkre.
Kiértékelés: Ennek a módszernek a segítségével könnyedén készíthetünk több lenyomatot is. Megfigyelhetjük a spórák színét, sőt a lemezek, vagy csövek elrendeződését is. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/6. (februári) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .