Föld napja – Kreatív környezetvédelem

Pályázó: Majthényi Adolf Alapiskola
Baka Szilvia, pedagógus

 „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.“
Simone Weil

A Föld napja immár 45 éve egy cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Azért hívták ugyanis életre, hogy aktívan vegyünk részt saját környezetünk ápolásában, szépítésében, gazdagításában. Erre a felelősségünkre kívánt rámutatni az idei rendezvény is a Majthényi Adolf Alapiskolában. A bevezetőben elhangzott, hogy földlakónak lenni a természet tiszteletben tartását is jelenti. A latin „respecto” kifejezés arra figyelmeztet bennünket, hogy amit megnézek, arra tekintettel vagyok, sőt gondoskodni is igyekszem róla. A kiselőadások igyekezték felvezetni a nap témáját, a tudatos és kreatív környezetvédelmet. Vanya tanárnő hangsúlyozta a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, melynek eredményeképpen a nap folyamán értékes alkotások születhetnek majd. Borka tanár úr pedig értékeink, elsősorban az ivóvíz védelmében emelte fel szavát, hiszen mit sem ér életünk, ha éltető forrásunkat elpazaroljuk. A tanítási nap javarésze az összegyűjtött hulladékok újrahasznosításával telt az osztályokban az osztályfőnökök és a vendég kézműves hölgyek – Szendi Erika, Kučerka Zsuzsanna, Lebo Tímea, valamint Labancz Katalin és nagymamája – irányítása mellett.

DSCN2366 DSCN2236 DSCN2228DSCN2365

A felsős diákok keze munkáját dicsérik az elkészült tojástartó-virágok és figurák, papírpillangók, fonálvirágok és könyvjelzők, mécsestartók, kulcstartók, hűtőmágnesek, a kartonkép, kupakangyalkák, harisnya-virágok, a pillepalack-teknősök és még számtalan hasznos tárgy elkészítése. Az alkotásokhoz némi inspirációul szolgált Peter Gubrica mérnök alkotásainak megtekintése is a kultúrházban, mely a „e A R T h FACTORY” címet viselte. A kézműves alkotások természetesen kiállításra is kerültek iskolánk folyosóján. A 8. A osztályos tanulók mintegy be is mutatták a kreatív újrahasznosítás lehetőségeinek néhány módját. A bemutatásra került tárgyak lenyűgöztek mindnyájunkat. Igazán fantasztikus dolgok születtek szinte a semmiből, a kidobásra szánt hulladékokból. Földünk jövőjéről is érdemes elgondolkodni a Föld napja alkalmával. A diákok ezt meg is tették „A hülyeség kora” című film megtekintése, majd a látottak megbeszélése során.

DSCN2277 SAM_1912

Védeni leginkább azt lehet, amit igazán ismerünk, amit a magunkénak vallunk. A tanulók a tudásukat öntötték képregény formába, hiszen a meghirdetett pályázat munkái mind arról szóltak, hogy természetet védeni csakis tudatosan lehet és érdemes. A legtanulságosabb alkotások Végh Tímea, Lakatoš Dušan, Horváth Melánia, Recska Laura, Pandi Viktória és Polgár Letícia keze nyomát dicsérik. Éltető világunk alapszimbóluma a fa. És ilyenkor a Föld napja alkalmával egy kicsit elgondolkodtam a fáról, vajon mit tudna korunkba üzenni fiatalságunk számára. Lehet, azt, hogy nézzünk a gyökerére. A földbe kapaszkodik, hogy növekedjék. Nekünk is vannak ilyen kapaszkodóink: a családtagjaink, akik biztosítják számunkra a növekedést. Aztán a fánkat vízcseppek öntözik, éltetik, mint minket a barátaink, jóakaróink, akik reményt adnak, biztatnak, erőt adnak az újrakezdéshez. A fáink tavasszal kirügyeznek, mintegy életörömet fakasztanak, tanítva minket az élet szeretetére. Virágba is borulnak, hordozva az új élet reményét. Megteremve gyümölcseiket arra biztatnak bennünket is, hogy adjuk át másoknak a tapasztalatainkat, tápláljunk mi is másokat. És végül vendégül látják az ég madarait, engedve nekik, hogy fészket építsenek ágaikon. Legyünk mi is ilyen adakozó szeretettel teliek, akik megosztják életüket másokkal. Ennek az életbölcsességnek az elsajátítását kívánom minden diák számára, így: a Föld napja alkalmával.

DSCN2260 DSCN2188 DSCN2218 DSCN2354

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/8. (áprilisi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .