Zolczer Péter: Nyelvtanulási stratégiák (1. rész)

Előző cikkünkben (Katedra, 2016. február) a nyelvtanulási módszerek sokszínűségéről írtunk. Következtetésként azt vontuk le, hogy valójában mindegy, milyen nyelvtanulási módszert alkalmazunk, leginkább az a stratégia fog számunkra beválni, amellyel kapcsolatban egyértelműen érezzük, segítségével jó úton haladunk a nyelv elsajátítása felé. Érdemes tehát megismerkedni a különböző módszerekkel, hiszen minél nagyobb a választék, annál egyszerűbben találunk már-már személyre szabott nyelvtanulási stratégiát. A változatosságot azonban nem csak ezen a módon tudjuk elérni és hasznunkra fordítani. Fontos ugyanis, hogy a nyelvtanulási folyamatban előre haladva mindig újabb készségek elsajátítására kerül sor, melyeket bizonyos módszerekkel (egyénileg) hatékonyabban tehetünk meg. Egy kezdő nyelvtanuló számára más készségek élveznek prioritást, mint egy haladónak. Nézzünk egy gyakori esetet: kezdő angolosként valószínűleg nem fogunk nekiállni James Joyce Ulysses című regényének. Ugyanakkor fontos, hogy ezt nem azért nem tesszük meg, mert nem tudnánk kikeresni a szavak jelentését és a mondatszerkezeteket, hanem azért, mert ebben az esetben a ráfordított idő és energia mennyisége az eredményt tekintve irracionális lenne. Előbb elsajátítjuk az alapvető nyelvtani szerkezeteket, az alapszókincset, és csak azután kezdünk el angol regényeket olvasni, miután képesek vagyunk szavak és szókapcsolatok jelentését kikövetkeztetni a kontextusból (bár Joyce még itt sem a legjobb megoldás…). A nyelvtanulás folyamatában (is) nemcsak lehetséges kísérletezni a különböző módszerekkel, hanem nagyon is érdemes.
Ebben a cikksorozatban áttekintjük a legelterjedtebb nyelvtanulási stratégiákat, kezdve a sokak által ismert Benny Lewis módszerével, melyet a Nyelvhack kézikönyv című könyvében fejt ki részletesen. Benny általában lenyűgözi az embereket azzal, hogy 21 éves koráig kizárólag anyanyelvén (angol) beszélt, majd a következő 7 év lefolyása alatt 6 idegen nyelvet sajátított el, melyeken folyékonyan ír és beszél. Egy lengyelországi előadásában (1) arról beszél, hogy szerinte a legalapvetőbb probléma a mai nyelvtanulók esetében az, hogy nincs vagy épp rossz a motivációjuk. Benny szerint a legtöbb polyglot (emberek, akik sok nyelven folyékonyan beszélnek) azért tudott elsajátítani több idegen nyelvet, mert szenvedélyesek a nyelvtanulást illetően, mert magáért a nyelvtanulásért lelkesednek. Öt fontos tévhitet említ meg, melyek nem szolgálhatnak kifogásként a nyelvtanulást illetően:

1. Nincs nyelvi adottságom.
2. Túl öreg vagyok a nyelvtanuláshoz.
3. Nincs lehetőségem külföldre utazni.
4. Rossz a memóriám a szókincshez.
5. A hibás beszédemmel idegesíteném az anyanyelvi beszélőket.

Benny állítja, hogy az 5. tévhit az egyik legfontosabb, mivel leginkább ez gátolja a nyelvtanulót a nyelv elsajátításában. Szerinte nem kell félnünk a nyelvi hibáktól, már a nyelvtanulási folyamat első fázisában próbálnunk kell beszélni, amennyit csak lehet (módszerének része, hogy vétsünk legalább napi 200 hibát, ezzel is motiválva magunkat, hogy igenis haladunk előre – ha nem haladnánk, nem is hibáznánk). Benny módszerének kulcsfontosságú eleme, hogy el kell kezdeni a kommunikációt már a kezdő szinttől, bármennyire is nehézkesen megy. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy „na de kivel kommunikáljak/-junk?”. Benny válasza egyszerű: bárkivel. Az internet lényegében korlátlan lehetőséget biztosít számunkra. Több olyan weboldalt hoztak létre, mely kimondottan nyelvtanulók kommunikációját hivatott elősegíteni, már kezdő szinttől (pl. https://www.interpals.net). Az ilyen weboldalakon könnyedén összeismerkedhetünk olyan emberekkel, akiknek épp az az anyanyelve, amelyet mi szeretnénk elsajátítani, ők pedig azt a nyelvet tanulnák meg szívesen, amelyen mi beszélünk folyékonyan. Egymást segítve haladhatunk a folyékony nyelvhasználat felé. Benny könyvében és előadásaiban is hangsúlyozza, hogy a nyelvtanulás leginkább fejben dől el. Hinnünk és bíznunk kell képességinkben, hogy fenn tudjuk tartani azt a motivációs szintet, amellyel nemcsak, hogy gyorsan, de mosolyogva sajátíthatjuk el a kiszemelt idegen nyelvet.
Cikkünk folytatásában Tim Doner nyelvtanulási stratégiáját foglaljuk össze, melyből kiderül, hogyan lehet „megtörni a nyelvi korlátokat”.

Források:
1. Benny Lewis, Hacking language learning: Benny Lewis at TEDxWarsaw, elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=0x2_kWRB8-A.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/9. (májusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .