Szijártó Adrienn: Két lábon járó kommunikáció (2. rész)

Játéktár a nonverbális kommunikáció fejlesztéséhez

A kommunikációs kompetenciák fejlesztésének területe aktivitásra, bevonásra irányuló pedagógiai szemléletmódot igényel. A határozott, magabiztos kommunikáció elsajátítása nem valósítható meg ugyanis hagyományos, frontális tanulásszervezési módszerrel. Az értelmi megismerés önmagában nem nyújt hatékony lehetőséget. Az élményszerű tanulás, a gyakorlatban való alkalmazás, kísérletezés az, ami a leginkább segítheti a gyermekek, diákok kommunikációs készségeinek fejlesztését. Mivel ez a fajta pedagógiai szemléletmód jelenik meg a drámapedagógiában is, ezért széles tevékenységformákat kínáló módszertára hatékony eszköz lehet gyakorló pedagógusok számára az anyanyelvi nevelésben. A kognitív képességek mellett az érzelmi és viselkedési tanulást is magába foglalja és az emberi erőforrások minél szélesebb körű mozgósítására épít.

A válogatott feladatok témája és célja
Írásomban olyan drámapedagógiai eszközöket alkalmazó játékokat, feladatokat mutatok be, amelyek a nonverbális kommunikáció ismeretelméleti hátterét (definiálása, szerepe a kommunikációban, nonverbális csatornák, kutatási eredményekre kitekintés) és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit mutatja be. A foglalkozás célja, hogy segítse a résztvevőket a tudatosabb nonverbális kommunikáció kialakításában, és a valós élethelyzetekre jól adaptálható modelleket nyújtson. A megélt szituációs helyzetek felhívják a figyelmet arra, hogy milyen sok információt árul el rólunk az, ahogyan mondunk valamit. A gyakorlatok révén megtapasztalhatják a diákok, ők miként kommunikálnak testükkel, és kísérletezhetnek azzal, hogy mi a számukra hatékony, sikeres nonverbális kommunikáció taktikája. A bemutatásra kerülő játékok, gyakorlatok lehetővé teszik, hogy ne csak az olvasottakból, hallottakból tanuljanak a diákok, hanem abból is, ahogyan és amit cselekszenek.
A feladatok könnyedén alakíthatók életkor szerint. Olyan példákat, szituációkat érdemes keresni egy-egy feladathoz, amely az adott diákcsoport élethelyzetére a legrelevánsabban reflektál. Az általam megadott példák gimnazisták számára készültek.

1. Mi is az a nonverbális kommunikáció?
Az első blokk célja annak feltárása és tisztázása, hogy mit is jelent a nonverbális kommunikáció, milyen jelentős szerepe van a megértésben. Megvizsgáljuk, hogy antropológiai szempontból miként változott az emberi kommunikáció. Körbejárjuk a nonverbális jelkészletünk eredete kapcsán felmerülő kérdéseket. Elsősorban arról érdemes diskurzust nyitni, hogy melyek az örökölt, ösztönös, egyezményesen kialakított jeleink, és hogy ezek felismerése, a jelek esetleges félre olvasása milyen kommunikációs zavarhoz vezethetnek.

JÁTÉKTÁR
Azt mondtam, hogy arc?
A tanár arra kéri a diákokat, hogy tegyenek le mindent a kezükből és nézzenek rá. Ha ez megtörtént, akkor kérje meg a diákokat, hogy tegyék az összezárt öklüket az arcukhoz és mintha demonstrálná, a tanár az álla alá helyezi az öklét. Majd mindenki megtartva ezt a pozíciót, körbenéznek a teremben. Feltehetőleg a legtöbben az álluk alá tették az öklüket. Ez a ráhangolódó játék beszélgetést indíthat a nem verbális kommunikáció jelentéséről, szerepéről, arról, hogy miként figyelünk a verbális, nem verbális tartalomra.

Ki ő?
Kreatív történetalkotás
A csoport tagjai képes kártyákat, magazinból kivágott képeket kapnak, melyeken különböző helyzetekben ábrázolt egyének vannak. A diákoknak ezek alapján kell mesélniük a képen látott alakról egy rövid történetet (például: Mit tudunk az illetőről, éppen hogyan érezheti magát, milyen élethelyzetben lehet?). Amikor egy-egy történetnek a végére érnek, akkor a mesélő mindig indokolja meg, hogy a képen látottakból mi irányította őt ehhez a leíráshoz, történetszálhoz. (A képeket életkornak megfelelően válogassuk össze. Akár lehet irodalmi, történelmi tanulmányokkal is összeköthető képeket választani.)

(…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/9. (májusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .